DECO ART PĂPUŞI TRADIŢIONALE SRL
În cadrul Etapei a II-a a Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes au fost înfiinţate 33 de START-UP-uri beneficiare ale ajutorului de minimis, în Regiunea Sud-Muntenia, iar după semnarea Contractelor de Subvenţie majoritatea au primit primele tranşe de finanţare.
Continuăm seria interviurilor din revista Opinia Naţională, prin care ne dorim să facem cunoscute, atât domeniile de activitate în care activează firmele înfiinţate în cadrul Proiectului, cât şi informaţii despre Antreprenorii SMART.
Alina Gabriela GRIGOROV, pasionată de tradiţii şi handmade, în special de croitorie, şi-a dorit să îşi poată pune ideile în practică. Prin Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, a avut posibilitatea de a înfiinţa propria firmă, intrând astfel în antreprenoriat. A înfiinţat firma DECO ART PĂPUŞI TRADIŢIONALE SRL – cu domeniul principal de activitate Cod CAEN 3240 – Fabricarea jocurilor si jucăriilor, şi 4765 – Comerţ cu amănuntul al jocurilor şi jucăriilor, în magazine specializate; 4791 – Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi şi Internet.
Doamna Grigorov ne-a povestit despre experienţa acumulată în ultima perioadă, de când a devenit antreprenor, dar şi despre etapele parcurse de domnia sa în cadrul Proiectului, prin acest interviu dorind să-i încurajeze pe viitorii antreprenori să acceseze fonduri europene:
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
În viziunea mea, un antreprenor este o persoană care materializează o idee. Astfel, cu determinare şi curaj, dar şi cu simţul realităţii şi al măsurii, antreprenorul îşi poate pune ideile în practică, transformându-le astfel într-o afacere.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Despre Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes am auzit în cadrul unei prezentări dedicate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Această oportunitate oferită şomerilor, de a-şi putea deschide propria afacere, a fost ca o gură de aer proaspăt, având în vedere ofertele de muncă reduse din judeţul Giurgiu. Am participat la toate sesiunile Cursurilor de Competenţe Antreprenoriale, organizate în cadrul Proiectului, şi ulterior, după absolvirea acestora, am aplicat şi am câştigat Competiţia Planurilor de Afaceri. Implicarea experţilor Consultanţă Antreprenorială din cadrul Proiectului, m-a ajutat să parcurg cu uşurinţă toate etapele ce au urmat după Competiţie.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?
Libertatea de gândire oferită de antreprenoriat şi faptul că am putut să-mi pun în practică ideile, accesând fonduri europene, mi-au dat curaj să-mi deschid propria afacere.
Ce v-a inspirat sau cum v-a venit ideea de afaceri care stă la baza înfiinţării firmei dumneavoastră?
Iniţial, am vrut să-mi deschid o afacere într-un domeniu total necunoscut mie, însă nu mă simţeam confortabil, neavând nicio expertiză în acel domeniu. Am decis să-mi urmez pasiunea, aceea de a crea. Inspirată de personajele populare, m-am gândit la păpuşi handmade, îmbrăcate în costum tradiţional (http://www.papusi-traditionale.ro). Am cercetat ce există pe piaţă, şi am observat că oferta este limitată. Acest lucru m-a făcut încrezătoare în succesul afacerii.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
Succesul în afaceri, din punctul meu de vedere, este dat de cifre. Atunci când vânzările sunt mari, acestea se reflectă şi în profit, iar când acesta este mulţumitor îţi dă posibilitatea de a continua şi a te dezvolta.
Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?
Am aşteptat două luni pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, acesta fiind termenul standard dat de autorităţile din România. Este un proces greoi, care implică vizite la sediul firmei, la intervale de câte o lună, pentru aprobarea eliberării autorizaţiei de mediu, iar scrierea acesteia pe suport de hârtie durează o săptămână.
Aveţi un model de antreprenor de succes care vă inspiră?
Nu am un model de antreprenor care să mă inspire, însă îmi plac persoanele ambiţioase, care nu se lasă doborâte de probleme, ci caută soluţii pentru a le rezolva.
Ce surse de învăţare utilizaţi pentru dezvoltarea dumneavoastră personală?
Consider că învăţatul este un proces continuu. Am fost auditor pe proiecte finanţate din fonduri UE, iar această experienţă mi-a dat încredere. Nu sunt o persoană autodidactă, de aceea prefer să-i întreb pe alţii atunci când am o problemă.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
Particip la târguri şi expoziţii, cu scopul de a promova afacerea, iar de curând am semnat un contract cu e-MAG.ro, unde voi vinde Păpuşa Maria. În viitor îmi doresc să extind vânzările şi pe piaţa externă, astfel încât, peste doi ani, să vând pe Aliexpress. Produsele făcute şi comercializate de mine pot fi vizualizate şi comandate pe Facebook: DECO ART PAPUSI TRADITIONALE.
Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, şi anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website, vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/
Firmele înfiinţate prin Proiect şi produsele/serviciile acestora vor fi susţinute şi promovate pe piaţa locală şi naţională în cadrul Evenimentelor de susţinere şi promovare a START-UP-urilor în Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de susţinere şi promovare întreprinderi. Mult succes Antreprenorilor SMART! (Expert PR, Loredana MEGA; Manager Proiect, Marin CRUCERU)