Ce zile trăim! De Ziua Dăruirii m-am gândit care este cel mai mare dar posibil pentru un om? Dumneavoastră ce credeţi ? Eu am găsit răspunsul! Este darul oferit de Dumnezeu pentru noi: Unicul său fiu, Iisus Hristos, pentru oameni. Este tema fundamentală pentru fiecare creştin, cea care oferă consistenţă şi lucrărilor semnate de Ana Beatrice Ungureanu.
Pentru început, vă rog să vă prezentaţi.
Sunt Ana Beatrice Ungureanu, născută în Bucureşti în 1995; locuiesc în Argeş; am absolvit în 2019studiile de licenţă şi master ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Artă Sacră, specializarea Restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural, iar în prezent sunt artist plastic şi student doctorand în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design. Ca domenii de activitate, profesez şi ca pictor iconograf, fiind membru în Asociaţia Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP, Bucureşti.
Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră? Cum este 2022?
Cred că pentru toată lumea a fost un an dificil, însă eu nu am simţit această apăsare exterioară; ca artist plastic, viaţa profesională este strâns legată de atelier, de spaţiul de lucru în sine, unde relaţionezi tu cu propria creaţie şi faci abstracţie de ceea ce te înconjoară. Anul 2022 e promiţător. Încă din primele luni particip la diferite expoziţii colective, atât în ţară cât şi în străinătate, obţinând premii şi distincţii numeroase. Ca să le menţionez pe cele mai importante, în ţară am participat: la Salonul Naţional de Artă Plastică Mică, ediţia XXII, Brăila, la expoziţia de artă vizuală Valul grecesc, ediţia a X-a, Biblioteca Naţională a României, Bucureşti, Anuala de Artă Religioasă 2022, creaţie şi restaurare, organizată de AFAPRR a UAP Bucureşti la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, am participat în cadrul expoziţiei Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei”, ediţia a XI-a, Palatul Patriarhiei, Bucureşti; iar în străinătate a fost cu totul special! Am participat în cadrul expoziţiei internaţionale EL RITMO DEL ARTE RUMENO, la Centro Municipal de las Artes Buero Vallejo – Alcorcon – Madrid, Spania, iar mai apoi în cadrul expoziţiei internaţionale BALCHIK – QUIET NEST, la Galeria de Artă din Balcik, Bulgaria, unde am avut imensa bucurie de a-mi fi promovată lucrarea cu care am participat în pliantul expoziţiei. Bineînţeles, am continuat să-mi exprim propriile idei şi viziuni în compoziţiile mele, abordând tema sacralităţii, al simbolului sacru, în raport cu arta contemporană; această direcţie, pentru mine, este o nouă provocare de a-mi concretiza propriul demers artistic… Se spune că artiştii sunt visători, totuşi eu nu vreau să visez prea mult. În prezent, îmi desfăşor studiile doctorale ale Facultăţii de Arte şi Design, din cadrul UVT, iar acest lucru mă motivează şi mai mult de a avea activitate în domeniul artistic şi de a aprofunda mereu noi tehnici, noi concepte şi noi provocări, să ofer privitorului o nouă perspectivă asupra părţii spirituale a lucrurilor. Nu ştiu exact ce-mi va oferi destinul, noi putem avea nişte aspiraţii în această viaţă, însă totul ţine de pronia divină. Pentru un artist, prezentul contează foarte mult, pentru că ceea ce realizează în prezent rămâne în eternitate.
Cum vreţi să se desfăşoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
Cred că lumea artei ar trebui să se ghideze după o bază, un studiu aprofundat de compoziţie, de cromatică, de anatomie, apoi să accedem spre alte gândiri mult mai înalte, de ordin metafizic. Arta, astăzi, fie că vorbim de pictură, sculptură sau artă decorativă, are un pronunţat caracter interdisciplinar şi chiar intercultural, face o conexiune între lumea artistului şi privitor. Însă, „nu tot ce e artă înseamnă artă!” Lumea ar trebui să urmeze firescul lucrurilor, acesta fiind dat încă de la începutul Creaţiei; fiecare om are un dar (talant) pe care trebuie să-l fructifice pentru împlinirea lui, pentru dragostea de aproape şi de Hristos. Un lucru foarte important pentru un artist este să investească în artă, să călătorească în diverse locuri ale lumii, să ia contact cu diferite culturi. Spre exemplu, că tot am vorbit de anul 2022, am fost să vizitez Turcia şi Grecia, Istanbul şi Salonic. Specificul acestor zone, din punct de vedere artistic şi cultural, este arta bizantină, care este fascinantă; am avut prilejul de a mă bucura, de a mă transpune în acea perioadă.
Mulţumesc foarte mult. Frumos formulat. Adevărul evident transpare din toate afirmaţiile dumneavoastră. Tema sacralităţii ne face legătura cu lumea divină. Citind din Biblie, urmărind aceste lucrări, înţelegem mai bine că putem să fim beneficiarii celui mai mare dar făcut în istorie. Fiul lui Dumnezeu, ca Domn pentru fiecare din noi şi Mântuitor. Calde felicitări pentru Ana Beatrice Ungureanu, cea care ne-a adus în centrul atenţiei trinitatea divină!