Potrivit unui grafic realizat de Banca Naţională a României (BNR), pe baza datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei martie 2017- martie 2018 a ajuns la nivelul de 4,95%, ca urmare a unor factori care au contribuit într-o mai mică sau mai mare măsură la majorarea indicelui preţurilor de consum. Preţurile la energie electrică şi gaze naturale, precum şi majorarea accizelor la combustibili au avut cea mai mare pondere în crearea ratei medii anuale a inflaţiei.
Astfel, cea mai mare influenţă la majorarea inflaţiei a avut-o creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi cea de-a doua majorare a accizelor la combustibili, care a avut loc în luna octombrie 2017. Contribuţia acestor factori la formarea ratei anuale a inflaţiei a fost de 1,3%. Tot creşterea preţurilor energiei electrice şi a gazelor naturale, petrecută de această dată în ianuarie 2018, este responsabilă pentru a doua pondere ca mărime în formarea ratei anuale a inflaţiei de 4,95%. Contribuţia noii scumpiri din 2018 a fost de 0,8% la formarea indicelui preţurilor de consum anual.
Criza ouălor şi majorarea cotaţiilor ţiteiului au contribuit la rândul lor cu 0,7% la formarea ratei anuale medii a inflaţiei. Influenţa celor doi factori a fost vizibilă în luna noiembrie 2017. Prima majorare a accizei la combustibili a avut loc în luna septembrie 2017, iar contribuţia ei la formarea ratei medii a inflaţiei martie 2017/martie 2018 a fost de 0,5%.
Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie, arată datele publicate, recent, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Rata anuală a inflatiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%.
Indicele preţurilor de consum în luna martie
În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,01% în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,57%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,9%. Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în martie, la citrice (11,79%), fructe proaspete (10,59%) şi alte legume şi conserve de legume (8,07%).
Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în martie faţă de decembrie, cu 2,24%. Totodată, preţul gazelor naturale a urcat, în martie fata de decembrie, cu 5,69%.
În luna februarie, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, atrăgea atenţia că inflaţia va înregistra o creştere în acest an, atingând valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, şi va încheia anul la 3,5%. Valorile sunt mai ridicate decât cele prognozate în noiembrie. BNR afirmase atunci că inflaţia va atinge 3,2% la finalul anului 2018.
Au existat însă şi voci mai pesimiste. Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat că rata inflaţiei riscă să ajungă la 12% la finalul anului, dacă se va menţine această politică fiscală prociclică, iar reacţia Băncii Centrale va fi în continuare timidă.
„În condiţiile în care se menţine această politică fiscală prociclică şi Banca Centrală nu ia măsurile pe care trebuia să le ia, riscăm să avem o inflaţie de 12% la finalul anului. Dar este o estimare condiţionată de ceea ce se întâmplă astăzi, adică politica fiscală prociclică şi de reacţia Băncii Centrale mai timidă, ca până acum. În aceste condiţii, este clar că rata inflaţiei va accelera, pentru că se creează aceste efecte: pe de o parte, ai inflaţie care creşte, pe de altă parte, va creşte şi presiunea pe salarii să fie mai mari şi se creează această spirală inflaţionistă”, ne-a declarat Florin Cîţu.
Cea mai mare rată a inflaţiei din zona euro
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna martie 2018 până la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în februarie 2018. În rândul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%). Comparativ cu situaţia din luna februarie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 15 state, inclusiv în România, unde s-a majorat de la 3,8% până la 4%.
În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 1,3% în luna martie 2018, de la 1,1% în februarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente (0,41 puncte procentuale) şi energie (0,20 puncte procentuale). În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%.
„Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%”, notează INS. În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%. (Gabriela ŢINTEANU)