Miercuri, 4 decembrie 2019, a avut loc, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Spiru Haret, un simpozion la care au fost invitaţi să participe doi cercetători de la Universitatea din Pamplona, Columbia, Camilo Andres Albarracin Rojas şi Gomez Gualdron Dahmir Alexander, aflaţi în stagiu de cercetare la Facultatea de Medicină Veterinară USH, în cadrul proiectului european H2020-MSCA-RISE-2017, intitulat Volatolomics test for the diagnosis of bovine tuberculosis/ Test de volatolomică pentru diagnosticul tuberculozei bovine, acronim bTB-Test.
Temele abordate de invitaţi în cadrul simpozionului au fost:
• Sistema de olfato electrónico para aplicaciones medicas enfocadas al análisis del aliento/ Sistem electronic de mirosuri pentru aplicaţii medicale axate pe analiza respiraţiei.
• Diseńo de una nariz electrónica para la discriminación de la respiración en pacientes fumadores y no fumadores usando sensores comerciales/Proiectarea unui nas electronic pentru discriminarea respiratorie la pacienţii fumători şi nefumători care utilizează senzori comerciali.
Dispozitivul electronic (,,nas electronic”), proiectat şi realizat în cadrul laboratorului de inginerie din cadrul Universităţii din Pamplona, ajută la măsurarea nivelului de stres al unei persoane. Totodată, în funcţie de adaptarea acestuia, un astfel de dispozitiv poate fi util în detectarea cancerului pancreatic prin analiza unor compuşi volatili din respiraţia unei persoane, la clasificarea persoanelor fumătoare şi nefumătoare sau poate avea aplicabilitate în industria alimentară, la evaluarea calităţii cafelei, de exemplu.
Aceste dispozitive sunt în stadiul de cercetare şi, deşi nu sunt încă omologate şi prezente pe piaţă, reprezintă o metodă noninvazivă de detectare a nivelului de stres, a unor afecţiuni medicale prin măsurarea diferiţilor compuşi volatili din organismul uman sau animal. Cercetările sunt interdisciplinare, la acestea participând specialişti din domeniul ingineriei electronice, medici umani, medici veterinari, chimişti, farmacişti, biologi.
Temele abordate în cadrul acestui simpozion s-au dovedit interesante şi utile studenţilor şi cadrelor didactice din Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, care au participat în număr mare la acest eveniment. S-au adresat întrebări invitaţilor, s-au dezbătut teme de interes pentru subiectul abordat, iar întâlnirea a fost un succes. (Conf.univ.dr. Violeta Elena SIMION, Lector univ.dr. Rocsana MANEA ŢONIŞ)