Constantin I. ANGELESCU (născut la Craiova în 12 iunie 1869
şi trecut la cele veşnice în 14 septembrie 1948)
A fost medic chirurg cu studii la Paris, profesor universitar, politician, membru de onoare al Academiei Române, figură de marcă a ştiinţei, a vieţii academice şi publice româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea. Ca om politic, Doctorul Angelescu a fost deputat, senator, ministru al Lucrărilor publice (1914-1916), ministru al Instrucţiunii publice în două mandate (1922-1928, 1933-1937), prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă (30 decembrie 1933-3 ianuarie 1934). Este de subliniat faptul că dr. Angelescu a îndeplinit, primul, funcţia de ministru plenipotenţiar al României la Washington (din ianuarie 1918) şi a promovat, din această poziţie, cauza României şi a proiectului ei naţional peste Ocean.
Cea mai importantă contribuţie, ca om politic, Constantin I. Angelescu a avut-o în calitate de ministru al Instrucţiunii publice. Din această poziţie, a desfăşurat o operă de modernizare a învăţământului românesc şi aliniere a acestuia la standardele europene, iniţiind o serie de reforme, promovând, la nivel constituţional (Constituţia din 1923), principii fundamentale precum: libertatea învăţământului, obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar etc, fiind şi cel care a instituit examenul de bacalaureat. Ca ministru al Instrucţiunii publice, s-a dovedit un demn continuator al lui Spiru Haret, fondatorul învăţământului românesc modern (de care, de altfel, era legat şi prin relaţii de rudenie). Constantin I. Angelescu a fost membru de onoare al Academiei Române, ales la 24 mai 1934. În perioada 1923-1947, a ocupat funcţia de preşedinte al Ateneului Român, iar între 1941 şi 1947, pe cea de preşedinte al Ligii Culturale.
În 29 martie 1935, dr. Constantin I. Angelescu a fondat Academia de Ştiinţe din România, ca for de creaţie şi consacrare ştiinţifică, instituţie care a reunit personalităţi de marcă ale ştiinţei româneşti, unele dintre ele având şi calitatea de membri ai Academiei Române. Instituţia a parcurs o istorie dramatică după instaurarea regimului comunist şi până la căderea acestuia.
În prezent, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este, prin lege, „continuatorul şi unicul legatar al Academiei de Ştiinţe din România” (art. 3, alin. 3 din Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România).
Cu ocazia împlinirii unui secol şi jumătate de la naşterea lui Constantin I. Angelescu (10 sau 12 iunie 1869), Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a organizat o Conferinţă dedicată ilustrului om de ştiinţă, profesor universitar şi politician român. Conferinţa Constantin I. Angelescu – personalitate de prestigiu a ştiinţei, educaţiei şi civilizaţiei româneşti. 150 de ani de la naştere a avut loc în noul sediu al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (str. Ilfov nr. 3, sector 5, Bucureşti), care a fost inaugurat cu acest prilej, în data de 10 iunie 2019, începând cu orele 12.00. La eveniment, au fost prezenţi miniştri, academicieni, profesori universitari şi cercetători, oameni de ştiinţă şi de cultură, scriitori, reprezentanţi ai mass-media.
În deschiderea Conferinţei, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a afirmat că omagierea lui Constantin Angelescu la 150 de ani de la naştere constituie un moment special pentru AOSR, cel evocat fiind, pe lângă medicul, profesorul şi ministrul de prestigiu, şi fondatorul Academiei de Ştiinţe din România. Actul de înfiinţare a instituţiei, a subliniat preşedintele Badea, s-a născut din necesitatea ca personalităţi de valoare ale ştiinţelor să fie cuprinse într-o structură academică de elită, în condiţiile în care Academia Română dispunea de un număr foarte redus de locuri pe domeniile ştiinţifice. Potrivit vorbitorului, doctorul Constantin Angelescu a fost o personalitate care a marcat istoria României în perioada interbelică, în calitatea sa de om de ştiinţă, profesor universitar, om politic, ministru, preşedinte al Ateneului Român, prin multele realizări în special în domeniul învăţământului. AOSR se mândreşte cu trecutul ei, care începe cu fondarea Academiei de Ştiinţe din România, fiind o instituţie care a reunit personalităţi ilustre ale ştiinţei şi culturii româneşti, creatori de şcoli ştiinţifice, dar şi personalităţi marcante ale ştiinţei europene, printre care şi nouă laureaţi ai Premiului NOBEL.
Prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, a evidenţiat opera de ministru al Instrucţiunii publice a lui Constantin Angelescu, contribuţia sa, prin decizii şi reforme fundamentale, la modernizarea învăţământului românesc. Această operă a ministrului Angelescu, actualul ministru al Educaţiei Naţionale a situat-o în continuitatea demersurilor realizate de fondatorii învăţământului nostru modern, figuri de prestigiu precum Gheorghe Lazăr, Gheorghe Şincai, Spiru Haret. Ministrul Angelescu a înţeles rolul capital al învăţământului în edificarea unei naţiuni, l-a considerat „cea mai importantă pârghie prin care putem ridica neamul” şi, de aceea, şi-a dedicat eforturile construirii unui sistem de învăţământ modern, competitiv la nivel european. Idealul lui l-a sintetizat într-un motto ca un crez: „Şcoală cât mai multă! Şcoală cât mai bună! Şcoală cât mai românească!”. Constantin Angelescu rămâne, alături de Spiru Haret, una dintre cele mai importante personalităţi ale învăţământului nostru prin viziune şi prin contribuţia la modernizarea acestuia.
