Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului din București, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: lungime de 23,8 m şi o înălţime de 17,1 m, conform Academiei Recordurilor Mondiale (Academy of World Records) și Agenţiei de ştiri Basilica a Patriarhiei Române.
Proiectul a fost încredințat pictorului Daniel Codrescu și echipei sale. Inițial, pictorul gândise ancadramente de marmură pentru fiecare icoană mare, dar din cauza faptului că greutatea materialului ar fi putut afecta structura de rezistență a catapetesmei, proiectul a fost refăcut. „Am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca această catapeteasmă să fie realizată integral din mozaic. Acesta a fost un punct esențial în care am regândit toată ideea inițială, dar păstrând iconografia și elementele la care deja ajunsesem” a spus coordonatorul lucrării,. Opțiunea între frescă și mozaic a fost posibilă, explică pictorul Daniel Codrescu, „datorită rezistenței în timp mult mai ridicate a mozaicului și în special pentru că plasticitatea acestuia este mult mai generoasă, este mult mai enigmatic și mistic și se pretează foarte bine pentru ceea ce noi numim icoană ortodoxă”.
Echipa care s-a ocupat de proiect a fost împărțită în două grupe: prima s-a ocupat de realizarea mozaicurilor în atelier, iar cea de a doua de montarea acestora pe catapeteasmă. „Am rămas în atelier cu partea cea mai consistentă a echipei care a lucrat la elementele decorative, icoanele praznicare” a mărturisit Daniel Codrescu. Faptul că icoanele realizate în mozaic pe catapeteasmă sunt deosebit de mari, nu i-a oprit pe realizatori să lucreze cu finețea cu care ar fi fost realizată o icoană pictată. „Icoanele acestea care sunt foarte mari, de dimensiuni neobișnuite, și cu toate că sunt foarte mari ele sunt tratate foarte în detaliu, implică un alt tip de abordare, sunt un fel de micro mozaic”.
În total, pentru cei 400 mp ai catapetesmei, realizate în decursul anului 2018, s-au folosit 8 tone de mozaic. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin şi aşezate pe patru registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia. Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură.
Academia Recordurilor Mondiale mai menţionează că, după ce catedrala va fi pictată integral, va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic. De asemenea, pe absida altarului, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România cel puţin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei. Catedrala Naţională a fost sfinţită la 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. Catedrala Naţională are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre. În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel. Peste 110 milioane de euro au fost investiţi în construcţia „la roşu”. În prezent, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri şi placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri şi la spaţiile exterioare ale catedralei. Papa Francisc a vizitat Catedrala Națională Ortodoxă a României în 31 mai 2019, confirmând valoarea sa spirituală și istorică. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; basilica.ro; crestinortodox.ro