Sigur, subiectul zilei este votul cetăţenilor români, al cetăţenilor europeni. Deşi sunt importante, alegerile din acest an mie nu-mi trezesc interesul. Fie ele locale, generale, parlamentare, europarlamentare, preşedinţiale. Va fi puţină agitaţie, multe „oferte”, se vor face alianţe, unele împotriva logicii, dar interesate… Pentru cine?! Îmi pare că indiferent de procente, de orientări, noi rămânem tot spectatori. Nici măcar în primele rânduri. Dă, Doamne, să mă înşel!
Dar cred că este mai „subiect” un clasament care ne situează pe loc fruntaş în Uniunea Europeană în topul cetăţenilor sărăci, sau că România cheltuie cei mai mulţi bani ca procent din PIB pentru achiziţia de alimente („Eurostat”). Confirmă Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia, anul trecut, banii alocaţi pentru mâncare au avut cel mai rapid ritm în cadrul cheltuielilor de consum, în vreme ce, pentru educaţie sau îngrijire personală, bugetele familiilor au rămas la fel. Subiect este şi „zdrenţuirea” anului şcolar, „gândire” ce contribuie la rezultatele proaste şi la dezinteresul copiilor pentru învăţământ. Subiect este şi vestea „bună” că s-a eliberat tranşa trei de vouchere sociale prin care se livrează 250 de lei pe carduri! Alte subiecte de dezbătut: agricultura, irigaţiile, industria, apărarea, diplomaţia…
D-aia zic! Acestea sunt subiecte, nu alegerile. Căci, din păcate, în mare parte, de 35 de ani „vin ai voştri, pleacă ai noştri” sau invers… Nu sunt din categoria celor care spun că nu s-a făcut nimic. S-a făcut. Chiar mult. Dar nu suficient. Şi eu am credinţa că se poate mai mult. Şi se va face mai mult! În domeniul material. Ce ne facem însă cu educaţia, sănătatea, cultura?! Care-i „programul de ţară” în aceste domenii? Cu „România educată” ne-am lămurit. „Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii!”
Poate că greşesc, dar am sentimentul, mai acut acum, că „alegerile” sunt, de fapt, nişte „numiri”. Alegeri ar fi – cred eu – dacă ar exista nişte runde preliminare, în unităţi administrative verificabile: uliţă, cătun, sat, comună, cartier, oraş, municipiu, judeţ, la care ar participa, în calitate de „candidaţi”, toţi membrii comunităţii. Aşa ar fi alegeri. (Politologii ştiu mai multe!) Altfel, sunt numiri făcute de şefii unor grupări politice, grupări ale căror acţiuni ar trebui să se definească prin ideologii specifice. Adevărat, astăzi este greu să identifici ideologia. Ce e de dreapta, ce e de stânga, ce e globalist, ce e suveranist, ce e extremist… Ideile se întretaie, se amestecă, se filtrează, se cern, o industrie în mişcare! Până să te dumireşti, s-a modificat! Legea ar trebui schimbată, poate şi în sensul ca noi, cetăţenii, să votăm programe; acestea să fie „candidaţii”, pe care, evident, le propun, le susţin, le pun în practică oameni. Dar noi am vota programe şi am urmări realizarea lor. Subiecte.
Aţi fost la vot?! (Mioara VERGU-IORDACHE)