Considerându-l pe Constantin Angelescu „o figură marcantă a României Moderne”, Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării şi inovării, a subliniat că marile personalităţi ale ştiinţei şi culturii sunt repere ale devenirii civilizaţiei româneşti şi că faptul de a le păstra vii în memorie şi de a le preţui moştenirea, de a reflecta la sensurile şi valorile transmise „reprezintă un mod de a ne cunoaşte pe noi înşine, de a ne cunoaşte rădăcinile şi identitatea, de a înţelege rolul nostru în istorie şi în această parte a Europei, de a ne conştientiza potenţialul şi de a construi în continuare, de a continua procesul edificării naţionale pe fundamentul operei celor de dinaintea noastră.” Evocarea lor, conştientizarea contribuţiei acestora la dezvoltarea ştiinţei, culturii şi civilizaţiei româneşti „constituie un act de profundă moralitate şi responsabilitate în faţa istoriei.”, a mai apreciat ministrul, felicitând Academia Oamenilor de Ştiinţă din România pentru iniţiativă şi manifestare.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române şi membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a evocat personalitatea complexă a lui Constantin Angelescu, pe care l-a cunoscut personal. Doctorul Angelescu a fost un mare medic, şeful secţiei de chirurgie de la Spitalul Colţea, cel mai bun spital din Bucureşti în perioada interbelică, fondatorul Şcolii de chirurgie şi urologie. Ca urmare a propunerii sale, a mărturisit vorbitorul, făcute cu ani în urmă ministrului justiţiei de atunci (prof. univ. dr. Valeriu Stoica), un spital din Bucureşti poartă astăzi numele „Spitalul Clinic Prof. dr. Constantin Angelescu”. Cel omagiat a fost şi un mare ministru, care şi-a adus o importantă contribuţie în modernizarea învăţământului românesc, un adevărat ctitor, într-o perioadă dificilă a istoriei noastre. Profesorul Bălăceanu-Stolnici a mai evidenţiat faptul că doctorul Angelescu a fost şi un om de cultură şi, pe fondul acestei deschideri, a îndeplinit funcţia de Preşedinte al Societăţii Ateneul Român, instituţie care a constituit în epocă un adevărat centru al culturii noastre de elită. Astăzi, a subliniat Constantin Bălăceanu-Stolnici, cultura este tratată „lejer”, iar orizonturile ei sunt „întunecate”.
Scriitorul Dinu Săraru, membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a omagiat, la rândul lui, figura marelui om de ştiinţă Constantin Angelescu, subliniindu-i contribuţia fundamentală la modernizarea şi dezvoltarea învăţământului românesc. De asemenea, a reliefat meritul doctorului Angelescu de a fi fondat Academia de Ştiinţe din România, o instituţie a ştiinţei şi culturii, pusă în slujba ţării. În context, romancierul a declarat că, alături de Constantin Angelescu, mai trebuie omagiat şi generalul (rez.) prof. univ. dr. Vasile Cândea, creatorul Şcolii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Militar Central, un demn urmaş şi continuator al celui evocat, care „a dus mai departe opera doctorului Angelescu”, şi care a reorganizat şi condus, după 1990, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, „o academie a civilizaţiei ţării româneşti”, actualmente Preşedintele de onoare al acesteia. În finalul intervenţiei, Dinu Săraru a criticat declinul care se manifestă în prezent la nivelul culturii şi civilizaţiei noastre.
La eveniment, a participat şi o reprezentantă a familiei doctorului Constantin Angelescu, doamna prof. Ioana Angelescu, nepoata acestuia. Domnia sa l-a evocat pe ilustrul înaintaş, a prezentat documente din arhiva familiei, pe care le-a expus publicului într-un punct special amenajat. Prezentând o scrisoare către dr. Angelescu, a vorbit despre coeziunea şi solidaritatea instituţiilor din perioada interbelică, referindu-se, în speţă, la Institutul de Ştiinţe al României (noul nume, în epocă, al Academiei de Ştiinţe din România), Academia de Ştiinţe Medicale, Ateneul Român. Regimul comunist a distrus această coeziune, distrugând elitele româneşti şi cultura. Generaţia lui Constantin Angelescu a avut un proiect de ţară foarte bine definit, care continua idealul paşoptist, acela de a construi o Românie modernă, de a contribui la propăşirea naţiunii prin educaţie, ştiinţă, cultură şi civilizaţie.
În finalul Conferinţei, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, profesorul Adrian Badea, a decernat personalităţilor prezente la manifestare Diploma şi Medalia Jubiliară Dr. Constantin Angelescu pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei şi culturii. De asemenea, a propus ca Sala din noul sediu al instituţiei, în care s-a desfăşurat Conferinţa să poarte numele: Dr. Constantin Angelescu. În final, preşedintele AOSR a anunţat că organizatorii vor edita un volum sub egida: Constantin I. Angelescu – 150 de ani de la naştere.
(Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice
al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România)
(Contact: comunicare.aosr@gmail.com)