Dacă-i vară, e poveste, e mişcare. Dacă e poveste, e turnir!
Festivalul Medieval din Oradea a găzduit în premieră europeană
„Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă”
În premieră pentru Europa, Festivalul Medieval din Oradea a găzduit, în perioada 6 – 9 iulie 2023, „Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă”, o competiţie de elită care obişnuia să se desfăşoare în Australia. „Ne bucurăm că am reuşit să aducem acest concurs aici, la Oradea, astfel încât după Campionatul european de anul trecut să avem acum şi cel mondial. Acesta este elementul de unicitate pentru această ediţie a festivalului. Avem invitaţi peste 300 de invitaţi din afara graniţelor ţării, inclusiv din Canada şi Australia, şi sunt 186 de invitaţi din România, pasionaţi de astfel de sporturi, adică actori sau luptători pe câmpul de bătălie la campionatul de turnir în tabăra medievală,” a declarat înaintea festivalului directorul general „Visit Oradea”, Alex Chira.
Turnirurile datează de dinainte de anul 1100. Erau văzute drept sport şi antrenament, plus o bună ocazie pentru unii de a-şi etala în mod public şi fără modestie măiestria militară. La fel ca în amfiteatrele antice, luptele trebuiau să creeze spectacol şi distracţie pentru public – în principiu, lăncile cu care se izbeau cavalerii trebuiau să se aşchieze în mod spectaculos, şi oponentul trebuia să fie doborât. Armurile de turnir erau mult mai elaborate decât cele de luptă, mai colorate, cu diverse elemente decorative, mai ales pe coif, înfăţişând animale de pradă sau fantastice, sau propriile steme ale combatanţilor. Caii aveau de asemenea armuri parţiale, foarte elaborate la rândul lor, mai ales pentru cap. Turnirurile au fost interzise oficial de către Papalitate între 1130 şi 1316, fiind văzute drept etalări improprii ale violenţei. Acestea vor continua însă nestingherite în Anglia, fiind legiferate din 1194. La sfârşitul secolului XII apar heralzii şi arbitrii şi, în acelaşi timp, blazoanele, generalizate din secolul XIII.
Acest campionat cavaleresc are mai multe etape, în care concurenţii adună puncte, începând cu luptele corp la corp între cavaleri, cu diferite arme (spadă, topor de război, ciocan, pumnal), tir cu arcul, continuând cu jocurile vânătoreşti ale doamnelor – respectiv călărie, tir cu arcul şi mânuirea spadei. Doamnele (care vor oferi năframa, batista, cavalerului ales) luptă şi ele pentru punctele ce se vor aduna la cele ale cavalerilor lor şi, în final, va fi turnirul cu lance. „Cavalerii se vor întâlni câte doi. Fiecare luptător va primi trei lănci şi vor trebui să nimerească cu lancea în scutul special din partea stângă. Lancea este solidă, reală, cu vârf de metal, cât se poate de autentic. Lancea are vreo 20 de kg, trei metri şi jumătate. Scopul luptei nu este neapărat să-l dobori de pe cal – e destul de complicat – ci să ai o postură frumoasă pe cal, să nimereşti din plin adversarul şi să se rupă lancea. Când se rupe lancea e clar că e o lovitură corectă. Câştigă cel care rupe cele mai multe lănci,” a precizat Bogdan Dărăban.
Aceste lupte rapide şi pline de adrenalină testează viteza şi precizia cavalerilor. Cu caii ajungând la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, cavalerii îmbrăcaţi în armuri de circa 40 de kilograme trebuie să-şi concentreze loviturile şi să-şi arate abilităţile extraordinare. „Nu va fi ca un festival, ci o poveste aproape reală, aşa cum se desfăşura în Evul Mediu. De aceea, publicul va putea interacţiona cu luptătorii, practic toţi participanţii îşi vor intra în roluri. Nu se va simţi că de la ora asta e evenimentul acesta, de la ora x altul. Va fi o mişcare continuă, în care publicul va simţi că face parte din lumea medievală pe care ne străduim noi să o recreăm,” a mai precizat la început Bogdan Dărăban.
