Matei Şerban Sandu s-a născut în 1968 la Bucureşti. Este un artist vizual cu specializările pictură şi grafică. În 1996 a absolvit cursurile Academiei de Arte, Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru fondator al Fundaţiei de Drepturi de Autor Visarta. În 2016 a primit premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru grafică. Lucrări semnate de Matei Şerban Sandu se găsesc în colecţii publice din: Norvegia – National Library Oslo; Franţa – Chateau des Claviers; Germania – Krakenfeld Café, Tutlingen şi în colecţii private din România, SUA, Germania, Japonia, Franţa, Norvegia, Belgia, Canada.
Interesant este că debutul la nivel înalt al artistului vizual a avut loc când era student, în 1994. Celebra Caroll Turner Gallery s-a trezit peste noapte că a murit artistul Traian Alexandru Filip. Traian Alexandru Filip era unul dintre principalii artişti din portofoliul galeriei şi se punea problema cine mai ştie meşteşugul cel puţin la fel de bine ca el, încât să poată imprima, în continuare, plăcile aflate în proprietatea galeriei. Matei Şerban Sandu era singurul ucenic al artistului care avea cunoştinţele şi priceperea să facă acest lucru. Astfel, pragmatismul american şi nevoia de confirmare a valorii artistice a lui Matei Şerban Sandu aveau să facă, pentru câţiva ani, casă bună în Santa Fe, New Mexico, la Carrol Turner. Matei avea să îi uimească pe cei de la Carrol Turner Gallery cu seria sa de Cavaleri, care a devenit bestseller. Deşi au trecut mai bine de două decenii şi jumătate de atunci, lucrările sale se tranzacţionează încă în Statele Unite.
Între timp, Matei Şerban şi-a mai lăsat amprenta artistică în diferite colţuri ale lumii: a redesenat Chateau des Claviers în Camargues, Franţa, a convins prin expunerile sale la National Library din Oslo şi la Parlamentul European, la Strasbourg. Plus galeriile importante din California, Germania şi Elveţia. Azi, Matei Şerban Sandu este un reper în artele vizuale.
Cea mai recentă expoziţie a artistului a fost vernisată la finele anului trecut, la galeria Simeza, alături de alţi doi mari artişti plastici: Bogdan Breza şi Ioan Medruţ. (C.V.)