Am mulţi prieteni în oraşul Iaşi. Toţi sunt oameni deosebiţi, cu multă sensibilitate şi, ce e mai important, te poţi baza mereu pe ei… Începând de azi, ştiu la Iaşi un mare artist: distinsa doamnă Anca Colescu.
– Pentru început vă rog să vă prezentaţi pentru cei care nu vă cunosc.
– Mă numesc Anca Colescu şi sunt pasionată de lumină. Nu ştiu cât de multă lume îşi pune întrebări referitor la procesul de a percepe vizual obiectele sau culorile. Faptul că noi toţi avem nevoie de o sursă de lumină pentru a vedea realitatea reflectată, faptul că orice suprafaţă reflectă doar o anumită lungime de undă a luminii, absorbindu-le pe celelalte este absolut fascinant pentru mine. Aşadar, lumina a fost cea care m-a atras în câmpul quantic, acolo unde toate posibilităţile există, şi acolo unde eu mi-am împletit cununa sufletului culegând un buchet de talente diverse pe care să le practic spre a oferi lumina celor din jurul meu. În domeniul construcţiilor şi arhitecturii am o educaţie formală universitară, dar ca Artist Vizual sunt complet autodidact pentru că îmi place să experimentez cu formele, texturile şi culorile pe o pânza imaculată unde nu au fost nici măcar creionate limite artistice. După ce am absolvit Facultatea de Construcţii şi Arhitectură la Iaşi, am locuit în Toronto timp de 20 de ani, lucrând cu pasiune în domeniul ingineriei şi inspecţiei în construcţii. Revenind la Iaşi în 2017, mi-am dedicat mai mult timp actului artistic, întotdeauna învăţând şi împingând graniţele zonei de confort până când descopeream ceva nou, evoluând din experienţă şi câştigând mai mult prin acest proces personal.
– Cum a fost anul 2023 pentru arta dumneavoastră ?
– Anul trecut a fost un an în care am avut şansa de a realiza împreună cu artista Diana Andrei expoziţia „Magic Land”, la Galeria de artă „Victoria, situată la kilometru 0 al oraşului, Galeria de artă Victoria ne-a fost şi atelier, şi şcoală, şi spaţiu muzeal, şi casă. Ne-am dorit o expoziţie altfel, o expoziţie interactivă în care vizitatorii să poată experimenta pictura la şevalet, culoarea, instrumentele de aplicare pe pânză şi să-şi poată lăsa amprenta personală pe câteva dintre pânzele noastre pregătite special pentru a fi lucrări colaborative. Pe durata expoziţiei am avut câteva ateliere creative organizate atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Am primit un feedback extraordinar în urma acestei expoziţii. Ca urmare, am continuat colaborarea cu Diana Andrei pentru un alt proiect deosebit, care a implicat un număr de opt artiste, „ArtFeminiTUdine, proiect ce s-a derulat în luna martie 2024 şi a fost o adevărată manifestare artistică pentru a sărbători prin artă femeia cu atitudine.
– Ce visaţi pentru a doua jumătate a anului 2024, dar şi pentru următorii ani?
– În primul rând visez la pace! Visez la ziua în care recunoaştem lumina divină din omul de lângă noi. În plan artistic, îmi doresc foarte multe. Visez cu ochii deschişi la spaţii moderne, în clădiri reabilitate, care pot aduce Iaşului un patrimoniu imobiliar extraordinar dedicat artei. Este foarte mult potenţial în această direcţie. Tot ce ne trebuie ca să urnim munţii din loc sunt purtătorii de lumină care să construiască altruistic această viziune cărămidă cu cărămidă.
–Foarte frumos, felicitări!
Concluzia? Impresionant cu adevărat! De mult timp nu am văzut asemenea lucrări, de mult timp nu am întâlnit un asemenea artist care să fie viu, plin de proiecte care implică şi alţi oameni de toate vârstele. Adică demersuri artistice dincolo de o simplă expoziţie, cu tablouri pe simeze…Felicitări din toată inima. Pentru viitor, urăm invitatei noastre speciale de azi, inspiraţie, energie, optimism…
Aristotel BUNESCU
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com