Nu cred că propunerea ministrului Muncii şi Justiţiei sociale, Violeta Alexandru, privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat contravine Constituţiei. Cu condiţia ca interdicţia să nu se refere la aceia care şi-au îndeplinit stagiul de cotizare pentru primirea pensiei şi sunt, în mod real, indispensabili, prin competenţă şi profesionalism, sistemului public. În toate celelalte situaţii, este corect să se aplice interdicţia. Cine nu îndeplineşte criteriul de vârstă şi stagiu de cotizare ar trebui să opteze pentru pensie sau salariu din sistemul public. În rest, este corect ca oricine se simte în putere şi face faţă exigenţelor posturilor să poată să lucreze în sistemul privat.
Eu aşa cred. Alţii cred altceva şi este normal să fie aşa, să gândim diferit. Mai ales că gândul diferit vine şi din experienţă: „cine s-a fript cu ciorbă suflă şi-n iaurt”.
Ministerul se numeşte al Muncii şi al Justiţiei sociale. Ar trebui să introducă măsuri ferme şi să înceteze să facă „daruri” sociale. De aceea cred că „mărimea pensiei” nu poate fi un criteriu, aşa cum precizează Violeta Alexandru: „se va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici”. Singurul criteriu trebuie să fie competenţa şi respectarea legii. La început, va fi greu. Dar poate ne vom învăţa că statul suntem noi şi că noi plătim. Şi salarii şi pensii!
Şi mai zice ministrul că peste tot în lume sistemul de pensii este gândit „pentru a-i ajuta pe cei care nu mai pot lucra şi statul trebuie să îi respecte şi să aibă grijă de ei.” Corect că trebuie să-i respecte, dar „să îi ajute pe cei care nu mai pot lucra” şi să aibă grijă de ei”?! Nu, asta face un stat paternalist, un tătuc. Nu mai vrem! Noi avem grijă de noi! Că nu avem toţi dizabilităţi, nu suntem toţi în situaţii critice! De aceştia trebuie să „aibă grijă”. Cotizăm zeci de ani în avans pentru a ne plăti pensiile. Nu „ne dă” statul ceva, noi dăm! Nu e corect să gândim că ieşim la pensie pentru că nu mai putem lucra. Ieşim la pensie ca să ne bucurăm de timp liber acordat pasiunilor noastre, nepoţilor, de ani de odihnă, de relaxare, nu pentru a ne îndrepta spre … dincolo de viaţă!
Poate ne aducem aminte că acum 11 ani, în decembrie 2008, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei le era interzis cumulul cu salariul de la stat. Avocatul Poporului a atacat OUG la Curtea Constituţională, care a decis, în 2009, că OUG este neconstitu-ţională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie. Nici atunci, nici acum nu înţeleg care drepturi fundamentale? Dreptul la muncă? Nu se interzice. Era vorba de plafonul de 1.500 de lei?! Da, e posibil, pentru că nu vorbim de Protecţie socială, ci de Justiţie socială într-o ţară cu un buget mai curând mereu cârpit.
Mi-ar plăcea să se aprobe propunerea ministrului Muncii şi Justiţiei sociale, Violeta Alexandru, să nu fie declarată neconstituţională, chiar dacă cei care decid sunt în situaţia de a alege! (Mioara Vergu-Iordache)