- Ultimul sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiari (CFA România) anticipează o creştere maximă a cursului de schimb de până la 5 lei pentru un euro şi un nivel maxim al Robor la 3 luni de 5%. Previziunile se referă la evoluţiile pe următoarele 12 luni a indicatorilor analizaţi de cei peste 215 membri ai CFA România.
După ce a anunţat o creştere marginală a indicatorului de încredere economică pe luna februarie de 0,7%, analiza CFA arată că, în ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni a cursului anticipat este de 4,7651, în timp ce valoarea maximă este de 5 lei pentru un euro, cu un minim de 4,6 lei în acest orizont de timp.
Nici la anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu nu stăm mai bine. Faţă de valorile actuale ale dobânzilor aşteptările sunt tot de creştere. Astfel, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96% şi, respectiv, 88% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.
În concluzie, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, cu un maxim de 5% şi un minim de 2%. De altfel, la o inflaţie medie de 4,5% pe următoarele 12 luni faţă de momentul actual, este greu de crezut că Robor mai poate sta la 2,03% la momentul actual. Totodată, randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,60%, dar nu este exclus şi un maximum de 7% pentru următoarele 12 luni.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,11% (valoare mediană 4,50%). De asemenea, peste 84% dintre participanţi anticipează o majorare a raţei inflaţiei în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei avea o valoare de 4,32%).
CFA crede că activele imobiliare din România sunt supraevaluate
„În luna februarie 2018, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,7 puncte până la valoarea de 46,7 puncte. Această evoluţie s-a datorat componenţei de condiţii curente a indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la valoarea de 67,1 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 36,6 puncte”, mai arată autorii sondajului.
Începând cu luna februarie 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări: „Cum consideră participanţii la sondaj preţul acţiunilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti (sub-, corect, supra- evaluate)?”, respectiv „Cum consideră participanţii la sondaj preţul activelor imobiliare din oraşele din România?”. În exerciţiul din luna februarie, aproximativ 55% dintre participanţi consideră activele imobiliare ca fiind supraevaluate.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care cuantifică anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Cine sau ce este CFA?
Potrivit CFA, pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflaţiei, raţele de dobândă, cursul de schimb leu/euro, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.
Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii. Astăzi, în lume există peste 150.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele peste 148 societăţi membre ale CFA Institute.
În prezent, CFA România are peste 215 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul dintre cele trei niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc. (Gabriela ŢINTEANU)