Antonia Maria PRICHICI. Este nu numai un pictor cu numeroase calităţi, dar şi un fin teoretician al artei, după cum veţi avea ocazia să observaţi singuri, onorabili cititori.
Vă rog să vă prezentaţi.
Mă numesc Antonia Maria Prichici, absolventă a Universităţii de Arte George Enescu – Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Iaşi, iar în prezent urmez studiile de masterat, specializarea Practici Curatoriale Contemporane, în cadrul UAD – Facultatea de Arte Decorative şi Design, Cluj-Napoca. Întotdeauna am fost atrasă de artă şi frumos. Una dintre pasiunile mele este pictura. Arta înseamnă o formă înaltă, un privilegiu sau un dar pentru umanitate. Arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. În lucrările mele sunt reprezentate teme de o factură psihologică, care ar putea declanşa anumite reacţii, emoţii sau trăiri interioare de diferite intensităţi sau o conversaţie între lucrare şi privitor. Prin acestea, nu doresc să ofer o concluzie, ci mai degrabă să creez un traseu, imaginile abstracte survin mental prin intermediul percepţiei vizuale. De regulă, o pictură abstractă nu este înţeleasă sau percepută, întotdeauna, la nivel vizual, ci prin procesul de interiorizare, ceea ce nu este posibil de-a fi cuprinsă în cadrul unei definiţii concrete, reprezentând fragmente dintr-un discurs plastic, care se prezintă sub formă de entitate, prin proprietăţile extrinseci ale acesteia. Consider că, prin intermediul lucrărilor oferite, se acoperă necesarul care poate satisface cerinţele publicului, să reflecte mesajul pe care doresc să-l transmit. Pe parcursul timpului, în perioada studiilor de licenţă am participat la expoziţii colective, atât în ţară, sub îndrumarea profesorilor, cât şi în străinătate. Prima expoziţie cu tema Luceafărul, organizată la muzeul memorial Mihai Eminescu, Botoşani, noiembrie 2019; expoziţia Fenomene cereşti, cu un set de lucrări de tematica unui abstract liric, la galeria Labirint, Casa Mihai Ursachi, Iaşi, februarie 2021, urmată de expoziţia Fragmente, martie 2021, respectiv, expoziţia Botanical visions, cu schiţe realizate în tehnici mixte – plein air; expoziţia Variaţii stilistice. Spirit. Natură. Atelier, on-line, iunie 2021; în toamna anului 2021, am avut plăcerea de a fi promovată în revista de artă a Galeriei Eunoia, on-line, New Delhi, India, urmat, în ianuarie 2022, de revista Artist Talk Magazine on-line Anglia; ultima expoziţie colectivă, organizată de Galeria de artă Victoria, Atelier35, aprilie 2022, şi un workshop creativ Cut and Paste, organizată de Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Iaşi.
Impresionant cu adevărat. Cum a fost anul trecut pentru dumneavoastră?
Anul 2022 a fost unul productiv, cu rezultate deosebite în ceea ce priveşte evoluţia artistică, am avut ocazia să particip la diferite evenimente culturale, dar şi timp dedicat pentru studiul de cercetare în vederea redactării lucrării de licenţă, cu subiect centrat în jurul creativităţii, alături de lucrarea practică, cu tema Fantasme, imaginea simbol al stilului predominant din creaţia personală. De asemenea, am primit o menţiune la expoziţia EUreflect, ediţia a IV-a, desfăşurată la Centrul de Studii Europene, Iaşi, cu lucrarea Umbre.
Felicitări! Ce vă doriţi pentru 2023 şi următorii?
Îmi doresc să performez la un nivel superior al calităţii plastice în lucrările viitoare, care să creeze prin intermediul sensibilului şi frumosului experienţa estetică şi să devină o reflexie a unei realităţi profunde a vieţii. Pentru anul 2023 mi-aş dori oportunitatea de a aplica în practică ceea ce-am dobândit pe parcursul pregătirii profesionale, atât prin studiile vizuale teoretice, cât şi cele practice, de atelier sau muzeale. Lumea ideală a artei, pe care mi-aş dori să o văd, este o societate îndreptată mai mult către cultură şi cu o educaţie aleasă, artistică la bază, iar artiştii să fie promovaţi pentru a facilita cunoaşterea lor şi apreciaţi la reala lor valoare.
Concluzia? Am avut privilegiul să cunoaştem un om dedicat trup şi suflet artei. Autor de tablouri impresionante, este şi un analist redutabil al fenomenelor care au loc în lumea artelor vizuale. Îi urăm sănătate şi viitorul pe care îl merită din plin! Numai bine şi frumos tuturor!
Aristotel BUNESCU, https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/