În organizarea Fundaţiei Regale Margareta a României, miercuri, pe 25 octombrie 2023, ziua de naştere a Regelui Mihai, fondator al Fundaţiei alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la Ateneul Român are loc o nouă ediţie a Concertului Regal caritabil. Cea de-a 14-a ediţie aduce publicului nume importante ale scenelor lirice europene: tenorul Ioan Hotea, mezzosoprana Martiniana Antonie, dirijorul Gabriel Bebeşelea şi Orchestra Română de Tineret.
Programul serii de gală
Seara de gală are loc în prezenţa membrilor Familiei Regale a României.
Programul muzical al serii este compus dintr-o selecţie a celor mai frumoase lucrări de operă şi operetă, arii şi duete celebre extrase din creaţii ale unor compozitorii precum Rossini, Bizet, Gounod şi Richard Strauss.
In rotonda Ateneului Român, publicul poate admira expoziţia realizată de tinerii artişti vizuali, bursieri ai programului Tinere Talente, sub îndrumarea mentorului conf. univ. dr. Ion Anghel, în perioada taberei de creaţie interdisciplinare de la Balcic, din luna august 2023.
Fondurile strânse la Concertul Regal
Fundaţia Regală Margareta a României şi-a asumat misiunea de a sprijini şi promova talentul tinerilor români, urmând tradiţia începută prin fundaţiile regale istorice.
Programul naţional Tinere Talente susţine artişti promiţători care nu au şansa să se dezvolte pe plan artistic din lipsa resurselor şi îndrumării necesare. Proiectul este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, care urmează cursurile şcolilor de arte sau muzică. Bursierii selectaţi anual sunt susţinuţi astfel:
• Burse de până la 2000 EUR pentru achiziţionarea de materiale de lucru şi instrumente muzicale, participarea la concursuri, concerte, expoziţii şi cursuri de specializare;
• Mentorat intergeneraţional care oferă tinerilor oportunitatea de a interacţiona cu personalităţi culturale, prin sesiuni de discuţii şi ateliere de creaţie;
• Promovarea actelor artistice prin organizarea de evenimente, în colaborare cu partenerii şi sponsorii programului;
• Masterclass-uri care oferă şansa tinerilor de a beneficia, în mod gratuit, de experienţa şi valoarea artiştilor consacraţi la nivel internaţional;
• Tabăra de creaţie interdisciplinară care oferă ocazia colaborării unor proiecte artistice individuale şi de grup şi a dezvoltării unor abilităţi profesionale şi personale.
În decursul a 14 ani, au fost acordate peste 400 de burse tinerilor talentaţi şi peste 1.800.000 Euro au fost investiţi în viitorul artistic al României.