• Bijuteria a fost descoperită de trei detectorişti şi istorici pasionaţi în jud. Botoşani
Vara, în anotimpul explorărilor arheologice importante, au ieşit pe teren, în afara istoricilor de la diferitele muzee, şi arheologii amatori, cunoscuţi şi sub numele de „detectorişti”. Aceştia se bazează în acţiunea loc pe efectele ce le pot oferi detectoarele de metale moderne. Datorită acestora, obiectele de metal ascunse de sute şi mii de ani nu mai stau „liniştite” sub colbul vârstelor lor. Tot aşa s-a întâmplat zilele acestea, când a avut loc o descoperire spectaculoasă făcută de trei bărbaţi din municipiul Fălticeni în pădurea Aluniş, din comuna Vârfu Câmpului (jud. Botoşani), aceştia scoţând la lumină, cu ajutorul detectoarelor de metale, ceea ce pare a fi un colier celtic şi două fragmente de podoabe, despre care spune că ar fi artefacte de o valoare deosebită. Un adevărat „trofeu” pentru cei trei bărbaţi pasionaţi de comorile ascunse de sub pământ, o veritabilă comoară, după cum apreciază cei trei fălticeneni. Aceştia sunt de părere că piesele datează din jurul anului 500 î.Hr..
Pe Bogdan Sevciuc, Andrei Ionaş şi Eugen Peiu îi leagă pasiunea de a „dezgropa” istoria la propriu, în urmă cu doar doi ani obţinând autorizaţie de deţinere a detectoarelor de metale. Povestesc că nu reuşesc să se întâlnească cât de mult şi-ar dori. Până acum, în puţinele căutări, au descoperit monede, decoraţiuni militare, nasturi. „Am mai făcut căutări prin judeţ, intuitiv, în Adâncata, Zamostea, dar vineri am hotărât să mergem la Vârfu Câmpului, în judeţul vecin. Nu a durat mult până când am găsit aceste piese, la adâncime mică, de circa 30 de cm. Am fost uluiţi, am căutat imediat pe internet şi ne-am dat seama de valoarea lor. Este un colier celtic într-o stare foarte bună, datând din jurul anului 500 î.Hr., foarte rar în ţara noastră, şi două fragmente de podoabe. Ne-am îndreptat la Primăria Vârfu Câmpului şi de acolo la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, unde am predat piesele. Doamna de acolo ne-a confirmat verbal ceea ce noi bănuiam, iar în perioada următoare urmează să fie facută o expertiză amănunţită”, a povestit unul dintre fălticeneni. Acesta a mai spus că au fost surprinşi de starea bună în care s-a conservat colierul celtic şi că o descoperire similară a mai fost în 2017, la Miroslava, Iaşi, însă piesa de atunci era mult mai degradată şi afectată de trecerea timpului. „Nu avem studii în domeniu, fiecare avem joburi diferite, eu de exemplu locuiesc în altă ţară, însă toţi suntem pasionaţi de detecţie. Suntem amatori. Sunt oameni care caută de 20, 30 de ani şi nu au găsit aşa ceva. E prima noastră descoperire mai importantă”, a mai spus Eugen Peiu.
Cei trei au menţionat că aşteaptă ca experţii arheologi să evalueze piesele, să le dateze cu exactitate şi să le ofere detalii despre acestea. După procesele de curăţare, reconstituire, conservare, obiectele descoperite îşi vor găsi locul în vitrinele muzeului local, spre bucuria vizitatorilor. (George V. GRIGORE)
Surse: monitorulsv.ro; nordestnews.ro; botosani.ro; telem.ro, observatornews.ro; gazetabt.ro