• Axiopolis, aflat pe lista indicativă UNESCO, declarat monument istoric, nu poate fi cercetat de către arheologi sau vizitat de turiști!
La sud de Cernavodă se află vestigiile antice ale Cetății Axiopolis, un antic oraș greco-roman pe Dunăre, fondat de Lisimah, regele Traciei, în secolul al II-lea î.Hr. În secolul IV d.Hr., așezarea a fost reconstruită de romani, sub conducerea lui Constantin cel Mare. A existat și o episcopie și s-au găsit inclusiv ruine de bazilici din secolul IV. Numeroase vestigii antice stau ascunse după gardurile care înconjoară Cetatea Axiopolis. Cetatea a jucat un important rol economic și strategic, fiind legată printr-un val de piatră de orașul antic Tomis. Singurele săpături și cercetări au fost făcute la Axiopolis în urmă cu peste 100 de ani, în anii 1895-1896 şi 1899, de către arheologul Pamfil Polonic și Grigore Tocilescu, director al Muzeului Național de Antichități de atunci. Echipa condusă de aceștia a identificat trei straturi de locuire: grecesc, roman târziu și feudal timpuriu. În timpul săpăturilor au fost descoperite două fortărețe, una romană, peste care s-a suprapus parțial, și a doua, cel mai probabil bizantină, dar și porțile de sud și de nord, despărțite de poarta romană. De asemenea, în perioada cercetărilor au fost găsite numeroase obiecte cu inscripții latine, râșnițe mari din piatră, amfore, opaițe și vase mici din ceramică. „Tot ce avem în muzeu despre cetate sunt o planșă a acesteia și 7 poze. În situl arheologic nu se poate intra, deoarece este pe terenul unei unități militare. Am reușit prin anul 2008 să intrăm la Cetatea Axiopolis, cu aprobări speciale, dar situl nu a mai fost săpat și cercetat din 1900.” a declarat Ana Olivia Rotaru, muzeograf la Muzeul de Istorie Axiopolis Cernavodă.
Valul de piatră, care datează din sec. X, un alt monument istoric care nu este promovat, pornește de la Cetatea Axiopolis. Aflat la câțiva kilometri de orașul Cernavodă, valul antic de piatră construit în epoca medievală timpurie este despărțit de drumul de la intrarea în satul Cochirleni. Valul, cu o bază de pământ, un zid din piatră care ajunge și la înălțimea de doi metri și un șanț defensiv cu numeroase fortificații, ajungea până în vechiul Tomis, având o lungime de aproximativ 60 de km.. Acum, este invadat de buruieni, însă niciodată nu a fost promovat, conservat și pus în valoare, deși este declarat monument istoric.
Mormântul pictat de tip hipogeu, descoperit la Cochirleni, nu este conservat și pus în valoare, fiind un alt potențial obiectiv turistic important. Acesta se află în afara zidurilor Cetății Axiopolis, lângă adăpostul Save the Dogs. El încă mai păstrează o frumoasă pictură murală cu frunze de acant și cruci, însă este plin de buruieni și trebuie să fie conservat. Nici acesta nu poate fi vizitat.
Mai sunt celebrele statuete Gânditorul de la Hamangia și perechea sa, care au fost descoperite la Cernavodă. Originalele se află la Muzeul Național de istorie a României din București, dar în fața Primăriei Cernavodă există o replică de dimensiuni mari, foarte frumos realizată, și o alta, cu dimensiunile reale ale celor două statuete, ce poate fi văzută în Muzeul de Istorie de la Cernavodă. „Statuetele Gânditorul de la Hamangia și perechea sa au fost găsite în timpul cercetărilor din 1956. Din păcate, nu avem plăcuțe care să ne indice locul în care au fost descoperite principalele vestigii istorice în Cernavodă.”
„După 1990 s-a încercat de trei ori ca terenul pe care se află cetatea să fie dat în administrarea Ministerului Culturii, dar nu s-a reușit, pentru că MApN-ul nu dorește acest lucru. Mormântul pictat este al Primăriei Cernavodă, nu aparține Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. El nu este singurul, mai e unul la Ostrov, altul la Hotel Maria, sunt mai multe în Constanța. Nu există un program pentru punerea lor în valoare și pentru dezvoltarea turismului istoric”, a precizat directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.
Toate aceste vestigii și monumente istorice ar putea pune orașul Cernavodă și localitățile din împrejurimi pe harta turismului românesc și internațional. Din păcate însă, prea puțini vizitatori ajung la Cernavodă, astfel că în Muzeul Axiopolis din oraș doar aproximativ 500 de persoane intră anual, probabil, majoritatea elevi care învață în apropierea instituției de cultură și câțiva turiști străini curioși. Dacă vrem să se facă ceva până la urmă, atunci când trecem prin Cernavodă – chiar în drumul nostru grăbit către litoralul românesc – să ne oprim câteva minute și să vizităm Muzeul. Crescând numărul de turiști, poate crește și interesul… (George V. GRIGORE)
Surse: discoverdobrogea.ro; cimec.ro; patrimoniuldobrogen.ro; povestilemariinegre.ro; wikipedia.org; minac.ro