În calea spre veşnicie există o clipă în care lăsăm lumea aceasta vizibilă şi ne îndreptăm spre alta, probabil mult mai bună şi mult mai dreaptă, în care meritele nu sunt negate iar faptele sunt judecate cu un taler obiectiv.
Pe data de 16 decembrie 2020, inima Profesorului Aurelian Gh. Bondrea, Fondatorul Universităţii Spiru Haret, înceta să mai bată. Când avem de spus şi de scris multe despre o personalitate, este un merit să poţi sintetiza totul. Eu, care am lucrat cu Domnul Profesor mulţi ani, îl pot caracteriza succint astfel: o carieră, o operă, un proiect. Cu timpul, atunci când presiunea momentului nu va mai fi aşa de mare, voi reda din lecţiile de management al educaţiei pe care le-a predat Fondatorul.
La ceasul de cumpănă la care sufletul nobil al mentorului nostru începea drumul de la realitate spre eternitate, câţiva dintre colaboratorii şi discipolii săi îi aduceam un omagiu în modul în care l-ar fi bucurat cel mai mult. Pe data de 17 decembrie 2020, în cadrul proiectului de recunoaştere internaţională a Editurii Fundaţiei România de Mâine, a avut loc lansarea ediţiei în limba italiană a cărţii Rostul filosofiei (în spiritualitatea umană) şi identitatea filosofiei româneşti, scrisă de filosoful şi profesorul Ion Tudosescu, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai Profesorului Aurelian Gh.Bondrea.
Evenimentul menţionat a inclus multe dintre obiectivele pe care le-a avut proiectul lansat de Fondator în anul 1991. A presupus o legătură strânsă între educaţie şi cercetare. Atât autorul, cât şi recenzorii cărţii au predat sau predau încă în învăţământul superior. Cartea şi recenziile care o însoţesc fac parte dintr-un program de cercetare şi unul editorial.
Este realizată deschiderea internaţională a organizaţiilor din grupul Universităţii Spiru Haret, prin parteneriatul cu o unitate de învăţământ superior din Italia, Institutul TESEO. Concomitent, va fi înregistrată vocaţia ştiinţei şi a educaţiei în intensificarea colaborării dintre ţări şi înţelegerea mai bună a spiritualităţii româneşti pe plan european. Cartea a pus în valoare, atât creaţia unui filosof de prim rang din România, profesorul Tudosescu, cât şi pe cea a unor filosofi români din perioada interbelică, comentaţi şi analizaţi în cuprinsul cărţii.
La pregătirea, organizarea şi desfăşurarea evenimentului au fost implicaţi colegi din trei generaţii, având specializări diferite. Am avut o corelare foarte bună între noi, ca într-o organizaţie performantă modernă. Pentru derularea efectivă a evenimentului a fost utilizată tehnologia informatică şi de comunicaţii, care îi era foarte dragă Fondatorului, obligatorie în procesul de învăţământ modern.
Sufleteşte am fost mulţumit să aud elogiile la adresa Profesorului Aurelian Gh. Bondrea aduse de cadre didactice universitare din Italia, care nu l-au cunoscut personal, dar ştiau foarte multe despre marele său proiect în domeniul educaţiei.
Despre desfăşurarea evenimentului, inclusiv intervenţiile participanţilor din România şi Italia, vom mai scrie. Includ aici numai partea din cuvântul meu care s-a referit la plecarea dintre noi a Profesorului Aurelian Gh. Bondrea.
„Pentru toate organizaţiile care fac parte din grupul Universităţii Spiru Haret este un moment de răscruce. Fondatorul Universităţii Spiru Haret, Profesorul universitar Aurelian Gh. Bondrea, nu mai este printre noi. Au rămas însă oamenii cărora le-a lăsat moştenire marele proiect început în anul 1991, dar şi ideile capabile să transforme educaţia într-o forţă a progresului oamenilor şi societăţii. În memoria Profesorului Aurelian Gh.Bondrea, noi, discipolii săi, vom continua fără ezitare toate activităţile progra-mate, inclusiv parteneriatele internaţionale ale Universităţii Spiru Haret. Dacă în cursul vieţii aceste parteneriate i-au creat multă bucurie, de acum înainte îi vor valida ideile şi marele proiect în educaţie pe care a avut curajul să-l lanseze”.
La finalul articolului spun ceea ce gândeşte probabil marea majoritatea discipolilor şi colaboratorilor domnului Profesor Aurelian Bondrea.
La despărţirea de Fondatorul Universităţii Spiru Haret ne luăm un angajament: „Domnule Profesor, Proiectul Dumneavoastră merge mai departe!” (Conf. univ. dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)