Biblioteci mari, cu rafturi pline, avea aproape oricine înainte vreme în România. Nu-i poveste că, în unele situaţii, cetăţeni cu dare de mână, dar „nema cultura”, chiar îşi cumpărau biblioteci încăpătoare şi impresionante, pe care le umpleau cu „cărţi la metru”, după coperte sau după notorietatea vreunui titlu sau autor. Excepţii. Deşi tirajele erau consistente – cel puţin în comparaţie cu tirajele de azi –, se făceau cozi uriaşe la librării! Printre adevăraţii cititori se strecurau şi aceia care doreau să fie în rândul celor despre care se spunea că citesc. Se mituiau librarii, de la serviciu era învoit un el sau o ea care cumpăra mai multe exemplare pentru colegi… Oricum, era un mare interes pentru cărţi. Se citea?! Îndrăznesc să spun că se citea mai mult decât acum. Cel puţin în cazul tipăriturilor. Cartea era/este o avere. Cartea era/este tratată cu admiraţie, cu politeţe, cu iubire. De mici ştiam că „ai carte, ai parte”.
În timp, bibliotecile au fost stilizate, în locul rafturilor a apărut o gaură, cât mai mare, pentru televizor, altă gaură pentru video şi câteva rafturi pentru cărţi, dar împodobite cu obiecte decorative cât mai diverse. „Moda” cărţilor tipărite a intrat în declin… Sau poate nu.
La fiecare târg al cărţii îmi tresare inima. Sper că se vor confecţiona iarăşi biblioteci cu rafturi pentru cărţi, atunci când văd cumpărători cu sacoşe pline de cărţi, chiar dacă preţurile sunt în prea multe cazuri prohibitive. La fel de adevărat e că după câteva vizite la târguri, constaţi existenţa unui cerc (cam) închis. Aceiaşi vizitatori din localitate sau din alte localităţi se interesează, răsfoiesc, cumpără, participă la lansări, la sesiuni de autografe…Cu plăcere vezi şi profesori care însoţesc grupe de copii la standuri. Probabil, aceşti copii care citesc azi vor fi maturii de mâine care gândesc. De altfel se spune că: „Dacă vrei să ajungi undeva în viaţă, citeşte multe cărţi.” (Roald Dahl) „Cel care nu citeşte nu are niciun avantaj asupra celui care nu ştie să citească.”(Mark Twain) „Lumea e a celor care citesc.” (Rick Holland) „Nu există prieten mai loial pe lumea asta ca o carte.” (Ernest Hemingway) „O bibliotecă e infinitul sub un singur acoperiş.” „Cărţile sunt oglinda sufletului.”(Virgina Woolf) „Care e faza cu cărţile: te ajută să călătoreşti fără să-ţi mişti picioarele.”(Jhumpa Lahiri) „Cititul e o formă de a gândi cu mintea altcuiva. Şi în felul ăsta te forţează să ţi-o extinzi pe a ta.” (Charles Scribner) „Oriunde m-aş afla, dacă am o carte cu mine sunt fericită.” (JK Rowling) „Lectura – acel loc unde eşti cu tine însuţi dar nu eşti niciodată singur…” „Există crime mai grave decât să arzi cărţi. Una dintre ele ar fi să nu le citeşti.” (Joseph Brodsky) „Nu citi precum copiii, să te amuzi. Dar nici precum cei ambiţioşi, ca să înveţe lucruri. Nu, citeşte ca să trăieşti!” (Gustave Flaubert) „Singurul lucru pe care trebuie să-l ştii este unde se află biblioteca…” (Albert Einstein) (Mioara VERGU-IORDACHE)