• La 1 iunie 2023, Republica Moldova a găzduit la „Castelul Mimi” a doua ediţie a Summitului Comunităţii Politice Europene, cel mai mare eveniment de politică externă din istoria acestei ţări, ce a reunit, în premieră, 45 de şefi de stat sau de guvern, înalţi oficiali europeni, care au căutat soluţii comune pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea şi rezilienţa energetică.
• „Fabrica de vin a familiei Mimi” sau „Conacul familiei Mimi” sau „Castelul Mimi” este un monument de arhitectură de importanţă naţională din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi (Republica Moldova), construit spre sfârşitul secolului al XIX-lea.
• Castel Mimi a fost ales gazdă pentru summit din mai multe motive – castelul se află la doar 20 de minute de la Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi este o loc încăpător şi bine amenajat, perfect pentru a găzdui evenimente de aşa amploare. Castelul Mimi din Bulboaca este unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova, fiind construit de un boier care a studiat în Franţa, a fost guvernator al Basarabiei şi a deţinut funcţii în Finanţe la Bucureşti.
Care este povestea acestui loc? Bulboaca este un sat din raionul moldovenesc Anenii Noi, are 5.000 de locuitori, se găseşte la 45 de km de Chişinău şi este faimos în Moldova pentru castelul vinicol Mimi şi pentru Fabrica de Vin a familiei Mimi. De la Iaşi sunt 200 km, de la Suceava sunt 320 km, iar de la Bucureşti la Bulboaca sunt aproximativ 500 km. Cel mai apropiat oraş este Anenii Noi (la 8 km).
În primul rând, trebuie spus că „bulboacă” înseamnă bulboană sau vâltoare, adică un loc dintr-un râu unde apa este adâncă şi unde este mare pericol de înec. Satul este atestat documentar la 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască. Numele satului se regăseşte pe harta lui Dimitrie Cantemir (1720) şi pe cea a statului major al armatei ruse din timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774. La 1806, Bulboaca se compunea din două aşezări: Bulboaca Moldovenească şi Bulboaca Tătărască, dar tătarii au părăsit cu totul Moldova după războiul ruso-turc. La 1812, teritoriul dintre Prut şi Nistru este anexat de Imperiul Rus. Conform recensământului efectuat de autorităţile ruse, în Bulboaca erau 32 de gospodării şi două feţe bisericeşti. Exista o biserică ortodoxă din lemn atestată la 1797. În 1808, în localitate a fost ridicată din piatră biserica cu hramul „Sf.Nicolae”. În 1817 satul întrunea 52 de gospodării şi documentele pomenesc şi viticultura, domeniul pentru care satul este faimos în prezent. În 1835, în sat trăiau 191 bărbaţi şi 171 femei, iar la mijlocul secolului XIX la Bulboaca erau 101 familii. În 1871, satul intră în „era modernă”, fiindcă s-a deschis gara, pe noua linie de cale ferată Chişinău – Tiraspol. În 1901, la Bulboaca este înfiinţată o întreprindere de vinificaţie, care îşi are originea în anii 50 ai secolului al XIX-lea.
„Castel Mimi” este faimos nu doar pentru cramă, pentru clădirile luxoase şi pentru degustări, ci şi pentru băile în vin şi pentru masajul cu ulei de struguri. Principalul restaurant se numeşte „Bufniţa Albă” deoarece, spun cei de la Mimi, trăiesc în zonă astfel de bufniţe pe care le pot vedea uneori şi turiştii. O bună parte dintre vinurile produse aici ajung în China şi Japonia. „Castel Mimi” organizează „Tururi Vinicole” şi ateliere cu acest specific.
Constantin Mimi, cel care a ridicat „Castel Mimi”, a fost un politician şi producător de vin, care a fost, pentru scurt timp, şi guvernator al Basarabiei şi a avut şi funcţii importante în Finanţe la Bucureşti, pe timpul României Mari. Familia Mimi are rădăcini greco-albaneze (vechii noştri aromâni), iar numele Mimi vine de numele grecesc Mihail. Constantin Mimi este descris în turul turistic al castelului ca fiind primul basarabean care a condus un Ford şi primul care a folosit betonul armat în construcţie. Boierul Mimi începe la 1893 cultivarea pe teritoriul moşiei de la Bulboaca a unor noi soiuri de viţă de vie şi producerea vinului în cantităţi mari, vin pe care apoi îl exporta la Moscova, Odesa şi Vladivostok. Pentru prima dată în istoria Basarabiei aduce şi recoltează, soiul „Aligote”, care cu timpul devine unul dintre vinurile preferate ale moldovenilor. Fabrica a fost amplasată lângă calea ferată, pentru ca exportul către URSS să fie mai uşor de făcut.
Construcţia Castelului Mimi a început în 1893, iar edificiul a fost inaugurat în 1901. Clădirea impresionantă cu două etaje a fost construită după un proiect francez, fiind primul edificiu din zonă pentru care s-a folosit betonul armat. Viaţa lui Constantin Mimi a fost una trepidantă. Se naşte la anul 1868, la 2 februarie, în oraşul Chişinău, în familia lui Alexandru Mimi şi Aglaida Vacamei. La vârsta de 23 de ani, Constantin Mimi moşteneşte pământurile tatălui său, aflate în preajma localităţii Bulboaca. În 1897 Mimi a absolvit Şcoala Agricolă Superioară din Montepellier, Franţa, unde timp de doi ani a studiat arta cultivării viţei-de-vie şi metodele franceze de producere a vinului. La 1901, Castelul este dat oficial în exploatare. La scurt timp, vinurile de aici încep să capete notorietate la diverse concursuri. În vara anului 1914, Ţarul rus Nicolae al II-lea face un popas la vinărie. Această vizită îl ajută pe monarh să înţeleagă mai bine vinurile basarabene şi stimulează o creştere a livrărilor pe teritoriul Imperiului Rus. Se spune că Mimi ar fi obţinut un contract pentru a livra vin armatei ruse. În anul 1917, Constantin Mimi devine guvernator al Basarabiei, numit de către guvernul provizoriu al Rusiei, format după Revoluţia rusă din acel an. În anul 1925, Carol al II-lea, Prinţul moştenitor al tronului României, în cadrul unei vizite la Cetatea Tighina, trece pe la domeniile boierului Mimi. În 1935, pe 17 aprilie, Constantin Mimi trece la cele sfinte, la Chişinău.
