• Universitatea Spiru Haret – instituţie coordonatoare pentru România în Acţiunea COST 18114 – ENTAN – European Non-Territorial Authonomy Network
Acţiunea AC 18114 – ENTAN – este un proiect în care Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice Constanţa, a obţinut poziţia de instituţie coordonatoare pentru România, făcând astfel parte din Comitetul de Management al Acţiunii, care în prezent reuneşte reprezentaţi ai universităţilor şi/sau instituţiilor de cercetare din 28 de state.
Echipa României este formată din cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Ştiinţe Economice Constanţa, şi de la Universitatea Ovidius Constanţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, membrii acesteia fiind: conf. univ. dr. Flavia Ghencea (Universitatea Spiru Haret) şi prof. univ. dr. Adrian Stoica (Universitatea Ovidius) – MC members – şi conf. univ. dr. Laura Patache (Universitatea Spiru Haret) şi prof. univ. dr. Vasile Drăghici – MS substitut.
Acţiunile COST sunt finanţate şi dezvoltate de principalul organism european dezvoltator de cercetare şi inovare – reţeaua COST – Cooperation in Science and Technology, care are drept scop consolidarea capacităţilor de cercetare şi inovare din Europa, prin formarea unor reţele specializate de cercetători.
Acţiunea AC 18114 – ENTAN (European Non-Territorial Authonomy Network), coordonată în România de Universitatea Spiru Haret, este o acţiune COST care are drept scop examinarea conceptului de autonomie non-teritorială (NTA), printr-o abordare comprehensivă a conceptului. ENTAN se concentrează în mod special asupra reglementărilor NTA care pot conduce la scăderea tensiunilor interetnice din cadrul unui stat, urmărind adaptarea şi împlinirea nevoilor diferitelor comunităţi, împiedicând astfel apelurile la separatism.
Acţiunea îşi propune să analizeze evoluţiile recente din teoriile şi practicile diversităţii culturale, ale drepturilor minorităţilor (inclusiv drepturile lingvistice şi educaţionale), funcţiile statului şi suveranitatea, precum şi metode de rezolvare a conflictelor, pe cât posibil prin intermediul reglementărilor. De asemenea, există preocupări pentru studiul modului în care diversele state au elaborat politici cu privire la incluziune, la autoguvernare şi la orice altă formă de autonomie non-teritorială.
Obiectivul principal este de a investiga mecanismele şi politicile NTA existente şi de a dezvolta noi modalităţi de adaptare a diferenţelor, în contextul provocărilor din ce în ce mai mari care decurg din globalizare, regionalizare şi integrare europeană supranaţională.
Pe lângă problemele legate de cultura şi educaţia diverselor grupuri din cadrul unui stat-naţiune şi reglementările juridice pentru recunoaşterea şi practica identităţilor separate, Acţiunea se concentrează asupra strategiilor şi politicilor care pot avea potenţialul de a spori autonomia naţiunilor apatride şi împuternici comunităţile culturale, etnice şi religioase.
Reţeaua este construită într-un plan de activităţi de cercetare desfăşurate individual sau/şi în grupuri inter şi multidisciplinare, având ca scop formarea şi dezvoltarea tinerilor cercetători. Diseminarea rezultatelor urmează să fie realizată prin conferinţe academice şi publicaţii şi prin difuzarea rezultatelor cercetării către factorii de decizie, organizaţiile societăţii civile şi comunităţi.
Acţiunea AC18114 – ENTAN are ca întindere perioada 28.02.2019 – 27.02.2023.
Pe data de 28 februarie 2019 a avut loc prima reuniune a Comitetului de Management al Acţiunii, dându-se astfel, oficial, startul derulării acesteia. La această întâlnire a participat coordonatorul proiectului pentru România, conf. univ. dr. Flavia Ghencea, în urma invitaţiei primite din partea COST.
În cadrul acestei întâlniri, pe lângă introducerea participanţilor, în prima parte a zilei a fost organizat un training cu scopul familiarizării cu regulile COST, iar în continuare, într-o şedinţă de lucru, s-au adoptat o serie de rezoluţii pentru organizarea activităţii ulterioare şi s-au creat bazele unei colaborări eficiente pentru următorii patru ani.Întâlnirea s-a desfăşurat într-un cadru deosebit, la sediul COST din Bruxelles, unde întreaga organizare a fost în măsură să faciliteze schimbul de informaţii şi preocupări din partea invitaţilor.
Echipa României a participat activ, fiind nominalizată să facă parte din Comisia de acordare a granturilor pentru Misiuni Ştiinţifice de Scurtă Durată – STSM în cadrul AC18114.
La momentul actual, deja putem aprecia punctual primele rezultate, care exced activităţilor propriu-zise ale proiectului: avem o informare cu privire la o ofertă pentru o bursă de cercetare la Viena într-un proiect similar, din partea partenerului din Austria, o invitaţie la o şcoală de vară organizată la Budapesta, în Ungaria, şi, nu în ultimul rând, avem contacte noi cu universităţi din alte 27 de state.
Apreciem că toate acestea contribuie considerabil la creşterea gradului de vizibilitate externă şi internă a Universităţii Spiru Haret. (Conf. univ. dr. Flavia GHENCEA)