În sfârşit, bătrâna Europă dă semne că s-ar trezi din somnul greu, populat cu vise de mărire, care tot ţine de vreo şaizeci de ani. Ultima propunere a unui important grup politic din Parlamentul European, vorbim despre Renew Europe, apare în acest context de maximă dezamăgire, păcăleli, speranţe pierdute şi plictiseală, la care cetăţenii europeni au fost obligaţi de politicieni blocaţi în proiecte fără viziune. Propunerea pare, la prima vedere, una salutară, materializarea acesteia urmând să conducă la reluarea unor relaţii normale între omul de rând, trăitor pe continent şi organismele politice care îl conduc.
Pe contul său de Twitter, Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe şi, până de curând, fost prim-ministru al României, cere introducerea votului pe liste transnaţionale, adică liste care depăşesc graniţele statale. Acest sistem ar intra în vigoare la următoarele alegeri euro-parlamentare, când, conform propunerii enunţate, pe liste vor figura candidaţi care provin din mai multe state ale Uniunii Europene. O idee, zic eu, salutară, pentru că astfel uriaşul aparat birocratic anchilozat şi rupt de realitate al Uniunii, se va dezbăra de vechea meteahnă a negocierilor purtate şoptit, pe la colţuri sau în spatele uşilor închise, a trocurilor penibile, precum cel la care am asistat de curând, în cursul discuţiilor despre numirea procurorului şef european. Se va permite, de fapt, revenirea la sistemul democratic clasic, pe care l-au imaginat părinţii fondatori ai Uniunii, şi care a stat, până deunăzi, la baza funcţionării sistemului politic, social şi economic al comunităţii europene. Toate bune şi frumoase, numai că domnul Cioloş se gândeşte să impună această condiţie viitorilor preşedinţi ai Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European. Aici mă despart de domnia sa.
Deşi listele transnaţionale sunt susţinute atât de Emmanuel Macron, cât şi de Guy Verhofstadt (două personaje nu foarte prietenoase cu Estul european), nu cred că asta e soluţia. Adică să reformăm, dar să rămână cum a fost. Alunecăm în Caragiale, domnule (fost) prim-ministru! Pentru că, exact cum aţi afirmat: Democraţia îşi are originea în cetăţeni, nu în negocierile din culise. Listele transnaţionale ar crea o nouă clasă politică a UE, mai responsabilă şi mai apropiată de cetăţeni.
Iar reforma făcută cu reformatori de culise, prizonieri ai unor clişee, nu ajută. Deloc. (Dragoş CIOCĂZAN)