Datorită lui Anatole Magrin avem astăzi imagini fotografice inedite cu Dobrogea și locuitorii acestui tărâm de poveste din secolul XIX și început de secol XX. Născut în 1858, în comuna Domprel, plasa Versel, districtul Doubs din Franța, acesta a fost un fotograf pasionat cu adevărat de arta sa. A murit pe 12 ianuarie 1928, la Constanța, fiind înmormântat în parcela franceză din Cimitirul Central.
Ciudate figuri de tătari, turci, mocani din Dobrogea ne-au rămas moştenire de la A.Magrin. A vizitat Constanţa pentru prima dată în anul 1875, în timpul unei călătorii pe Dunăre. După Războiul de Independenţă de la 1877, când Dobrogea s-a unit cu Patria Mumă, Anatole Magrin a revenit la Constanţa ca secretar al consulului Franţei. S-a îndrăgostit foarte tare de ţinutul dobrogean şi tot aici şi-a întemeiat o familie. În pozele sale regăsim români, ţigani, turci, tătari, fără nicio discriminare. A imortalizat nunta, botezul sau înmormântarea, dar i-a fotografiat pe oameni şi în timp ce munceau. Portretele realizate de el au fost strânse într-o colecţie numită Album de la Dobrudgea. Fotografiile i-au adus faimă, astfel că a devenit fotograful oficial al Casei Regale Româneşti. Casa lui Anatole Magrin mai există şi astăzi în Constanţa. Zeţu Harry, un blogger constănţean, pasionat de istoria oraşului de la malul mării, a căutat locuinţa şi a realizat un reportaj de acolo. Casa lui Magrin de pe faleza Golfului Delfinilor era impunătoare. Compus din 2S+P+2E+M, imobilul avea şi o superbă terasă cu vedere spre mare. Anatole Magrin, în timpul vieți sale, a cerut transferarea pe pământul României a ostașilor francezi morți în Războiul Crimeei (1853-1856), aceștia fiind îngropați la cimitirul din Constanța.
În anul 2010, în amintirea celui care a fost primul fotograf al Constanței și al Dobrogei în totalitatea sa, Muzeul Marinei Române a lansat albumul de fotografii realizate de Anatole Magrin Dobrogea. Cheia de boltă, strânse de jurnalistul tulcean Dan Arhire și tipărit de S.C. Cuget Liber S.A.. „Am publicat acest album pentru a putea dormi liniştiţi cu sentimentul unei datorii împlinite de a fi restituit publicului ceea ce noi considerăm a fi o adevărată comoară, anume fotografiile dobrogene ale lui Anatole Magrin. Am publicat acest album şi din recunoştinţă pentru cei care au făcut ceea ce-au făcut pentru ca noi astăzi să avem ce sărbători şi din respect profund pentru modul în care ei, fără să ne cunoască, au ales să-şi facă datoria faţă de noi”, a spus el la lansare. Lucrarea prezintă fotografii de epocă din Constanța, Mangalia, Hârșova, Tulcea, Sulina, Babadag, Medgidia realizate de Anatole Magrin, însoțite de texte – adevărate lecții de istorie extrase din lucrarea lui Marin Ionescu-Dobrogianu, Dobrogia în pragul veacului al XX-lea.
Imagini emoționante și amintiri de neuitat dintr-un tărâm ce scaldă țărmul Mării Negre și apa sfântă a bătrânului Danubiu au devenit astfel nemuritoare, dovezi grăitoare a vieții efervescente multiculturale de aici. (George V. GRIGORE)
Surse: wikipedia.org; bjconstanta.ro, minac.ro