Constanţa STANCUNA – HANDMADE ALDA SRL
În cadrul Etapei a II-a a Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes au fost înfiinţate 34 de START-UP-uri, beneficiare ale ajutorului de minimis.
Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, în calitate de Beneficiar al Proiectului, POCU/82/3/7/, Cod SMIS: 104098, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, a finalizat, conform Diagramei GANT, etapa de înfiinţare firme din cadrul subactivităţii SA 5.1 Înfiinţare firme, acordare subvenţii şi monitorizarea implementării planurilor de afaceri.
În Regiunea Sud-Muntenia, au debutat în afaceri, cu activităţi specifice domeniului ales, 34 START UP-uri beneficiare ale ajutorului de minimis. Prin intermediul revistei Opinia naţională vom prezenta Antreprenorii SMART şi firmele înfiinţate în cadrul Proiectului.
Constanţa STANCUNA a câştigat Competiţia Planurilor de Afaceri, din cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, şi şi-a îndeplinit visul de a deveni antreprenor, înfiinţând firma Handmade Alda SRL – cu domeniul principal de activitate 3299 – Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a şi 4789 – Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse.
Doamna Stancuna ne-a povestit despre experienţa domniei sale în cadrul Proiectului şi despre antreprenoriat.
Ce este un antreprenor în viziunea dumneavoastră? Ce calităţi consideraţi că trebuie să aibă?
Un antreprenor este cel care întemeiază o afacere, având la bază o idee de afaceri, competenţe şi resurse. Acesta trebuie să ştie cum să acţioneze şi să îşi asume riscurile pentru a da viaţă acestei idei, dar şi să organizeze, să planifice, să controleze, să prevină riscurile, mai exact, să fie un bun manager pentru afacere.
În ce context aţi auzit de Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes şi cum consideraţi că a fost experienţa dumneavoastră în cadrul Proiectului? Vi s-a părut complicat să aplicaţi pentru Competiţia Planurilor de Afaceri desfăşurată în cadrul Proiectului?
Despre Proiectul Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes am auzit cu ocazia unei prezentări dedicate acestuia, în cadrul unei întâlniri la sediul AJOFM Giurgiu. Experienţa mea în cadrul Proiectului a fost una benefică, cu rezultate bune. Am participat la cursurile organizate în cadrul Proiectului, unde am învăţat lucruri utile despre antreprenoriat, care mi-au folosit ulterior şi mi-au dat curaj să aplic la Competiţia Planurilor de Afaceri, desfăşurată în cadrul Proiectului. Un aport în câştigarea acestei competiţii l-a avut şi experienţa acumulată prin natura job-ului meu în scrierea proiectelor cu accesare de fonduri europene.
Ce v-a determinat să deveniţi antreprenor? Ce v-a inspirat pentru ideea de afaceri care stă la baza înfiinţării firmei dumneavoastră?
Elementul determinant în a deveni antreprenor a fost pasiunea mea de a realiza produse handmade. Dacă la început a fost o simplă activitate de destindere/recreere, aceasta a devenit o pasiune, pe care mi-am dorit să o transform într-o afacere. M-am gândit că îmi va fi de folos să îmi ocup timpul liber de la vârsta pensionării cu o activitate care mă pasionează.
Produsele handmade reprezintă ideile celor talentaţi şi pasionaţi aduse la lumină. Produsele acestea sunt speciale pentru că sunt unicate şi sunt create cu dragoste. Dorinţa de a crea obiecte, dar şi pasiunea pe care o pun în realizarea acestor obiecte, m-au determinat să încep o afacere. Este o nişă care nu oferă multe alternative pe piaţa din România, de aceea cred că este o oportunitate pentru mine. După cum am mai spus la început, am oferit aceste obiecte celor din jurul meu, iar aprecierile acestora m-au încurajat să merg mai departe şi să cred în mine.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul în afaceri?
Succesul în afaceri reprezintă o încununare a tuturor acţiunilor întreprinse de antreprenor, în sensul valorificării tuturor resurselor de care acesta dispune: umane, materiale, financiare. A avea succes presupune să împleteşti într-un mod optim viaţa profesională cu cea personală, să realizezi obiectivele propuse pe termen mediu şi lung şi să ai satisfacţia mulţumirii clienţilor.
Ce planuri de viitor aveţi ca antreprenor? Cum vedeţi afacerea dumneavoastră peste doi ani?
În momentul de faţă, vreau să îmi văd afacerea pusă pe picioare şi să devin un bun manager, apoi, în funcţie de rezultate, evident să o extind. Am mare încredere că voi reuşi, iar pentru asta îmi voi folosi toate cunoştinţele acumulate în timp.
***
Toate datele firmelor înfiinţate în cadrul Proiectului Antreprenori SMART – Tineri Responsabili, Ambiţioşi, Motivaţi, de Succes, anume: denumire firmă, adresă sediu social, adresă punct de lucru, domeniu de activitate, adresă de e-mail, website, vor fi disponibile pe Portalul Proiectului: http://portal.antreprenorismart.ro/start-up/subactivitatea-sa-5-1/. Aceste date vor fi permanent actualizate cu informaţii noi despre acestea. Alte informaţii importante şi anunţuri despre Proiect pot fi găsite pe website-ul: http://antreprenorismart.ro/.
Firmele înfiinţate prin Proiect şi produsele/serviciile acestora vor fi susţinute şi promovate pe piaţa locală şi naţională în cadrul Evenimentelor de susţinere şi promovare a START-UP-urilor în Regiunea Sud-Muntenia, ce vor fi organizate conform SA 7.2 Campanie de organizare de evenimente de susţinere şi promovare întreprinderi.
Le dorim succes Antreprenorilor SMART în aceasta etapă importantă privind implementarea Planurilor de Afaceri! (Expert PR, Loredana MEGA; Manager Proiect, Marin CRUCERU • Telefon: 021.312.23.01 • E-mail: antreprenorismart@gmail.com • https://www.facebook.com/antreprenorismart • http://antreprenorismart.ro)
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020