Toată „mişcarea” a fost prezentată în mod continuu de Sergiu Daniş, de la „Peregrinii” din Timişoara, dar şi prin programele tipărite ce au fost înmânate vizitatorilor. Mai ales că au fost organizate peste o sută de activităţi în cele trei zile. Bunul mers al lucrurilor a fost supravegheat de peste 60 de voluntari orădeni. Un alt element de noutate pentru acest an au fost şi tururile ghidate prin Cetatea Oradea, ce au avut loc de patru ori în fiecare zi a festivalului, astfel încât s-a adăugat şi o latură educativă şi informativă oferită celor prezenţi, într-un mod mult mai organizat. „Turul începe de la poarta cetăţii, unde avem harta acestui monument de arhitectură, cu clădirile şi spaţiile acesteia, se vorbeşte despre istoria cetăţii mai ales din perioada medievală şi turul va fi finalizat în tabăra medievală din şanţul cetăţii unde au contact şi cu participanţii,” a precizat Chira.
Evenimentul a oferit şi activităţi pentru cei mici, în fiecare dintre cele trei zile, între orele 16 şi 20, precum ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie, pielărie şi călărit în tabăra medievală, pictură pe sticlă specifică evului mediu. Ambientul a fost completat cu 23 de standuri de artizanat şi suveniruri, zece rulote cu mâncare şi îngheţată, plus cele două ale Consiliului Judeţean, cu produse tradiţionale, inclusiv wine-bar. Muzica medievală, jonglerii cu foc şi dansurile vesele au animat atmosfera şi au adus în prim-plan cultura şi tradiţiile vremurilor apuse.
Pe scena din curtea cetăţii au urcat tineri interpreţi precum orădeanca în afirmare Natalia Bendre sau alţi artişti consacraţi cum sunt cei de la The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix şi Omul cu Şobolani.
Festivalul Medieval Oradea s-a desfăşurat în Cetatea Oradea, în perioada 6-9 iulie 2023, fiind organizat de „Visit Oradea” şi Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu „Asociaţia Deus Vult”, Digi, VPK – Packaging şi Bers Nova. Deschiderea oficială a avut loc joi seară, 6 iulie, printr-o „Paradă a coifurilor” şi a armurilor cavalerilor, ce a demarat de la Magazinul Crişul şi a ajuns în Piaţa Unirii.
Anul acesta, „Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă”, organizat în premieră în Europa, la Oradea, a fost câştigat de francezul Michael Sadde, într-o luptă ce s-a decis în ultimul atac, la un punct diferenţă de locul II, ocupat de canadianul Marc Hamel. Francezul Michael Sade a câştigat şi „Campionatului de Turnir European” desfăşurat anul trecut la Oradea.
După trei ediţii care au avut loc în Australia, Campionatul Mondial a fost adus şi organizat în acest an la Oradea. „Francezul Michael Sadde este veteran al armatei franceze, al turneelor de turnir cu lance şi a dat dovadă de nobleţe şi curtoazie pentru a cuceri titlul mondial. Este totodată şi ultima lui participare, pentru că tocmai şi-a anunţat retragerea din acest sport, lăsând locul celor tineri. Iar pe locul al doilea, reprezentând Canada, a ieşit Marc Hamel, un luptător experi-mentat care participă de 15 ani în turniruri”, a declarat Sergiu Galiş, heraldul festivalului.
La campionat au participat şapte luptători, începând cu campionul mondial de anul trecut – Phillip Leitch (Australia), Marc Hamel (Canada), Dominic Sewell (Anglia), Michael Sadde (Franţa), Thomas Menou (Franţa), Per Estein Prois-Rohjell (Norvegia) şi Pierre Emmanuel Fabrigli (Italia). Această competiţie de elită adună cei mai buni luptători din întreaga lume, iar echipele din Franţa, Australia, Canada, Anglia, Norvegia şi Italia s-au întrecut, în cele trei zile, în lupte full contact, cu grad de pericol ridicat, adunând puncte la clasamentul general.
Hotărâtoare a fost însă spectaculoasa luptă a cavalerilor cu lancea solidă! (George V. GRIGORE)
Surse: agerpres.ro; medichub.ro; bihon.ro; defapt.ro; infooradea.ro; festivalmedievaloradea.ro; bihorul.ro
Foto: https://festivalulmedievaloradea.ro/; https://www.facebook.com/festivalulmedievaloradea