Ştiam că data naşterii marelui cărturar Dimitrie Cantemir este pe 26 octombrie şi am vrut să văd dacă unitatea şcolară din Bucureşti care îi poartă numele marchează evenimentul, şi în ce fel.
Am pornit aşadar într-o frumoasă zi de toamnă pe Bulevardul Dacia din Bucureşti. La numărul 60 este o clădire impresionată prin proporţii, dar mai ales prin măiestria execuţiei. Numeroasele plăcuţe amplasate pe masivele ziduri vorbesc despre istoria locului. În urmă cu mai bine de 150 de ani se năştea Gimnaziul Matei Basarab, prin înfiinţarea unei clase (1865), apoi a alteia (1867). În 1868, cele două clase se mută într-un imobil din strada Sfinţilor, devenind odată cu această mutare o instituţie de sine stătătoare. Vorbim despre o perioadă de modernizare a societăţii româneşti, mai exact despre anul 1868. Un deceniu mai târziu, după mai multe schimbări de adresă, începe construcţia actualului sediu, după proiectul arhitectei Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România. După câteva decenii, în 1934, construcţia capătă forma de azi. Odată cu începerea construcţiei actuale, pentru a evita confuziile între Liceul Matei Basarab şi gimnaziul cu acelaşi nume, şcoala adoptă numele de Cantemir Vodă. După Al Doilea Război Mondial, şcoala avea un ciclu complet de 11 clase şi era mixtă, adică pentru băieţi şi fete. În anul şcolar 1966-1967 i se schimbă denumirea în Liceul Dimitrie Cantemir şi se trece la sistemul de învăţământ cu 12 clase. Se primeau numai băieţi la admiterea din clasa a IX-a. Anul 1966 rămâne important şi pentru faptul că se pune un mare accent pe ştiinţele exacte. Profilul este neschimbat până în prezent. Azi, Colegiul Naţional Cantemir Vodă are ciclu gimnazial cu o clasă pe nivel, iar pentru ciclul liceal numai profil real, respectiv, matematică – informatică, matematică – informatică intensiv, matematică – informatică bilingv engleză şi ştiinţele naturii. Cinci clase pentru a IX-a, şase clase pentru a X-a, cinci clase pentru a XI-a şi şase clase pentru a XII-a.
Ziua Colegiului Naţional Cantemir Vodă a fost sărbătorită anul acesta vineri, 25 octombrie, la finalul Săptămânii Altfel. O săptămână plină pentru elevii colegiului. Am aflat de la conducerea şcolii câte se pot face într-o altfel de săptămână şcolară. Vizite la Muzeul BNR şi la Muzeul simţurilor, cursuri de prim ajutor, excursii la Comana şi la Rânca, vizite la un centru de copii din Bucureşti, vizionări de filme, socializare. Cu alte cuvinte, elevii acestui colegiu ştiu să profite la maximum de Săptămâna Altfel, dar am fost curios să aflu de la domnul director Gheorghe Dogaru, profesor de teologie, despre activităţile şcolare şi extraşcolare ale elevilor de aici: „Colegiul Naţional Cantemir Vodă este unul dintre liceele de frunte, de marcă ale Bucureştilor. Se înscrie cu brio în topul celor zece licee şi este întotdeauna la concurenţă cu unul dintre liceele de prestigiu ale Bucureştilor, şi anume cu Tudor Vianu, tocmai prin forma de specializare şi specificul acestui liceu.” Premiile şi menţiunile la faza pe ţară obţinute de elevii colegiului la informatică confirmă spusele domnului director. Apoi proiectele internaţionale începute din 2006 şi finanţate de Comisia Europeană prin programe care de-a lungul vremii au avut diverse nume Socrates, LLP (Longlife Learning Programme) Erasmus+ sunt dovada implicării elevilor şi conducerii şcolii. Începând cu anul şcolar 2019-2020, au fost aprobate cinci parteneriate strategice Erasmus+ (în limba engleză), iar unul este în derulare de anul trecut în limba franceză. Elevii liceului sunt implicaţi şi în activităţi extraşcolare precum: Clubul de Debate, cor, Clubul de Robotică, participări la competiţii sportive pentru liceeni, respectiv câştigători la tenis de masă şi şah.
Am fost impresionat de primirea făcută de elevii unei clase de a X-a cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise. Aceştia aşteptau frumos aliniaţi să îi întâmpine pe foştii dascăli ai colegiului şi pe absolvenţi. Am văzut cu câtă emoţie i-au primit, împărţind zâmbete şi vorbe bune. Pe mine m-au condus pe holurile liceului şi mi-au arătat săli de clasă, colţul artelor şi un mic muzeu cu obiecte vechi păstrate din laboratoarele de fizică şi chimie. Prin faţa ochilor minţii mi-au trecut generaţii întregi de elevi şi profesori. Poate cel mai important director al liceului din toate perioadele, care a condus destinul unităţii şcolare între 1910-1938, a fost profesorul de Limba latină şi Limba germană Vasile Şuteu. Domnul director era caracterizat printr-un înalt spirit de organizare, îndrumare şi conducere în munca didactică şi administrativă a liceului, pe care a încercat şi a reuşit să îl ridice din toate punctele de vedere în rândul celor mai bune licee din Bucureşti. Exigenţa deosebită faţă de sine, faţă de colegi şi faţă de elevi era însoţită de o fermă principialitate, spirit de înţelegere şi dragoste pentru oamenii cu care lucra. Acest spirit s-a păstrat şi în 2019, la 151 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Cel mai bun elev la limbile clasice, din fiecare generaţie, primeşte Premiul Vasile Şuteu. Revenind în prezent, am aflat de la conducerea şcolii că au numeroase motive de a se mândri cu elevii Colegiului Naţional Cantemir Vodă. Pe de o parte, mediile de admitere de anul acesta la clasa a IX-a reflectă nivelul absolvenţilor de şcoală generală care aleg să facă liceul aici. La matematică-informatică bilingv engleză, media de admitere a fost 9.30. La matematică-informatică, 9.18, iar la ştiinţele naturii, 9.23. Pe de altă parte, examenul de Bacalaureat este promovat sută la sută. La toate acestea, se adaugă numeroşi olimpici (unii absolvenţi acum), dintre care s-au remarcat la un nivel foarte înalt: Raluca Sauciuc, locul I la Olimpiada Internaţională de Informatică, secţiunea Internet SUA, cu 2000 de puncte din tot atâtea posibile, şi Mugurel Andreica – premiul II la Olimpiada Internaţională de Informatică. Ca şi ei, alţi elevi au reuşit, în 2015, 2016, 2017 şi 2018, să obţină premii importante la Olimpiada de Limba Spaniolă, Olimpiada de Geografie, Olimpiada de Economie şi la multe concursuri naţionale.
M-a impresionat să văd interacţiunea dintre foştii elevi şi foştii profesori cu elevii de azi şi cu cadrele didactice ale Colegiului Naţional Cantemir Vodă. Am reuşit să înţeleg cum performanţa din trecut obligă şi prezentul la performanţă. Cum tradiţia este păstrată de 151 de ani, iar procesul de învăţământ modern şi competitiv continuă. Am fost foarte încântat să constat că nu toată şcoala românească de după ’89 merge în derivă, aşa cum de multe ori s-a afirmat. România mai are o şansă, prin instituţii şcolare de acest tip. (Cosmin OBOREANU)