După expoziţiile de răsunet naţional şi internaţional cu operele marelui sculptor român, iată că o nouă veste bună a ajuns la noi. Este vorba despre Ansamblul „Brâncuşi” din Târgu Jiu, care a intrat în Patrimoniul UNESCO. Anunţul a fost făcut joi, 30 mai 2024, de Mihai Weber, preşedinte al Comisiei UNESCO din Parlamentul României. Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, alcătuit din operele sculptorului Constantin Brâncuşi, a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO.
Ansamblul este alcătuit din operele „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana fără sfârşit”, realizate de Constantin Brâncuşi în perioada 1935-1938, la propunerea Ligii Naţionale a Femeilor din judeţul Gorj de a realiza o „Coloană” în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. „Moment istoric pentru judeţul Gorj! Ansamblul Monumental «Calea Eroilor» din Târgu Jiu, care aparţine sculptorului universal Constantin Brâncuşi, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO”, a scris Mihai Weber pe una dintre reţelele sociale. „Includerea operelor titanului de la Hobiţa în UNESCO reprezintă o recunoaştere a tezaurului lăsat nouă de Constantin Brâncuşi şi o oportunitate de dezvoltare fără precedent a municipiului Târgu Jiu şi, implicit, a Gorjului”, se mai arată în aceeaşi postare.
Sculptorul Constantin Brâncuşi s-a născut în data de 19 februarie 1876 în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj. A urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova (1894-1898), Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902, apoi a plecat la Paris, unde a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. Îşi expune primele lucrări în anul 1906 la „Société Nationale des Beaux-Arts” şi la „Salon dʼAutomne” din Paris, iar opt ani mai târziu deschide prima expoziţie în Statele Unite ale Americii, la „Photo Secession Gallery” din New York. Ultima expoziţie semnificativă a lui Brâncuşi a fost prezentată în anul 1955 la „Guggenheim Museum” din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guaşe şi desene. A trecut la Domnul în data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani, fiind înmormântat la Paris.
Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu, a afirmat că introducerea operelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO va însemna şi o monitorizare mai drastică a lor din partea organismelor abilitate. O asemenea recunoaştere va atrage mai mulţi iubitori ai artei sculpturale şi ne va aşeza pe coordonatele turistice importante ale lumii. (George V. GRIGORE)
Surse: cultura.ro; basilica.ro; cnr-unesco.ro; agerpres.ro; centrulbrancusi.ro, monumenteoltenia.ro