• World Records Academy a anunțat, în anul 2009, pe situl oficial, omologarea recordului comunei Pericei (jud.Salaj) pentru Cel mai mare monument dedicat cepei.
Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălțime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă și rășini sintetice și acoperit cu tablă de cupru bătută. Soclul din beton placat cu travertin pe care este așezat bulbul măsoară doi metri înălțime. Monumentul înalt de 6,5 de metri a fost realizat de decanul Facultății de Arte Vizuale din Oradea, Cornel Durgheu. Evaluat la peste 200 de milioane de lei este unicat în lume.
Ideea unui monument aparține unui fiu al satului, urmaș al unei vechi familii de luptători revoluționari din 1848, Alexandru Tătar, o celebritate a Oradiei și totodată cetățean de onoare al localității. Convins că „ceapa verde de acasă este cel mai bun lucru” de pe Pământ, a dorit să lase un simbol în urma sa, să ridice un monument dedicat cepei. Astfel, la începutul lunii septembrie din anul 2007, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, a fost dezvelit în curtea școlii Pericei Monumentul Cepei. Acest fiu al satului a adunat în jurul său reprezentanți ai autorităților locale, cetățenii comunei, dar și pe artistul plasic care „să dea viață” monumentului. Alexandru Tătar a afirmat „Acest pamânt a făcut ca ceapa de Pericei să fie unică. Nicăieri în lume nu este ceapa așa bună la gust, delicată și totodată discretă la miros”, el fiind convins că Periceiul e binecuvântat de Dumnezeu, ceapa dăruindu-i satului un specific aparte. Convingerea lui Alexandru Tătar este că ceapa, care le-a adus un renume oamenilor locului, îi poate ajuta să prospere în urma cultivării ei. La realizarea Monumentului cepei s-a avut în vedere sigla firmei SC Sandu de la Pericei SRL, care din 1990 îi poartă noroc lui Alexandru Tătar. Ceapa de pe soclul monumentului poate fi un adevărat glob pământesc. La realizarea monumentului și-au adus contribuţia mulți dintre fiii localității, iar semnul ce va rămâne peste timp este „nu uita de unde ai plecat”. (George V. GRIGORE)
(Surse: agerpres.ro; comunapericei.ro; graiulsalajului.ro; arhiva.lumeasatului.ro;)