Recorduri
Cel mai scump ziar din lume este unul românesc: „Zimbrulu şi Vulturulu” din 1858
World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei româneşti „Zimbrulu şi Vulturulu”, care are 8 mărci poştale „Cap de Bour” (cel mai scump timbru românesc) de 5 parale din a doua emisiune din anul 1858.
Ziarul s-a vândut în 2008 cu 829.500 de euro, iar cu taxele aferente a ajuns la 1 milion de euro. Licitaţia a avut loc la Geneva, iar preţul de pornire a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărat de britanicul Joseph Hackmey. Mircea Mureşan spune că un român ar dori să aducă în ţară publicaţia cu timbrele respective, iar proprietarul cere acum 3 milioane de euro.
„Zimbrulu si Vulturulu” a apărut în noiembrie 1858, fiind tipărit la Iaşi, unde era editat în regim de cotidian. Celebrul exemplar a fost trimis în noiembrie 1858 cu destinaţia Galaţi. Coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru că pachetul cântarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat 8 mărci poştale „Cap de Bour” de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare şi mai căutate. Este cea mai renumită francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ştaif plus o pereche şi un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poştă. Ajuns la destinaţie, „Zimbrulu şi Vulturulu” a fost vândut unui librar, colecţionar de timbre. Numele deţinătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru că nu există documente care să arate primii proprietari. În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecţia sa de timbre, la o expoziţie mondială organizată la Sofia şi a câştigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecţionar din Elveţia, apoi la Joseph Hackmey. Exemplarul este depus într-o bancă din Elveţia (din februarie 2008).
„Zimbrulu şi Vulturulu” a fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – „Foiletonul Zimbrului”. Ca parcurs istoric, la 3 iulie 1850 a apărut, la Iaşi, bisăptămânal, gazeta politică şi literară Zimbrul, tribună politică şi literară unionistă. Publicaţia s-a numit astfel între 3 iulie 1850 şi 21 februarie 1852 şi între 17 ianuarie 1855 şi 10 septembrie 1856. Între 1 noiembrie 1858 şi 30 decembrie 1858 a apărut sub titlul „Zimbrul şi Vulturul” (cu trimitere la cele două simboluri emblematice ale Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească). Pe 1 octombrie 1855 a apărut, tot la Iaşi, ziarul Steaua Dunării, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu (fluviul Dunărea „unind” într-un fel cele două Principate). Pe 2 ianuarie 1859, din fuziunea celor cele două ziare rezultă „Steaua Dunării, Zimbrul şi Vulturul”. Valoarea unui abonament anual era de trei galbeni.
Astăzi, Muzeul Naţional Filatelic (găzduit în clădirea actualului Muzeu Naţional de Istorie a României şi patronat de Poşta Română) deţinea o colecţie vastă de mărci poştale româneşti şi străine, dar oricâte am lipi noi pe un exemplar al unei publicaţii nu va egala valoarea publicaţiei româneşti „Zimbrulu şi Vulturulu”, care are 8 mărci poştale „Cap de Bour” (cel mai scump timbru românesc) de 5 parale din a doua emisiune din anul 1858, devenind astfel „Cel mai scump ziar din lume”… (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; ferratumbank.ro; wall-street.ro; life.ro; agenda.liternet.ro; enciclopediaromaniei.ro