Dialogul cu cetăţenii pentru construirea unei Europe mai reziliente
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, în numele Preşedinţiei Consiliului, şi preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au semnat Declaraţia comună referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei. Aceasta pregăteşte terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri şi discuţii care le vor permite cetăţenilor din toate colţurile Europei să îşi împărtăşească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.
Conferinţa îşi propune să le acorde cetăţenilor un rol mai important în conturarea politicilor şi a obiectivelor ambiţioase ale UE, îmbunătăţind astfel rezilienţa Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora. Conferinţa va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă şi structurată cu cetăţenii europeni pe temele care contează pentru ei şi care le afectează viaţa de zi cu zi.
Declaraţia comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferinţă. Sunt menţionate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume şi modalităţile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităţilor generale ale UE şi aspectelor semnalate de cetăţeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetăţenii participanţi vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinţei.
Etapele următoare
Conferinţa se desfăşoară sub autoritatea celor trei instituţii care conduc acest demers, reprezentate de preşedinţii lor, care îşi asumă preşedinţia comună a conferinţei. În curând, va fi constituit un Comitet executiv, în cadrul căruia cele trei instituţii vor fi reprezentate în mod egal, iar parlamentele naţionale vor avea statut de observator. Comitetul executiv va supraveghea lucrările conferinţei şi va pregăti reuniunile plenare ale acesteia, inclusiv contribuţiile cetăţenilor şi acţiunile ulterioare.
Context
Declaraţia comună stabileşte domeniul de aplicare, structura, obiectivele şi principiile conferinţei. Se pregăteşte astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetăţeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă şi părţile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naţionale şi regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic şi Social, cu partenerii sociali şi cu mediul academic. Participarea lor la acest proces este esenţială pentru a se asigura informarea şi implicarea pe cea mai largă scară.
Conferinţa se va desfăşura în diverse foruri, inclusiv digitale, precum şi cu participare fizică, atunci când este posibil, cu respectarea normele legate de pandemia de COVID-19. O platformă digitală multilingvă interactivă le va permite cetăţenilor şi părţilor interesate să îşi prezinte ideile online şi îi va ajute să participe la diverse evenimente sau să le organizeze.
Platforma şi toate evenimentele organizate sub auspiciile conferinţei se vor baza pe principiile incluziunii, deschiderii şi transparenţei, cu respectarea vieţii private şi a normelor UE privind protecţia datelor. Grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni organizate la nivel european urmează să fie difuzate la radio sau televiziune şi toate contribuţiile online urmează să fie făcute publice.
Participanţii la conferinţă sunt invitaţi să elaboreze concluzii care să ofere orientări privind direcţia în care se va îndrepta Europa în viitor.