Asociaţia „Monumente renăscute”, organizaţie non-guvernamentală (ONG) aflată în Corbeanca (jud Ilfov); preşedinte fondator: Florin Radu Ştefănescu. Ce doreşte acesta şi organizaţia sa? „Ne dorim să creştem gradul de conştientizare a valorii patrimoniului construit, care poate deveni o puternică resursă cu rol de revitalizare culturală şi economică a comunităţilor locale ca un ultim bastion al identităţii noastre culturale şi naţionale. Starea actuală este critică, iar lipsa acţiunii duce la dispariţia unui întreg ţesut rural şi trecut bogat în semnificaţii şi tradiţii.” Mai concret, proiectele acestei asociaţii caută şi implementează soluţii personalizate pentru imobile tradiţionale valoroase aflate în stare de colaps sau precolaps. Tot asociaţia iniţiază procedurile de clarificare a regimului lor de proprietate. Oferă consiliere şi sprijin direct pentru proprietari în vederea iniţierii procedurii de clasare ca monumente istorice, consiliere pentru finanţarea restaurării, restaurare efectivă in-situ sau strămutare în spaţii muzeale în aer liber, restaurare şi găsirea unor refuncţionalizări importante pentru comunităţile locale. Toate aceste proceduri şi soluţii necesită eforturi logistice şi materiale considerabile, iar implicarea comunităţilor, a influenţatorilor şi decidenţilor din domeniul salvgardării patrimoniului construit este vitală. Patrimoniul tradiţional a fost creat de străbunicii şi bunicii noştri. Menirea noastră este să facem ca acest patrimoniu să fie salvat şi transmis generaţiilor viitoare. Misiunea noastră sacră este salvarea caselor tradiţionale abandonate şi uitate, în special din regiunea Muntenia, dar şi din alte zone ale României rurale.
Asociaţia „Monumente renăscute” a fost înfiinţată în anul 2021 ca o continuare firească a proiectelor desfăşurate de fondatorul său din fonduri proprii în ultimii 10 ani. Câţiva „haiduci” se luptă pentru salvarea patrimoniului construit. În oceanul vremurilor actuale se revarsă foarte multă uitare nedemnă! Această uitare este fals motivată de frecvenţa unui ritm de viaţă din ce în ce mai dăunător fiinţei umane. Asociaţia îşi propune să pună în valoare nestematele arhitecturii vernaculare Româneşti, să le restaureze, recondiţioneze şi să le dea o nouă viaţă şi funcţionalitate rezidenţială sau turistică, fie pentru actualii proprietari, fie pentru alţii, sau să fie oferită unor entităţi publice educative-sociale. Având motivaţia principală de a nu distruge identitatea culturală a zonelor unde sunt identificate, scopul fundamental este ca aceste imobile să fie salvate „in situ”. Unde nu este posibil, decât să fie pierdute definitiv, se va încerca strămutarea lor, dar nu prea departe de locaţia iniţială. „Hăţişul legislativ este foarte potrivnic şi interesele imobiliare uriaşe în multe cazuri obscure; sunt foarte multe comunităţi si administraţii locale care încă nu conştientizează valoarea patrimoniului construit de înaintaşii noştri.” mai spune domnul Ştefănescu.
Patrimoniul arhitecturii vernaculare din Muntenia – dar nu numai – dispare încet, dar sigur şi dramatic din viaţa comunităţilor prin indiferenţă şi insuficientă cunoaştere. „Oricât am încercat să grăbim lucrurile spre a-l salva, asociaţia noastră are nişte limite. Ambiţia ei este vitală, dar nu şi suficientă. Ce am identificat până acum în câteva sate este mai nimic. Numai trei judeţe din Muntenia de vest au 165 comune. Am încercat să vedem cine ne poate ajuta cât mai repede şi eficient cu primii paşi, foarte necesari pentru o inventariere, documentare şi cartare rapidă a întregii regiuni. Fără aceste etape nu putem avansa în proiectele noastre.” – subliniază domnul Florin Ştefănescu.
Nicăieri în lume, de-a lungul timpului, biserica satului, şcoala satului, sau, în marile oraşe, sălile de concerte, mari universităţi, spitale, fie că vorbim de Ateneul Român sau Notre Dame din Paris nu s-au construit şi reparat numai din banii primarului, regelui sau ai guvernului. Oamenii obişnuiţi, comunităţi importante, societatea civilă, mici sau mari entităţi comerciale şi-au adus o contribuţie importantă. Asociaţia „Monumente Renăscute” şi-a propus să salveze cât mai multe dintre clădirile de patrimoniu din mediul rural prin conservare, restaurare şi oferindu-le o nouă viaţă. Pentru a atrage fonduri şi a atrage atenţia forurilor competente, asociaţia a organizat un concert extraordinar de Crăciun 2022, numit ,,Copiii din Codrii Vlasiei doresc salvarea caselor tradiţionale – ediţia I”, la Grădina Lahovari. Sperăm ca mesajul acesta să ajungă şi la sufletul dumneavoastră şi patrimoniul nostru vernacular strămoşesc să mai primească o şansă la viaţă, o speranţă de a mai încânta privirea noastră şi a generaţiilor viitoare. (George V. GRIGORE)
Surse: monumenterenascute.ro