- Mesajul domnului Liviu JICMAN, director general, Muzeul Naţional Cotroceni, cu prilejul deschiderii anului universitar la Facultatea de Ştiinţe economice Bucureşti din cadrul Universităţii Spiru Haret
Deschiderea anului universitar este un moment cu atât mai special acum, în anul în care celebrăm un secol de la realizarea unităţii românilor în graniţele unui singur stat, un moment care poate fi un prilej de reflecţie asupra trecutului şi de inspiraţie pentru construcţia viitorului.
Este un prilej să ne aducem aminte de cei care au contribuit, cu dedicaţie şi credinţă, la Marea Unire de la 1918, dar şi la toţi cei care, prin efort constant, performanţă şi talent, şi-au adus contribuţia la făurirea României moderne şi la tot ce am realizat ca naţiune în acest secol.
Dar este momentul cel mai potrivit să ne gândim cum vom construi viitorul, la responsabilitatea pe care o avem faţă de societate, dar şi faţă de noi înşine. Acest viitor nu poate fi construit decât pornind de la o Românie educată, de la o societate care asumă educaţia ca prioritate.
Universitatea Spiru Haret este parte al acestui efort prin generaţiile de absolvenţi pe care le pregăteşte într-o arie largă de specializări, prin demersurile de integrare în spaţiul european al educaţiei şi cercetării ştiinţifice.
Cu un secol în urmă, românii au decis prin voinţa lor să se reunească în acelaşi stat, iar primul principiu al Declaraţiei de la Alba Iulia proclama: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”
Spiru Haret, un român de origine armenească, este un precursor al reuşitei acestui principiu chiar înainte de realizarea Unirii de la 1918. Considerat „părinte” al şcolii româneşti şi cel mai important reformator al sistemului de învăţământ, este personalitatea care a inspirat această prestigioasă instituţie şi cea mai importantă figură din istoria învăţământului românesc.
Un principiu care poate fi privit ca sursă de inspiraţie pentru Uniunea Europeană din zilele noastre.
Aşa cum la 1918 românii au înţeles că unitatea este calea, acum suntem chemaţi să participăm la proiectul unităţii la nivel european, iar „cheia” succesului pentru fiecare dintre noi în cadrul acestui proiect este educaţia.
Urez tuturor studenţilor şi cadrelor didactice ale Universităţii Spiru Haret succes în noul an universitar şi transmit invitaţia de a vizita – la Centenar – Muzeul Naţional Cotroceni!