Din prietenie faţă de onorabilii cititori, mă gândesc la un subiect cât mai atractiv. Caut…caut…gata, am găsit ceva foarte potrivit. În primele mele decenii de viaţă, erau la modă personalităţile din arta cinematografică. Brigitte Bardot, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale. Pe scurt, ei erau pentru noi atunci BB, MM sau CC. În zilele noastre, CC înseamnă cu totul altceva. Ca admirator al artelor vizuale, pentru mine înseamnă Claudia Carianopol. Provenită din lumea arhitecţilor. Mereu am admirat în mod special, artiştii vizuali proveniţi din acest univers special. Lucrărilor lor au o profunzime aparte, o perspectivă care nu se învaţă decât cu profesorii de specialitate.
Pentru început, vă rog să vă prezentaţi pentru cei care nu vă cunosc.
Mă numesc Claudia Carianopol şi am absolvit, în urmă cu 28 ani, Colegiul de Arhitectură şi Urbanism – secţia Arhitectură în cadrul Universităţii de Arhitectura şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, pe vremea când pentru a reuşi la Arhitectură iţi trebuiau ani mulţi de pregătire la desen, în special a desenului ornamental, ceea ce însemna mult desen după natură în Muzeul Satului şi în alte locaţii cu clădiri monumentale. M-am îndreptat către această şcoală având o bucurie imensă de mică pentru desen. Aceasta s-a concretizat mai târziu în pasiune şi datorită mentorului şi profesorului căruia îi voi păstra o eternă recunoştinţă, prof.arh. Dinu Patriciu. Am cochetat cu grafica o vreme şi apoi, încet, încet am început să adaug schiţelor în creion, culoare şi contur, fiind foarte atrasă de acurateţea unui desen şi a detaliilor, care aduc întotdeauna desenului un plus de valoare. Şi tot adăugând culoare am realizat că pot să încerc şi pictura în vopsea acrilică, mai apoi, în ulei, fiind atrasă îndeosebi de natură şi flori.
Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră?
Anul 2021 a fost plin de provocări pentru noi toţi în contextul pandemiei, dar având mai mult timp am încercat să fac tot felul de lucruri, în special în zona de handmade. De altfel de câţiva ani încoace am creat în domenii variate (rochii/fuste, genţi pictate manual, care s-au vândut în târguri, grafică în peniţă pe copertele de piele întoarsă ale unor agende, ouă de lemn pictate, globuri, plăcuţe de sticlă care urmau a fi transpuse în mărţişoare, obiecte/rame foto decorate manual etc), lucruri care poate pentru unii par mărunte, dar care mie îmi umpleau sufletul de bucurie, mai ales când vedeam clienţii bucuroşi de achiziţie. Asta este cea mai mare satisfacţie pe care o poate avea un artist.
2022? Dar următorii ani?
Am pictat mult mai mult, am creat lucruri noi, cum ar fi pictura pe obiecte de sticlă şi pahare decorative pentru diverse ocazii speciale. Îmi doresc ca tot ce am creat până acum să fie doar începutul, să mă autodepăşesc, să pictez mai multe tablouri şi să aduc un plus de valoare în domeniul artelor.
Cum vreţi să se desfăşoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
Într-un moment în care tehnologia şi digitalizarea au pus stăpânire pe noi, îmi doresc o lume mai bună, în care oamenii să se întoarcă spre frumos, către arta pură, către oamenii cu har şi talent, fiindcă ARTA nu se va demoda niciodată. Şi nu în ultimul rând, pentru ca artiştii să creeze, trebuie să avem pace şi sufletul plin de iubire.
Foarte frumos! Felicitări din toată inima! Am descoperit nu numai un pictor valoros, dar şi un artist polivalent care îşi revarsă talentul în mai multe direcţii de creaţie. Sperăm să vedem în curând noi şi noi lucrări ale invitatei noastre speciale de azi.