La 35 de kilometri de Bucureşti se află un loc minunat. O deltă, a doua ca mărime şi biodiversitate după Delta Dunării, respectiv Delta Neajlovului. Un parc natural sau, mai corect spus, Parcul Natural Comana. Un parc de aventuri, utilat cam cu tot ce trebuie pentru iubitorii sporturilor în natură şi, nu în ultimul rând, o mânăstire. Toate acestea se află pe teritoriul comunei Comana din judeţul Giurgiu. Azi o să scriu despre primele trei obiective, lăsând Mânăstirea Comana pentru un viitor popas cultural.
Delta Neajlovului sau Balta Comana, cum mai este numită, are o suprafaţă de circa 1100 hectare şi este o zonă mlăştinoasă, alimentată de râul Neajlov. Face parte din Parcul Natural Comana şi este considerată cea mai mare zonă umedă din sudul României, care ocupă locul al doilea din ţară ca biodiversitate după Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
În Delta Neajlovului au fost identificate 141 de specii de păsări, dintre care jumătate sunt protejate internaţional, 19 specii de peşti (din care două – ţigănuşul şi cleanul de Comana se găsesc doar în acest areal natural) şi 31 de specii de mamifere. În urmă cu zece ani, începea, în cadrul proiectului Reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana – judeţul Giurgiu, o amplă lucrare de reamenajare a ceea ce natura a creat, iar omul stricase. S-a configurat astfel reconstrucţia Bălţii Comana, prin amplasarea unui dig–baraj. Conform studiului de fezabilitate, construirea digului avea să conducă la creşterea suprafeţei luciului de apă la circa 490 hectare, reprezentând aproximativ 41 % din suprafaţa iniţială a Bălţii Comana, care înainte de desecări era de 1.180 hectare. În funcţie de condiţiile meteorologice din zona Comana, se estima că la finalul proiectului se va realiza reconstrucţia ecologică a unei suprafeţe de minimum 30 % din suprafaţa iniţială a Bălţii, prin îmbunătăţirea habitatului speciilor protejate caracteristice zonei şi prin creşterea cu cel puţin 5 % a numărului speciilor protejate. S-a reuşit cu succes realizarea proiectului şi se urmăreşte extinderea lui.
Este fascinantă o plimbare pe digurile deltei pe jos, cu minicarul, cu barca sau vaporaşul prin Delta Neajlovului. În apropierea deltei se află un complex turistic, unde s-au amenajat zone de relaxare şi de distracţii într-o continuă dezvoltare.
Să ne întoarcem însă la legendele locale şi la adevărata bogăţie a Parcului Natural Comana. Există aici o arie naturală protejată ce măsoară 25.000 de hectare, dintre care 258 de hectare este reprezentată de rezervaţia de ghimpe. Este interesant că există două trasee turistice. Zona este ideală pentru plimbări în aer liber, pe jos sau cu bicicleta. Trebuie ştiut că cel mai important traseu este cel care leagă Parcul de aventură Comana de Fântâna cu nuc. Un traseu accesibil iubitorilor de natură şi mişcare, dar nu doar atât. Legenda spune că traseul duce către locul în care a fost asasinat Vlad Ţepeş. Legătura între realitate şi fantezie este susţinută de faptul că Mânăstirea Comana datează din 1461 şi a fost ctitorită de Vlad Ţepeş. Se presupune ca aici ar fi şi locul în care a fost înmormântat în anul 1476 (deşi despre multe alte locuri se spune asta, cel mai cunoscut loc atribuit mormântului lui Ţepeş fiind Mânăstirea Snagov). Cea mai puternică motivaţie pentru a străbate cei trei kilometri şi jumătate este destinaţia. Adică Fântâna cu Nuc, locul presupusei asasinări. Se povesteşte că la momentul decesului marelui voievod apa aceasta, care izvorăşte aici, s-a înroşit şi a fost tulbure câteva zile. Dincolo de speculaţii, cert este că autorităţile intenţionează de ani buni să ridice un memorial dedicat lui Vlad Ţepeş. Chiar dacă nu o vedeţi nici măcar fundaţia memorialului, merită să parcurgeţi drumul acesta prin pădure, la dreapta având Delta Neajlovului, iar la stânga rezervaţia de ghimpe.
Parcul de aventură Comana este soluţia pentru cei care nu şi-au adus bicicletele cu ei, dar vor să străbată acest drum mai repede. De asemenea, în Parcul de aventură se poate practica căţărarea în copaci, escalada pe perete artificial, trasul cu arcul şi multe alte sporturi de vară. Este bine de ştiut că pe traseul prin pădure spre Fântâna cu nuc există observatoare ornitologice (doar unul dintre ele este rezervat publicului larg). În momentul de faţă se află în reconstrucţie. Totuşi, este bine să aveţi un binoclu cu voi pentru că, începând cu ziua păsărilor, până târziu, în toamnă, aveţi ce vedea.
Desigur, Mânăstirea Comana reprezintă principala atracţie a zonei şi loc de pelerinaj. Dar, aşa cum am promis la început, o să scriu mai pe larg despre acest subiect cu altă ocazie.
În zonă se poate mânca şi dormi bine în două, trei locuri, iar în timpul rămas se poate face o plimbare pe Pasarela Dorinţelor, unde este obligatoriu să prindeţi un lacăt şi să vă gândiţi la ceva important pentru viitorul dumneavoastră.
Comana ar trebui să fie o destinaţie obligatorie pentru fiecare bucureştean pasionat de natură, de istorie, cultură şi aventură. (Ciprian C. VASILESCU)