Oana POSTELNICU
– CROA BUSINESS OUTSOURCING SRL
În cadrul Etapei a II-a a Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes au fost înfiinţate 33 de START-UP-uri, iar după semnarea Contractelor de Subvenţie majoritatea au primit primele tranşe de finanţare.
Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă si Cultură”, în calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, a finalizat etapa de înfiinţare firme din cadrul subactivităţii SA 5.1 Înfiinţare firme, acordare subvenţii şi monitorizarea implementării planurilor de afaceri, astfel, în Regiunea Sud – Muntenia, au debutat în afaceri, cu activităţi specifice domeniului ales, 33 START UP-uri beneficiare ale ajutorului de minimis.
Continuăm seria interviurilor, începută în luna iunie, în revista Opinia naţională, prin care ne dorim să-i cunoaşteţi, atât pe antreprenorii SMART, cât şi firmele înfiinţate de aceştia în cadrul Proiectului.
Oana POSTELNICU şi-a dorit afacerea ei şi, prin Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, a avut posibilitatea de a deveni antreprenor. A înfiinţat firma CROA BUSINESS OUTSOURCING SRL – cu domeniul principal de activitate 7022 – Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
Doamna Oana Postelnicu ne-a povestit despre antreprenoriat şi despre etapele parcurse de dumneaei în cadrul Proiectului, prin răspunsurile sale dorind să-i încurajeze pe viitorii antreprenori să acceseze fonduri europene:
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
Anul trecut am participat la un curs-atelier despre antreprenoriat susţinut de domnul Marius Ghenea, iar una dintre ideile prezentate în cadrul cursului: Un antreprenor NU este un om cu idei, ci un om care acţionează în baza ideilor sale şi le transformă în proiecte reale de business, m-a determinat să acţionez şi să dau viaţă ideilor mele.
Cred că un antreprenor este o persoană care poate converti o idee într-o afacere de succes, şi, în plus, îşi asumă o responsabilitate uriaşă pentru riscurile inerente. Eu văd problemele întâmpinate ca pe nişte oportunităţi de învăţare şi acţionez în consecinţă. Un antreprenor de succes trebuie să cunoască bine domeniul de activitate în care a ales să îşi desfăşoare activitatea. Multe dintre calităţile de bază ale unui antreprenor se formează în timp, prin experienţa acumulată, şi este esenţial ca acesta să aibă o gândire pozitivă, să fie perseverent, creativ şi maleabil.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Despre Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes am aflat de pe internet; spre deosebire de alte proiecte cu finanţare europeană sau bugetară, despre care mai citisem, acest Proiect promitea finanţare 100% nerambur-sabilă şi sprijinul financiar din prima zi de implementare. Astfel am fost impulsionată să aflu mai multe despre proiect şi chiar să devin parte din el. Experienţa mea în cadrul Proiectului a fost şi este una foarte plăcută, începând de la colaborarea cu Expertul Consultant, până la obţinerea în timp util a primei tranşe de finanţare. Întregul proces de aplicare pentru Competiţia Planurilor de Afaceri, din cadrul acestui Proiect, a fost unul uşor, transparent şi tehnologizat.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?
Din punctul meu de vedere, răspunsul e foarte simplu: pentru libertate în decizii şi libertate financiară. Antreprenoriatul îmi oferă multe provocări, iar acest lucru este în concordanţă cu personalitatea mea, eu fiind o fire dinamică şi curioasă. Mi-am dorit să am libertatea de a decide pentru mine şi să-mi aleg singură provocările de zi cu zi. Pentru mine, antreprenoriatul este o stare de spirit pozitivă.
Ce v-a inspirat pentru ideea de afaceri care stă la baza înfiinţării firmei dumneavoastră?
Ideea de business a pornit de la o nevoie identificată în piaţă: consultanţă şi servicii pentru START-UP-uri, toate înglobate într-un HUB de servicii. Majoritatea persoanelor care înfiinţează un START-UP nu cunosc şi nu înţeleg ce presupune procesul de înfiinţare a unei companii, serviciile de care au nevoie pentru ca firma să funcţioneze în parametri optimi şi legali. Toate firmele au nevoie de servicii juridice şi contabile, de medicina muncii, SSM şi SU, pentru ca afacerea să poată funcţiona. Am considerat că ar fi util ca aceste servicii administrative să fie accesate dintr-un singur loc, iar reprezentantul legal al START-UP-ului să se poată concentra pe zona de business şi managementul afacerii. Astfel a luat naştere HUB-ul de servicii şi consultanţă: http://croabusiness.ro/
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
Succesul în afaceri este atunci când ajungi să faci „antreprenoriat în serie”– când dezvolţi mai multe business-uri în mai mult de trei domenii şi când îţi asiguri un exit de succes din business – momentul când reuşeşti să-ţi materializezi investiţia, încasând o sumă importantă de bani şi ai satisfacţia unei tranzacţii către un jucător mult mai mare.
Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?
Nu.
Aveţi un model de antreprenor de succes care vă inspiră?
Marius Ghenea – antreprenor în serie şi business angel.
Ce surse de învăţare utilizaţi pentru dezvoltarea dumneavoastră personală?
• Cărţi – top 3 autori: Richard Branson, Robert Kiyosaki, Marius Ghenea.• Cursuri, Ateliere şi Workshop-uri de antreprenoriat • Mini MBA-uri • Networking – antreprenori de succes, persoane care m-au inspirat.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
Îmi doresc să inovez şi să dezvolt noi pieţe şi noi domenii. Luând în calcul instabilitatea politică, fiscală şi legislativă din România, mă văd nevoită să nu răspund la ultima întrebare.
***
Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, şi anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website, vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/Firmele înfiinţate prin Proiect şi produsele/serviciile acestora vor fi susţinute şi promovate pe piaţa locală şi naţională în cadrul Evenimentelor de susţinere şi promovare a START-UP-urilor în Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de susţinere şi promovare întreprinderi.
Mult succes Antreprenorilor SMART! (Expert PR, Loredana MEGA; Manager Proiect, Marin CRUCERU)
• Telefon: 021.312.23.01 • E-mail: antreprenorismart@gmail.com • https://www.facebook.com/antreprenorismart
• http://antreprenorismart.ro
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020