Dimineaţa îmi verific trusa de dăltiţe şi bucăţile de lemn de care am nevoie, iar apoi am un moment în care mă hotărăsc ce urmează să fac. Imediat încep lucrul, cu o bucurie şi o înfrigurare neaşteptată. Câteodată mă mir şi eu de soluţiile pe care le abordez în creaţie. Să fie oare asta inspiraţia? Aşa ne povesteşte Daniel Martalogu cum creează el micile minuni din lemn, pe care ni le dorim cu toţii în casa noastră.
El este un vechi artizan cu care Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Ilfov a colaborat în numeroase rânduri, fiind prezent cu standul său la numeroase activităţi culturale ale centrului, unde a prezentat „pe viu” modul în care îşi crează propriile opere de artă populară. Deasemenea, Daniel Martalogu a condus ateliere de creaţie populară în cadrul cărora zeci de elevi au preluat din tainele acestui meşteşug.
Născut în Bucureşti, artizanul nostru, după ce a abolvit liceul, a urmat cursurile Şcolii populare de Artă, la Secţia Sculptură. De peste 15 ani acesta lucrează diferite obiecte de artizanat românesc, respectiv, miniaturi în lemn (căsuţe cu specific din diferite zone ale ţării noastre, vechi fântâni cu roată sau cumpănă, porţi maramureşene şi gorjene, bisericuţe din lemn din zona Maramureşului, troiţe lucrate după modele tradiţionale, linguri de lemn cu crestături, tot din zona maramureaşeană, etc.) Toate creaţiile sale sunt unicate, lucrate manual, cu dăltiţe şi alte accesorii vechi sau create personal, după nevoile actului creativ. Începând de la secţionarea buştenilor, prelucrarea acestora şi crearea segmentelor de material necesare asamblării obiectului propus spre realizare, Daniel Martalogu le face pe toate manual. În general, lucrează cu lemn de esenţă „moale”, adică tei, brad, plop, salcie etc. Lemnul de esenţă tare (stejar, nuc, cireş etc.) este folosit doar în cazul anumitor obiecte: troiţe, cruci, sau obiecte în miniatură după lucrările marelui sculptor Constantin Brâncuşi. În calitate de creator de obiecte unice, acesta se inspiră din folclorul diferitelor zone, folosind elemente de bază ale sculpturii, cioplirii şi crestării lemnului, păstrând o notă personală. Dacă îl vom întreba cum a descoperit acest meşteşug, Daniel Martalogu ne va răspunde: Meşteşugul l-am învăţat uitându-mă cum lucrează bătrânii cioplitori, dar am avut şansa să am în familie oameni talentaţi de la care să învăţ. Cum îi vin ideile legate de subiectele abordate în opera sa? Fiecare piesă lucrată de mine izvorăşte din suflet şi acest lucru îl observă şi cei care cumpără obiectele mele! A participat la numeroase târguri cu tematică folclorică din diferite judeţe, de unde s-a întors cu numeroase premii şi diplome. A devenit chiar un invitat permanent al acestora, acolo întâlnindu-se cu artizani din alte zone ale ţării şi făcând schimb de idei şi experienţă. Din anul 2004 participă în fiecare an la Şcoala de Vară de Creaţie pentru Copii intitulată D.O.R., organizată de Centrul Cultural Mihai Eminescu din Sectorul 2 al capitalei, în calitate de instructor. Artizanul Daniel Martalogu are atelierul de creaţie în satul Petreşti din comuna Corbeanca, judeţul Ilfov, şi are întotdeauna uşa deschisă pentru toţi vizitatorii care doresc să îl vadă la lucru sau să îi admire operele. Cine intră pe reţelele de socializare, poate vedea pe You Tube un filmuleţ deosebit cu minunile miniaturale create de acest artist. (George V. GRIGORE)