Amalia DUCA – TERRAGIS PRO SRL
• În cadrul Etapei a II-a a Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes au fost înfiinţate 33 de START-UP-uri, iar după semnarea Contractelor de Subvenţie majoritatea au primit primele tranşe de finanţare.
Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, în calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, anunţă înfiinţarea a 33 de START UP-uri beneficiare ale ajutorului de minimis, în Regiunea Sud-Muntenia.Continuăm seria interviurilor, începută în luna iunie, în revista Opinia naţională, prin care ne dorim să facem cunoscute, atât domeniile de activitate în care activează firmele înfiinţate în cadrul Proiectului, cât şi informaţii despre Antreprenorii SMART.
Amalia DUCA a absolvit Facultatea de Geografie şi apoi a continuat specializarea în domeniu, punând în practică cunoştinţele acumulate, lucrând în domeniul topografic. Experienţa în topografie/cartografie, pasiunea pentru munca depusă şi faptul că mereu a fost conectată la noutăţile apărute în domeniu, au determinat-o să-şi dorească propria afacere. Prin Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, a avut posibilitatea de a-şi înfiinţa propria firmă de topografie, intrând astfel în antreprenoriat. A înfiinţat firma TERRAGIS PRO SRL cu domeniul principal de activitate Cod CAEN 7112 – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea.
Doamna Duca (contact@terragispro.in) ne-a povestit despre experienţa acumulată în ultima perioadă, de când a devenit antreprenor, dar şi despre etapele parcurse în cadrul Proiectului, prin acest interviu dorindu-şi să-i încurajeze pe viitorii antreprenori să acceseze fonduri europene:
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
Antreprenorul este cel care se dedică unei idei de afaceri şi, cu perseverenţă, muncă şi încredere în forţele proprii, acţionează astfel încât să dea viaţă ideii şi să aibă succes. Drept calităţi, un antreprenor trebuie să fie o persoană deschisă la schimbare, mereu conectată la prezent, încrezătoare şi cu dorinţă de muncă.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Despre Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes am aflat întâmplător, în urma unei discuţii cu nişte prieteni, tot antreprenori şi ei.
Încă de la început, am avut suportul întregii echipe a Proiectului, începând cu partea de organizare, apoi contactul cu Experţii Formatori, care pe întreaga perioadă de desfăşurare a Cursurilor de Competenţe Antreprenoriale au reuşit să mă facă să înţeleg în ce constă şi ce implică antreprenoriatul. Toată această experienţă m-a făcut să înţeleg şi să reuşesc să-mi proiectez propria afacere, astfel încât am putut realiza planul de afaceri cu care am câştigat Competiţia Planurilor de Afaceri. Aşa cum m-am obişnuit în cadrul acestui Proiect, etapele următoare le-am parcurs fără niciun fel de obstacole, finalizând cu înfiinţarea firmei, semnarea contractului de subvenţie şi obţinerea primei tranşe de finanţare.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor?
Domeniul ales pentru înfiinţarea firmei este un domeniu în care am acumulat experienţă de-a lungul timpului ca angajat; acest lucru m-a determinat să prind curaj, insuflându-mi convingerea că pot dezvolta si susţine această afacere.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
Succesul în afaceri este atunci când calitatea muncii prestate este apreciată şi cerută de către clienţi. Faptul că aceştia ne recomandă mai departe reprezintă un vis împlinit pentru mine.
Au existat probleme care v-au întârziat înfiinţarea firmei?
Nu am întâmpinat niciun fel de probleme sau obstacole, nici la înfiinţarea firmei, nici la obţinerea avizelor speciale de funcţionare.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
Fiind o firmă de topografie/cartografie, avem o paletă largă de posibilităţi lucrative în acest domeniu. Cu o echipă bine formată o să putem realiza cât mai multe lucrări, toate acestea contribuind la dezvoltarea firmei. Peste doi ani mi-am propus ca această afacere să evolueze şi în alte domenii din acelaşi registru, iar dacă va fi cazul voi accesa alte fonduri europene pentru a realiza acestui lucru.
Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/smart-start-up-uri/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/.Firmele înfiinţate prin Proiect şi produsele/serviciile acestora vor fi susţinute şi promovate pe piaţa locală şi naţională în cadrul Evenimentelor de susţinere şi promovare a START-UP-urilor în Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de susţinere şi promovare. Mult succes Antreprenorilor SMART! (Expert PR, Loredana MEGA; Manager Proiect, Marin CRUCERU)