Un tablou îți face bine, iar o nereușită dintre rame îți transmite o energie negativă. Am văzut cum se utilizează armoniile cromatice în mediul unor oameni suferinzi… Dar rar am întâlnit oameni care se ocupă sistematic de așa ceva. Unul dintre ei este distinsa doamnă Carletta Adriana Iring.
Sunt Carletta Adriana Iring. Prenumele Carletta a fost o încercare frumoasă a părinţilor mei de a crea un nume cu rezonanţă. Carletta derivă din Charlotte, nume considerat de etimologi varianta feminină a englezescului Charles, care semnifică „om liber”. Adriana semnifică „fericire, iubire”. Iring este numele de familie al soţului meu, de origine germană. Sunt născută în judeţul Cluj, căsătorită în Maramureş, avem două fete minunate, căsătorite, fiecare având câte doi copii, fată şi băiat. De profesie economist, lucrez ca administrator la un club sportiv din oraşul Baia Sprie, Maramureş, iar mottoul care mă inspiră este „Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” (Albert Einstein). Ador să îmi petrec timpul cu familia, să pictez, să mă joc de-a culoarea, cum îmi place mie să spun atunci când postez câte o lucrare din Seria „Jocul meu de-a culoarea”…
Pentru ce ați ales pictura și nu muzica?
Îmi place şi muzica; uneşte oamenii şi îi îndeamnă la gânduri bune, la iubire şi tot ce ţine de spiritualitate: înălţare, lumină, sunet etc. Pentru mine, pictura este evadarea din cotidian şi liniştea sufletului meu. Am făcut patru ani de arte, şcoala gimnazială, la Liceul de arte plastice din Cluj-Napoca; nu am pictat mulţi ani, am reluat în timpul pandemiei, pictând aşa cum simt.
Care sunt temele preferate? Natura statică, portretul, peisajul…
Îmi place foarte mult tehnica picturii cu vopsele acrilice pe pânză, datorită intensității culorii; tablourile parcă au mai multă viaţă, impactând vizual. Tema preferată e aceea care să reflecte frumosul din viaţa noastră, un peisaj, o floare…Când pictez flori, încerc să le redau fineţea, gingăşia, punând suflet, trăire, pasiune în culoare, aducând un omagiu fiecărei flori pictate ca o recunoaştere a frumuseţii ei. Ador tehnica pouring, o formă relativ nouă de artă ce îşi are originea în America, o tehnică de pictură fluidă (fluid art) foarte îndrăgită, care presupune să amesteci vopseaua acrilică cu un mediu potrivit pentru pictură şi apoi să torni amestecul obţinut pe o suprafaţă de lucru. Suprafaţa este apoi înclinată în fiecare direcţie pentru a lăsa vopseaua să curgă, iar culorile interacţionează în moduri imprevizibile, dar întotdeauna interesante! Mă inspir din natură, din diferitele imagini fotografiate cu care mă identific ca trăire în momentul respectiv, din gânduri, din impresii de moment. De fapt, realitatea este în interiorul artistului transmisă privitorului. Majoritatea lucrărilor le-am făcut cadou celor dragi. Ele mă reprezintă aşa cum sunt. Pictura este pentru mine o pasiune şi nu o profesie. Când dăruim, sufletul se luminează de fericire și frumusețe, radiază și devine mai incandescent cu fiecare act de bunătate dezinteresat pe care îl facem.
Ce ne puteți spune despre dumneavoastră, dincolo de dimensiunea artistică?
Pentru a-l cita pe fabulosul doctor Seuss: „Sunt ceea ce sunt. Este un lucru minunat!”. Pe lângă activitatea ca administrator, am fost atrasă de terapiile complementare, am parcurs toate gradele, ajungând la cel de Master. În aceste terapii complementare un lucru e important, dorinţa sinceră de a servi drept canal pentru această energie universală, care nu intră în conflict cu practicile religioase, meditative sau de iniţiere. Unii o percep ca pe o medicină blândă, alţii ca pe un mijloc de dezvoltare spirituală, importantă este „intenţia” în redarea echilibrului, refacerii și armonizării tuturor dimensiunilor ființei: trup, minte, emoții și spirit.
Fiecare tablou terminat este încărcat energetic, încărcare ce presupune energizarea lui în scop terapeutic sau pentru protecţie, astfel încât privitorul să se poată bucura, atât de cromatica, cât şi de energia benefică transmisă.
Vă mulțumim! La final, vă rugăm să transmiteți câteva cuvinte oamenilor care vă urmăresc în spațiul virtual și au remarcat picturile semnate de dumneavoastră.
Important e să facem alegerile care ne îmbogățesc viața și ne împlinesc, să ne dăm voie să greșim, să învățăm lecțiile acelor greșeli. Să zâmbim mai des, să nu fim rigizi şi nu în ultimul rând să avem încrederea că ne vom realiza visul. Vreau să mulţumesc pentru promptitudine, seriozitate şi interesul acordat celui care m-a invitat la acest interviu şi bunei mele prietene, medic, terapeut, scriitor, pictor în tablouri vindecătoare C.P. care m-a încurajat de la primele picturi expuse pe pagina mea virtuală, în „jocul meu de-a culoarea”. Vă doresc tuturor să vă păstraţi mereu sufletul plin de Lumină şi Iubire. Şi nu uitati: Carpe Diem!
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com