Pe data de 8 februarie 2024, în prezenţa Ambasadorului Georgiei în România, Excelenţa Sa Doamna Tamar Beruschavili, Excelenţei Sale Domnul David Chachava, Consul, Ambasadorului României în Georgia, Excelenţa Sa Domnul Răzvan Rotundu, a numeroase personalităţi culturale, diplomatice, politice, reprezentanţi ai comunităţii armenilor din România, cadre didactice şi studenţi, la sediul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, sala de festivităţi a USH ProBusiness, str. Ion Ghica 13, a avut loc lansarea oficială a Asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”.
Fondată de membrii ai mediului universitar, de afaceri, administraţie publică şi politic, asociaţia neguvernamentală, nepolitică şi non-profit este constituită cu scopul de a întări relaţia de prietenie dintre România şi Georgia.
Asociaţia este gândită într-o perspectivă amplă, de utilizare a iniţiativei private în susţinerea idealurilor de pace şi prietenie ale poporului român şi îşi propune iniţierea şi sprijinirea unor proiecte de colaborare între organizaţii din România şi din Georgia, sprijinirea derulării unor congrese, simpozioane, festivaluri, târguri de carte, concursuri şi dezbateri profesionale, încheierea de parteneriate, convenţii, protocoale şi contracte cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, şi multe altele.
USH ProBusiness – partener la un proiect de viitor al societăţii civile
Cu ocazia lansării oficiale a Asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”, au trecut pragul Universităţii „Spiru Haret” într-un spaţiu destinat culturii antreprenoriale – sala de festivităţi a USH ProBusiness reprezentanţi ai diplomaţiei internaţionale din România şi Georgia, personalităţi publice, inclusiv europarlamentari în funcţie sau foşti europarlamentari, parlamentari, personalităţi ale administraţiei publice locale, colegi din alte universităţi, oameni de afaceri. Suntem convinşi că lansarea la USH Pro Business va fi de bun augur pentru noua asociaţie înfiinţată, aceasta reuşind să-şi atingă obiectivele de cunoaştere reciprocă dintre poporul român şi cel georgian.
Merită consemnat faptul că evenimentul, select prin natura sa, a atras atenţia celor interesaţi, sala fiind ocupată în întregime de participanţi. Un alt aspect demn de remarcat este desfăşurarea dezbaterilor numai în limba engleză. A fost o lansare desfăşurată cu respectarea regulilor de solemnitate internaţionale aplicabile, intonarea în deschidere a imnurilor celor două state, Georgia şi România, dar şi a celor de pragmatism managerial, cu intervenţii scurte şi la obiect. Tot în categoria aspecte festive a fost înmânarea unei medalii şi a unei diplome acordate asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”de către Ambasada Georgiei în România.
Au avut intervenţii la eveniment doamna Tamar Beruschavilli,Ambasadoare a Georgiei în România,domnul Răzvan Rotundu,Ambasador al României în Georgia,domnul David Chachava,Consul General al Georgiei în România, membrii grupului de iniţiativă în calitate de moderatori, Doamna Ramona Mănescu, primul Preşedinte al asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”.
Din partea invitaţilor au vorbit domnii Cristian Ilie,fost parlamentar şi fost Director General în Ministerul Economiei, şi domnul Cristian Buşoi, europarlamentar în funcţie.
În intervenţia sa, în calitate de gazdă, domnul Prorector Costin Lianu a evocat obiectivele de extindere a relaţiilor internaţionale ale Universităţii Spiru Haret conform documentelor sale de funcţionare elaborate încă de la înfiinţare. „Deschiderea mai amplă a relaţiilor cu Georgia prin intermediul iniţiativelor societăţii civile este bine venită. Vom fi bucuroşi să colaborăm la manifestări ştiinţifice sau la proiecte europene cu universităţi din Georgia”.
