Silviu ŞERBAN, directorul Colegiului Universitar Spiru Haret: 90 la sută dintre absolvenţii noştri lucrează în domeniu
• Colegiul Universitar Spiru Haret organizează admitere pentru anul şcolar 2020/2021 pe bază de dosar şi interviu. Candidaţii pot opta pentru orice specializare, în limita locurilor disponibile.
Spuneţi-ne câteva cuvinte despre calificarea editor de imagine, o calificare tot mai căutată pe piaţa muncii.
Chiar dacă în cinema există o tendinţă realistă (minimalistă, sau cum vreţi să-i spuneţi), care vede montajul doar ca o anexă a procesului de filmare, editorul de imagine rămâne cheia majorităţii producţiilor audio-vizuale, fie ele cinematografice, de televiziune ori (mai nou) multimedia. Accentuarea cadrului lung este, în mod evident, o marcă stilistică a unui anume tip de cinema, însă dincolo de acesta, tehnicile şi procedeele de montaj devin suverane. Cât priveşte genurile jurnalistice de televiziune, se poate spune, fără teama de a exagera, că nu se poate vorbi de existenţa acestora fără intervenţia necesară şi semnificativă a editorului.
Instruirea practică este esenţială pentru dezvoltarea completă în profesie. Ce ne puteţi spune despre parteneriatele încheiate de Colegiul Universitar Spiru Haret în domeniul Producţie Media?
Colegiul Universitar Spiru Haret dispune de specialişti cu experienţă în editarea de imagine, care au activat în cadrul posturilor de televiziune ce au funcţionat alături de Universitatea Spiru Haret. Astăzi, aceştia sunt parte a echipei de PR şi publicitate şi, în acelaşi timp, cadre didactice ale Colegiului, oferind, prin intermediul infrastructurii de excepţie, toate cunoştinţele şi sfaturile necesare elevilor înscrişi la Editor de imagine pentru ca aceştia să dobândească abilităţile şi competenţele potrivite care să le permită să lucreze în domeniu.
La capitolul colaborări, trebuie neapărat amintită instituţia de învăţământ cu ajutorul căreia am ajuns deja la două generaţii de absolvenţi. Este vorba de Colegiul Tehnic Media şi de două cadre didactice de acolo, domnii Mircea Enăchescu şi Victor Lungu, profesionişti recunoscuţi în domeniu, care susţin cursuri importante în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret.
Ce aptitudini sunt necesare pentru a profesa ca editor de imagine?
Principala calitate a viitorului editor de imagine este capacitatea de a citi şi a povesti în cadre. Această aptitudine implică două aspecte: pe de o parte, este vorba de capacitatea de a fragmenta realitatea brută şi de a o recrea în funcţie de scopuri şi motivaţii diferite, iar, pe de altă parte, de forţa imaginativă de a transpune textul în şiruri de cadre. Cu alte cuvinte, cel care se pregăteşte pentru a deveni editor de imagine trebuie să poată stăpâni limbajul audio-vizual în cele mai fine detalii şi, totodată, să-l poată utiliza cu uşurinţa cu care vorbeşte limba maternă.
În ce constă examenul de certificare pentru viitorul editor de imagine?
Întreaga pregătire de-a lungul celor doi ani de studiu, atât cea teoretică, cât şi cea practică (axată în mod special pe lucrul cu Adobe Premiere), se încheie cu cele trei probe ale examenului de certificare, în urma căruia sunt obţinute diplomele care confirmă pregătirea obţinută necesară calificării profesionale editor de imagine. Cele trei probe constau într-un test scris construit din diverse forme de întrebări, într-o probă practică, în care absolventul montează un material pe o temă anume, şi în susţinerea orală a unui proiect realizat pe o temă la alegere şi sub directa coordonare a unui profesor.
Care este gradul de inserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor Colegiului Universitar Spiru Haret?
Nevoia de specialişti în editarea imaginii pe piaţa muncii este mare. Acest lucru s-a observat cu claritate urmărindu-se ce s-a întâmplat cu cele două cicluri de absolvenţi ai Colegiului Universitar Spiru Haret care au promovat examenul de certificare. Lucrează în domeniu în proporţie de 90%, fie în instituţii media importante, fie în cadrul propriului lor business. (https://colegiuluniversitar.spiruharet.ro/blog/)