Care sunt criteriile pe care ar trebui să le respecte un adolescent când îşi alege drumul în viaţă, cariera? De ce alege o şcoală, o facultate sau alta? Ce vrea el să se facă atunci când va fi mare? Fără îndoială, este opţiunea sa şi, de foarte multe ori, a familiei. Dar pe ce criterii? Aptitudinile? Pasiunea? Poziţia socială? Banii? Domeniul de activitate? Timpul alocat? Locul de muncă?
Trăim vremuri când în practică nu mai sunt valabili cei „trei 8” – muncă, odihnă, relaxare/distracţie. Când distanţele nu mai reprezintă un impediment, suntem mereu la o apăsare de tastă distanţă. Vremuri când vârsta nu presupune neapărat experienţa necesară pentru performanţă, când timpul se grăbeşte şi ne grăbeşte. Se produc frecvent schimbări de direcţie. Începutul într-o nouă carieră nu mai are legătură cu vârsta. Profesiile înseşi sunt în schimbare, pretind noi şi variate cunoştinţe, noi şi complexe aptitudini. Uneori surprinzătoare.
În aceste condiţii, cum îşi alege un adolescent drumul în viaţă? Opţiunea lui trebuie să aibă legătură şi cu piaţa muncii? Dar care este piaţa muncii? Naţională, europeană, mondială?!
Sunt multe întrebări cărora trebuie să li se găsească răspuns la alegerea unei profesii. Pentru că profesia nu trebuie făcută la întâmplare. Ea face parte din viaţa noastră, ne face fericiţi sau nefericiţi. Până la urmă, mulţi ajung la concluzia că nu banii sunt cei mai importanţi! Ei vin atunci când munca nu este un chin, ci o plăcere. Este şi motivul pentru care cel mai important criteriu în alegerea profesiei este pasiunea, alegerea unui domeniu care îţi place şi pentru care ai aptitudini. Astăzi, nici o profesie nu este un capitol încheiat. În fiecare zi se adaugă noi file. Trebuie să vrei şi să poţi învăţa tot timpul ca să ţii pasul. Şi, dacă nu faci cu drag ceea ce faci, oboseşti, te plictiseşti, devii apatic, nemulţumit, oricâţi bani ai avea.
Iar ca să afli ce te pasionează cu adevărat, trebuie să cauţi, să încerci, să întrebi, să constaţi ce te ţine treaz, ce-ţi dă satisfacţii, să te afli în preajma oamenilor de succes, să-i observi, să-i iei drept modele. Trebuie să te cunoşti, să-ţi explorezi resursele intelectuale, psihice şi fizice. Să înveţi, să citeşti din toate domeniile, totul este folositor pentru a putea alege şi dobândi biletul de intrare pe o piaţă a muncii care să-ţi ofere satisfacţii, să-ţi dea aripi pentru a fi cea mai bună şi mai fericită variantă a ta.
Fiecare profesie este importantă, fiecare are rolul său. Diferenţa nu o face poziţia profesiei pe scara socială, ci felul în care este ea făcută. Şi va fi făcută bine de oameni competenţi, pasionaţi! (Mioara Vergu-Iordache)