• Comisia Europeană ia primele măsuri în vederea construirii Uniunii Europene a sănătăţii, anunţată de preşedinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii. Comisia prezintă o serie de propuneri pentru consolidarea cadrului de securitate sanitară a UE şi pentru consolidarea pregătirii pentru situaţii de criză şi a rolului de răspuns al principalelor agenţii ale UE. Pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi pentru a face faţă urgenţelor sanitare viitoare este necesară o mai bună coordonare la nivelul UE. Pe baza învăţămintelor desprinse din criza actuală, propunerile de astăzi vor asigura o pregătire mai bună şi un răspuns mai puternic în timpul crizelor sanitare actuale şi viitoare.
Propunerile se concentrează pe modernizarea cadrului juridic actual privind ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, precum şi pe consolidarea pregătirii pentru situaţii de criză şi a rolului de răspuns al principalelor agenţii ale UE în domeniu, şi anume, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Un cadru al UE mai solid pentru securitatea sanitară
Pentru a crea un mandat mai solid pentru coordonarea realizată de Comisie şi agenţiile UE, Comisia propune un nou Regulament privind ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii. Noul cadru: • va consolida nivelul de pregătire: vor fi elaborate, la nivelul UE, planuri şi recomandări de pregătire pentru situaţii de criză în domeniul sănătăţii şi în caz de pandemie, care vor viza adoptarea planurilor la nivel naţional, combinate cu cadre cuprinzătoare şi transparente pentru raportare şi auditare. Pregătirea planurilor naţionale ar fi sprijinită de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor şi de alte agenţii ale UE. Planurile vor fi auditate şi supuse unor teste de stres de către Comisie şi de către agenţiile UE. • Va consolida supravegherea: un sistem de supraveghere integrat şi consolidat va fi creat la nivelul UE, utilizând inteligenţa artificială şi alte mijloace tehnologice avansate. • Îmbunătăţirea raportării datelor: statele membre vor avea obligaţia să îşi intensifice raportarea indicatorilor sistemelor de sănătate (de exemplu, disponibilitatea paturilor de spital, capacitatea de tratament specializat şi de terapie intensivă, numărul de membri ai personalului cu pregătire medicală etc.). • Declararea unei situaţii de urgenţă la nivelul UE ar declanşa o coordonare sporită şi ar permite crearea, constituirea de rezerve şi achiziţionarea de produse relevante în situaţii de criză. • Agenţii ale UE mai puternice şi mai funcţionale. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor şi Agenţia Europeană pentru Medicamente au fost în prima linie a activităţii UE de contracarare a pandemiei de COVID-19 încă de la izbucnirea ei. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a arătat că ambele agenţii trebuie să fie consolidate şi dotate cu mandate mai ferme pentru a proteja mai bine cetăţenii UE şi a combate ameninţările transfrontaliere la adresa sănătăţii.
Mandatul ECDC va fi consolidat astfel încât să poată sprijini Comisia şi statele membre în următoarele domenii: • supravegherea epidemiologică prin intermediul unor sisteme integrate care să permită supravegherea în timp real • planificarea pregătirii şi răspunsului, raportarea şi auditarea • punerea la dispoziţie a unor recomandări şi opţiuni privind gestionarea riscurilor • capacitatea de a mobiliza şi de a desfăşura în teren grupuri operative ale UE de asistenţă medicală pentru a sprijini răspunsul local în state membre • construirea unei reţele de laboratoare de referinţă ale UE şi a unei reţele de substanţe de origine umană.
Mandatul Agenţiei Europene pentru Medicamente va fi consolidat astfel încât să faciliteze un răspuns coordonat la nivelul Uniunii în caz de crize sanitare prin: • monitorizarea şi atenuarea riscului de penurie de medicamente şi de dispozitive medicale de importanţă majoră • acordarea de consiliere ştiinţifică privind medicamentele care ar putea avea potenţialul de a trata, a preveni sau a diagnostica bolile care cauzează respectivele crize • coordonarea studiilor pentru monitorizarea eficacităţii şi a siguranţei vaccinurilor • coordonarea trialurilor clinice.
De asemenea, Comisia prezintă astăzi principalele elemente ale viitoarei Autorităţi pentru răspuns în situaţii de urgenţă sanitară (Health Emergency Response Authority – HERA), care urmează să fie propusă până la sfârşitul anului 2021. O astfel de structură ar fi un important element nou de sprijinire a unui răspuns mai bun al UE la ameninţările transfrontaliere la adresa sănătăţii.