În cadrul reuniunii clusterelor din România, organizată de Asociaţia Clusterelor din România – CLUSTERO, împreună cu clusterul ASTRICO NORD EST, la Piatra Neamţ, în perioada 2-3 februarie a.c., echipa Centrului de Afaceri pentru Export – CAE Bacău a organizat un workshop la sediul centrului inovativ Rubik Hub, eveniment în care s-au analizat posibilităţile şi interesul participanţilor de înfiinţare şi dezvoltare a unor clustere cu profil agricultură ecologică şi mobilă în Regiunea Nord-Est, urmând ca aceste iniţiative să fie monitorizate şi incluse în programul de export de către CAE Bacău.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai unor clustere din domeniile agricultură şi mobilă din Regiunea NE şi alte regiuni de dezvoltare ale ţării, inclusiv clusterul de agricultură ecologică Bio Concept Valea Prahovei.
În cadrul dezbaterilor, s-a convenit cu reprezentanţii şi conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională – ADR Nord-Est dezvoltarea unei baze de date comune pentru firmele din domeniile agricultură ecologică şi mobilă şi implementarea în parteneriat de servicii suport pentru exportatorii din program, precum şi diseminarea de cunoştinţe pentru alţi operatori interesaţi de export.
În cadrul workshop-ului, s-a precizat că, prin CAE Bacău, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău îşi dezvoltă expertiza şi serviciile sustenabile pentru a deveni un centru specializat de export în ecosistemul inovativ regional.
Reprezentanţii ADR Nord Est au convenit dezvoltarea unui dialog structurat permanent pe aceste teme.
În acest context, Camera de Comerţ şi Industrie şi CAE Bacău vor continua dialogul şi cu medii universitare şi institute de cercetări pe aspecte ce ţin de specializarea inteligentă în cele două sectoare din program şi alte domenii, cu scopul de a aduce la export produse inovative. Printre universităţile interesate se află Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea George Bacovia Bacău şi Universitatea Spiru Haret din Bucureşti – prin centrul antreprenorial universitar USH Pro Business.
Centrele de afaceri de export pe care le dezvoltă Programul de Cooperare Elveţiano – Român sunt iniţiative extrem de valoroase, ele vor trebui replicate şi în alte regiuni, precum şi pentru alte domenii de export, iar conexiunile lor cu clusterele le vor face mai puternice pe plan regional – a declarat conf. univ. dr. Export Management Costin Lianu.
USH Pro Business Evenimente, Comunicare şi Internaţionalizare
• Str. Nicolae Iorga nr 34-36, Bucureşti, sector 1 • Tel: +40 216 500 014
• E-mail: office@ushprobusiness.ro • www.ushprobusiness.ro