La 1940 „Castel Mimi” trece în proprietatea statului sovietic, fiind transformat la scurt timp într-o fabrica de vin, una dintre cele mai mari din URSS. În 1952 se înfiinţează sovhozul-fabrică „Bulboaca” specializat în viticultură şi producerea vinurilor brute, iar la finele anului 1977 începe construcţia unei noi fabrici de vinuri cu o capacitate de prelucrare de 40.000 tone de struguri. Noua fabrică a fost dată în exploatare în anul 1982 şi Mimi a fost una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS, cu producţie ce a depăşit şi 6 milioane de sticle/an.
Cele două clădiri ale ansamblului sunt amplasate în forma literei „L”. Prima a fost construită în perioada 1893-1901 de către renumitul vinificator şi politician Constantin Mimi. În anii 1940 moştenitorii lui Constantin Mimi au plecat din Basarabia, o parte a familiei – în România, alta – în Statele Unite. A doua clădire a fost construită în perioada 1940-1950, după procesul de naţionalizare, în stilul castelurilor franceze (chateau), un stil arhitectural clasic.
În anul 2011, proprietarii actuali ai complexului de clădiri, familia Trofim, au început renovarea ansamblului arhitectural, care urma să devină un punct de atracţie pentru turişti. Lucrările de renovare, la care a contribuit designerul italian Arnaldo Tranti, s-au încheiat în toamna anului 2016. Odată cu efectuarea reconstrucţiei, conacul a căpătat şi denumirea de „Castelul Mimi”, în cinstea fondatorului său. Noul „Complex turistic Castelul Mimi” cuprinde un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artişti, o sală de conferinţe, un hotel, SPA, un restaurant, câteva ateliere de creaţie, atât de arte populare, cât şi pentru gătit, precum şi săli pentru evenimente. În castel au fost amenajate patru săli mari pentru 100-120 de persoane, două săli de degustări şi şase hale în beci. Vinăria a fost modernizată în 2010, când s-au adus şi utilaje noi.
Legendele sunt create de oameni extraordinari care realizează lucruri măreţe, motivaţi de pasiunea şi visele lor, fără teamă de munca grea şi cu dăruire. Unul dintre aceşti oameni este şi Constantin Mimi, un pionier, vinificator emblematic şi o figură publică importantă a secolului XX. Şi-a dedicat viaţa vinului. Aplicând cunoştinţele dobândite în Europa de Vest, Constantin Mimi a reuşit să construiască primul castel din Moldova. Acest lucru l-a îndemnat să producă vinuri excelente şi să ridice standardele prin implementarea noilor tehnologii. Graţie acţiunilor sale, industria de vinificaţie a ţării a fost nu o singură dată salvată, astfel că astăzi Moldova poate fi unul dintre principalii producători de vin din lume. Moştenirea lui Constantin Mimi continuă. Castelul împreună cu reţetele sale secrete şi abordarea sârguincioasă au fost transmise generaţiilor viitoare de vinificatori, care-i răsplătesc memoria continuând producerea vinurilor de înaltă calitate, potrivite pentru orice ocazie. Aşadar, să ridicăm împreună un pahar de vin pentru a ne aminti de această personalitate remarcabilă care a susţinut dezvoltarea culturii vinicole moldoveneşti.
Podgoriile Castel Mimi sunt situate în regiunea Codru a Moldovei, unde se întind pe versanţii dealurilor Speia, aproape de râul Nistru. Această locaţie, combinată cu structura unică a solului şi clima, alcătuiesc condiţiile ideale de creştere pentru viile de aici, permiţându-le să înflorească şi să dea cele mai bune vinuri. Viile Mimi au de la 5 ani, precum Viorica, până la 20, 30 de ani. Ele se întind pe o suprafaţă de 170 de hectare, dar o cantitate suplimentară este obţinută de la producătorii de struguri locali, ceea ce înseamnă că se recoltează struguri de pe aproximativ 400 de hectare anual. „Castel Mimi” este catalogat cu mândrie drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, în mare parte graţie gamei unice de terase uimitoare şi grădini veşnic verzi. Spaţiile exterioare, mari şi diverse, includ o piaţă a oraşului, terase de vară, spaţii pentru picnicuri şi masterclass-uri de gătit, şi o curte în care se desfăşoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. Grădinile şi terasele castelului sunt deschise vizitatorilor şi sunt disponibile pentru diferite evenimente private sau corporate.
…Iată cum vinul, cultura şi politica pot sta împreună la marea masă a înfrăţirii europene şi pot avea rezultate favorabile, privind cu speranţă către un viitor comun. (George V. GRIGORE)
Surse: euronews.ro; radiochisinau.md; expert-grup.org; caleaeuropeana.ro; veridica.ro; presedinte.md; descopera.md; tvmoldova.md