Până pe 6 decembrie comediile genialului Caragiale au fost actuale. Şi mulţi am fost în situaţia personajului „cetăţeanul turmentat”: „Eu cu cine votez?” Şi „bucătăria” alegerilor dovedea că timpul stă în loc. Chiar şi aşa, pe 24 noiembrie, primul tur al alegerilor pentru preşedinte, mai mult de jumătate dintre alegătorii români din ţară şi din străinătate au ieşit la vot. Nu au fost reclamaţii cu privire la desfăşurarea alegerilor. Ca atare, turul unu a fost validat de însăşi Curtea Constituţională
Pe 6 decembrie 2024, stupefiant, Caragiale a devenit banal. Nu mai e genial. „Viaţa bate filmul!” Când turul doi era în desfăşurare în secţiile de vot din străinătate, la ora 15, s-a anunţat că se repetă alegerile pentru preşedinte. Aşa a hotărât Curtea Constituţională. De ce? Care sunt motivele?! („Nu ştii tu!” îmi spunea copilul meu când avea vreo cinci ani şi nu dorea să-mi răspundă la întrebări.) Nu este vorba de persoane aici. Este vorba despre democraţie, despre drepturile omului. Votul este egal şi secret. Toţi suntem egali în faţa urnei şi singuri cu conştiinţa noastră şi cu ştampila în cabina de vot. Nu există autoritate care să poată să înfrângă voinţa electoratului. Am fost învăţaţi că minoritatea se supune majorităţii. Schimbarea se face doar la urne. Se vede că am învăţat greşit! Prin decizia Curţii Constituţionale, nu există un pierzător, sunt peste 9 milioane de oameni a căror voinţă este ignorată. Nu am mai vrut „democraţie populară”, cu un singur candidat şi unanimitate la vot, am vrut Democraţie, să ni se respecte drepturile şi libertăţile. Rolul organelor statului este să se asigure că sunt îndeplinite toate cerinţele participării la vot, în calitate de candidat şi în calitate de elector. Înainte de scrutin! Să nu se permită, dacă sunt motive verificate şi verificabile, validate de justiţie, înscrierea în cursa electorală. Nu este permis să se schimbe regulile în timpul jocului! NIMENI nu are acest drept.
Constituţia este călcată în picioare, legislaţia electorală este călcată în picioare, societatea s-a scindat fără măsură! Probabil, fac eu pe naiva, este vorba despre „un candidat”, un anume candidat, căci aşa spun şi documentele Curţii Constituţionale, pe baza documentelor analizate în CSAT şi declasificate. De ce nu e chemat în justiţie şi acuzat cu dovezi? Au fost 14 nume pe lista prezidenţiabililor?! Au fost. Poporul român a avut de unde să aleagă. Ce se întâmplă dacă data viitoare ies aceiaşi doi candidaţi finalişti? De câte ori se reiau/amână alegerile? În ce temei real se prelungeşte mandatul actualului preşedinte?
…Cei mai în vârstă ştiu. Când eram copii, unul dintre noi primea o jucărie, la care râvneam cu toţii. Un timp, ne jucam împreună, puteam să ne bucurăm cu toţii de jucărie. Apoi, fie copilul se supăra, fie îl chemau părinţii în casă… Şi noi rămâneam trişti că nu mai aveam jucărie. (Mioara VERGU-IORDACHE)