Este o mândrie pentru Universitatea „Spiru Haret” implicarea în acest proiect frumos a unor absolvenţi de excepţie, cum ar fi Lucian Dubălaru, Ilioara Raicu, Remus Ciuraruşi Petre Livezeanu, dar şi a unor cadre didactice cum ar fi Dragoş Ipate şi Aurelian Virgil Băluţă.Pe lista contribuţiilor notabile ale organizaţiei noastre la înfiinţarea Asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul” se numără Alexandra Radu(vicepreşedinte) şi Andrea Şerban (membru fondator), ambele colaboratoare ale Editurii Fundaţiei România de Mâine. De reţinut că domnul Lucian Dubălaru, absolvent al programului Contabilitate şi Informatică de Gestiune şi masterand în anul 1 la programul Audit Financiar Contabil ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei de cenzori a asociaţiei, dovadă a încrederii pe care i-au dat-o cunoştinţele acumulate pe durata celor trei ani de studiu.
Succes asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”!
A consemnat de la eveniment Aurelian Virgil BĂLUŢĂ
Asociaţiei de prietenie România-Georgia „Antim Ivireanul”esteo asociaţie neguvernamentală, nepolitică şi nonprofit, constituită în scopul de a întări prietenia dintre România şi Georgia. Membrii fondatori sunt persoane din mediul unversitar, de afaceri, administraţie publică şi politic. Aceştia consideră că prietenia dintre România şi Georgia poate fi întărită printr-o cunoaştere reciprocă mai bună între cele două ţări şi printr-o comunicare mai eficientă.
Grupul de iniţiativă a parcurs paşii ceruţi de legislaţie pentru înfiinţarea asociaţiei: a obţinut acordul Secretariatului General al Guvernului României şi rezervarea de denumire de la Ministerul de Justiţie. Sediul asociaţiei va fi în Bucureşti. Liderii grupului de iniţiativă, Alexandra Radu şi Aurelian Băluţă, au fost permanent sprijiniţi activ de Ambasada Georgiei în România, prin Excelenţa Sa doamna Ambasador Tamar Beruschavili şi domnul Consul David Chachava, precum şi de domnul Ambasador al României în Georgia, Excelenţa Sa domnul Răzvan Rotundu.
Asociaţia îşi propune pentru început să desfăşoare, singură sau în parteneriat, următoarele activităţi:
1. Transmiterea de informaţii despre Georgia pe reţele de socializare sau în
mass-media din România, inclusiv sub formă de articole
2. Iniţierea sau sprijinirea unor proiecte de colaborare între organizaţii din România şi din Georgia, inclusiv iniţierea cunoaşterii reciproce între organizaţii din cele două ţări
3. Sprijinirea contactelor personale între cetăţeni ai României şi cetăţeni ai Georgiei
4. Consemnarea şi, după caz, serbarea în România a unor evenimente din istoria Georgiei sau a unor personalităţi din Georgia
5. Difuzarea de informaţii având ca scop cunoaşterea de către publicul din România a istoriei, geografiei, ştiinţei, culturii şi artei din Georgia, a potenţialului economic, turistic şi de afaceri al Georgiei
6. Sprijinirea derulării unor congrese, simpozioane, festivaluri, târguri de carte, concursuri şi dezbateri profesionale, schimburi culturale cu autorităţi, instituţii sau organizaţii din Georgia precum şi a altor manifestări similare în ţară şi în străinătate;
7. Înfiinţarea, organizarea şi administrarea unui fond documentar propriu (arhivă, bibliotecă etc.)
8. Sprijinirea oricăror iniţiative publice sau private de promovare a Georgiei în România, inclusiv prin constituirea de centre culturale sau academice
9. Încheierea de parteneriate, convenţii, protocoale şi contracte cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, atragerea de subvenţii şi sponsorizări, în vederea obţinerii fondurilor necesare funcţionării şi dezvoltării proprii
10. Participarea la competiţii de accesare fonduri publice sau private pentru atingerea obiectivelor asociaţiei
11. Participarea la consorţii internaţionale formate din asociaţii de prietenie cu Georgia organizate în alte ţări.
Primul Preşedinte al asociaţiei este doamna Ramona Mănescu, fost Europarlamentar al României, fost Ministru de Externe şi fost Ministru al Transporturilor.
Asociaţia este gândită într-o perspectivă amplă, de utilizare a iniţiativei private în susţinerea idealurilor de pace şi prietenie ale poporului român. Membrii asociaţiei pot participa în orice alt proiect similar de strângere a relaţiilor de prietenie cu oricare alt popor. Asociaţia nu se va suprapune cu acţiunea oficială a autorităţilor competente ale statului în domeniul diplomaţiei şi al relaţiilor culturale, academice şi comerciale internaţionale.