• Cetatea Făgăraș - locul 2 în topul Cele mai frumoase castele din lume al publicației Huffington Post (SUA)
Am trecut la sfârșitul lunii februarie pe la Cetatea Făgărașului, cea pe care o mai vizitasem acum câțiva ani. Surpriză totală. Parcă o nouă cetate ne aștepta spre a fi vizitată. Am fost invitați să ne „luăm papucii” (de protecție) și să nu atingem exponatele, personalul foarte drăguț îndrumându-ne prin multele spații expoziționale deschise aici. La ieșire am observat șantierul și schelele din fața noastră, de lângă zidurile exterioare. Am întrebat ce este cu ele și mi s-a răspuns că sunt în ultima etapă a restaurării, acum fiind făcute lucrările pentru construirea celui de-al doilea pod, la intrarea principală. Acesta va avea o parte mobilă, care se va ridica. Turiștii trebuie să știe că monumentul istoric va rămâne deschis pe durata lucrărilor. Al doilea pod al Cetăţii Făgăraş se află la intrarea principală a monumentului istoric. Acesta va fi reconstruit din lemn şi va avea o lungime de 50 de metri, cu o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea, la începuturile fortificației. Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a Cetăţii. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetăţii. Deşi se lucrează, accesul turiştilor este permis de marţi până duminică între orele 8.00 – 17.00, neexistând niciun risc din cauza lucrărilor. Până în prezent, au fost restaurate cele două ziduri de apărare ale cetăţii şi s-a amenajat drumul de strajă între acestea, iar între zid şi şanţul de apărare s-au realizat alei pietonale, împreună cu zona de belvedere, a afirmat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului. În fostele grajduri princiare au fost amenajate spaţii care vor fi destinate diferitelor ateliere de creaţie, unde se vor desfăşura activităţi, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. La demisol s-au realizat spaţii pentru depozitarea pieselor de patrimoniu. S-a restaurat şi bastionul Szabo, unde vom avea o expoziţie dedicată gărzii cetăţii; vor fi expuse armuri, echipamente, arme. Să nu uităm de primul pod realizat, pe latura de nord, chiar în dreptul porţii istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră. Şi, bineînţeles, a fost schimbat în totalitate acoperişul cetăţii – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc, a mai arătat Elena Băjenaru.
Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanţate cu fonduri europene, cu o valoare totala de aproape 30 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp. Specifică aceluiași secol XVII este fântâna din curtea interioară a cetății, inexistentă în prezent, care va fi reconstruită. S-a lucrat, de asemenea, la paramentul castelului, la componentele artistice de piatră și s-a refăcut acoperișul.
La finalul restaurării, Cetatea Făgărașului va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De altfel, cred că este singura din sud-estul Europei care mai are apă în jurul ei, mai spune Elena Bajenaru.
Un adevărat magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fost vizitată de 157.000 de persoane. Aici își desfășoară activitatea și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, unde este expus, începând cu 2016, cel mai crud instrument de tortură din Evul Mediu – Fecioara de fier.
Valoarea monumentului istoric a devenit cunoscută la nivel internațional, în 2014, când a fost inclus de publicația Huffington Post în topul „celor mai frumoase castele din lume”, ocupând chiar locul doi. Jurnaliștii au descris-o drept una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, Cetatea Făgăraș a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea, reședință nobiliară și princiară importantă. Situată în centrul municipiului Făgăraș, a fost construită pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn, în urmă cu peste 600 de ani. Inițial a avut scopul de apărare a sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor. Ulterior, în 1599, a fost stăpânită de Mihai Viteazul, care apoi i-a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu întreg domeniul. Între anii 1948-1960, Cetatea Făgăraș a fost transformată în închisoare pentru deținuți politici, degradându-se treptat.
Astăzi cetatea a căpătat o altă „față” prin procesul de restaurare început. Odată trecut șanțul de apă și poarta zidului exterior, din curtea interioară devin accesibile intrările spre sălile cu exponate. Aici ne așteaptă armuri, costume de epocă, arme, mobilier medieval, bijuterii, țesături, statui, ceramică, argintărie, tablouri și alte elemente de epocă împodobesc sălile acestei cetăți-castel, spre fala organizatorilor și bucuria turiștilor. (George V. GRIGORE)
Surse: info-fagaras.ro; cetateafagarasului.com; historia.ro