FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Cod apel: POCU/82/3/7/Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană Titlul proiectului: Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes Beneficiar: Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură” Cod SMIS: 104098 Aria de implementare: Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia
Adrian LIXANDROIU – MAGICVR SRL
Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă si Cultură”, în calitate de Beneficiar al Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, a finalizat etapa de înfiinţare firme din cadrul subactivităţii SA 5.1 Înfiinţare firme, acordare subvenţii şi monitorizarea implementării planurilor de afaceri. Astfel în Regiunea Sud-Muntenia au debutat în afaceri, cu activităţi specifice domeniului ales, 33 START UP-uri beneficiare ale ajutorului de minimis.
Continuăm seria interviurilor în revista Opinia naţională, interviuri prin care ne dorim să îi cunoaşteţi, atât pe Antreprenorii SMART, cât şi firmele înfiinţate de către aceştia în cadrul Proiectului.
Adrian Lixandroiu, MAGICVR SRL: Firma noastră (http://portal.antreprenorismart.ro/magicvr-srl/) are ca domeniu principal de activitate realizarea de software la comandă, în special software în realitate virtuală. Dezvoltăm soft, atât pentru sisteme de operare mobile (Android, IOS), cât şi pentru sistemele de operare clasice (Windows, Linux).
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
Un antreprenor este o persoană care s-a hotărât să-şi transforme visul sau ideea de afaceri în realitate. Principalele calităţi ale unui antreprenor ar trebui să fie determinarea, organizarea şi comunicarea. Foarte important, pentru orice antreprenor, mai este pachetul de cunoştinţe necesare domeniului în care doreşte să îşi deschidă afacerea.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Ca student al Facultăţii de Ştiinţe economice Câmpulung din cadrul Universităţii Spiru Haret, am fost informat de către cadrele didactice despre desfăşurarea Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes. Experienţa în cadrul Proiectului a fost mai bună decât mă aşteptam, datorită experţilor formatori şi consultanţi de la care am avut multe de învăţat şi cu ajutorul cărora am putut cizela detaliile afacerii şi întocmi un plan de afaceri de succes. Nu mi s-a părut complicat să aplic pentru Competiţia Planurilor de Afaceri, dimpotrivă, cred că este o etapă esenţială înainte de începerea oricărei afaceri ca planul tău să fie confirmat şi de o echipă de experţi care se pot detaşa emoţional de ideea ta şi pot privi obiectiv şansele de reuşită ale acesteia.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?
Să fiu antreprenor este o dorinţă mai veche de a mea. Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a crea o companie care să evolueze în timp.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
Succesul în afaceri, din punctul meu de vedere, reprezintă îndeplinirea obiectivelor propuse şi dezvoltarea sustenabilă în timp a afacerii. De asemenea, o companie de succes trebuie să fie inovatoare şi să se poată adapta condiţiilor schimbătoare ale mediului de afaceri.
Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?
Probleme nu am avut, deşi birocraţia din România este prea mare.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
Plănuiesc să îmi extind aria de cunoştinţe şi să adaptez business-ul pentru a răspunde nevoilor şi din alte domenii. Un domeniu care la prima vedere nu pare apropiat, dar eu cred că se poate crea o conexiune interesantă, este agricultura. O agricultură modernă, eficientă şi tehnologizată este direcţia în care ar trebui să se îndrepte România şi unii antreprenori au înţeles deja acest lucru. În următorii ani vreau să scoatem pe piaţă produse proprii, inovatoare, fără nevoia de comenzi specifice de la clienţi.
Ce surse de învăţare utilizaţi pentru dezvoltarea dumneavoastră personală şi profesională?
Urmăresc constat site-urile de profil din domeniile care prezintă interes pentru mine, atât din ţară, cât şi din străinătate. O sursă foarte importantă de învăţare găsim în alţi oameni, şi încerc cu fiecare ocazie să caut persoane cu care pot colabora şi dezbate idei.
Cum aţi adaptat afacerea în această perioadă?
Datorită specificului afacerii nu am fost afectaţi în mod direct de măsurile impuse pe perioada stării de urgenţă. Chiar am profitat de această ocazie şi am căutat soluţii software de muncă la distanţă, atât pentru noi, cât şi pentru clienţii noştri.
Ce recomandaţi viitorilor antreprenori?
Recomand tuturor celor care vor să înceapă o afacere să încerce, să nu le fie frică de eşec. Satisfacţia pe care o ai când reuşeşti să clădeşti o companie e greu de egalat. Surse de finanţare şi oameni capabili să te ajute se găsesc, trebuie doar să vrei cu adevărat să te dedici afacerii tale. (Expert P.R. Cristina Irina DOBROTĂ)
prantreprenorismart@gmail.com http://antreprenorismart.ro/ http://portal.antreprenorismart.ro/ https://www.facebook.com/antreprenorismart https://www.linkedin.com/company/antreprenori-smart/ https://www.youtube.com/channel/UC7QNzTWmKKti8Lf6hDucVqA Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020