Poate nu vă vine să credeţi, dar şi monumentele plâng… Plâng pentru că au acumulate în ele dragoste şi efort susţinut, mesaje importante şi vieţi de oameni… Da. Pentru că aşa cum spune legenda, Meşterul Manole a îngropat-o pe Ana sa iubită la temelia edificiului pe care l-a înălţat şi tot astfel meşterii şi arhitecţii care au conlucrat la crearea acestor magnifice frumuseţi au investit viaţa lor şi pe cea a celor iubiţi în aceste ziduri şi acoperişuri, în aceste trepte către cer. Au aşteptat, după 1989, să vină cineva şi să le recheme la viaţă, dar au trecut anii şi nimeni nu mai venea… Toţi căutau doar a pleca. şi asta până într-o zi când a apărut ideea, apoi entuziasmul.
I-au spus inspirat: Ambulanţa pentru Monumente, acesta fiind un alt fel de SMURD, un SMURD al monumentelor îngenuncheate de timp. şi, pentru că a avut succes încă de la început, a devenit un brand care va dăinui.
Ambulanţa pentru Monumente este un proiect iniţiat în 2016 de către Asociaţia Monumentum şi dezvoltat de către o serie de organizaţii existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României, după cum urmează: Asociaţia MONUMENTUM – Ambulanţa pentru monumente Transilvania Sud; Asociaţia pentru patrimoniu activ – PACT – Ambulanţa pentru monumente Banat; Asociaţia VERNACULAR – Ambulanţa pentru monumente Arad; Asociaţia ARHAIC – Ambulanţa pentru monumente Sălaj; Asociaţia ACTUM – Ambulanţa pentru monumente Moldova Nord. Acestea sunt zonele acoperite de proiect; deocamdată. Proiectul îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.
Peste 600 de monumente istorice din România, aflate în proprietate privată sau publică, aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător. Proiectul Ambulanţa pentru Monumente, prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranţă a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi al comunităţilor locale sub stricta supraveghere şi îndrumare a specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice, a fost răspunsul la lipsa de reacţie a oficialităţilor locale, a ministerului de resort şi a autorităţilor în faţa ameninţărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcţie necesare, Ambulanţa pentru monumente, al cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, acţionează pentru punerea în siguranţă a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.
Obiectivele Ambulanţei pentru monumente sunt: • implicarea comunităţilor în acţiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului; • salvgardarea patrimoniului imobil şi realizarea evidenţei patrimoniului; • creşterea nivelului de pregătire profesională a specialiştilor prin educaţie non-formală şi informală participativă după sistemul „hands on training”; • recuperarea tehnicilor tradiţionale şi a materialelor locale; • creşterea nivelului filantropiei şi crearea de noi audienţe pentru patrimoniu. Cele mai importante realizări sunt: • crearea unui model de cooperare şi mecanism de finanţare între beneficiar, autorităţi publice, ONG şi comunităţi printr-un parteneriat public-privat funcţional şi • inaugurarea unei reţele de „ambulanţe” la nivel naţional, gestionată de diferite organizaţii.
Cine s-a implicat în acest proiect? Arhitecţi, profesori, studenţi, voluntari, meşteri locali se implică de la început în lucrări de intervenţie la monumente istorice. Până în prezent, peste 20 de monumente au fost salvate în întreaga ţară, dintre care patru în judeţul Hunedoara (bisericile din Vălari, Strei, Streisângiorgiu şi Baru Mare).
Lista monumentelor la care s-a intervenit cuprinde: judeţul Alba (Gârbova de Sus, Biserica din Deal), Arad (Luncşoara, Biserica Ortodoxă de Lemn), Braşov (Grânari, Biserica de Lemn / Roadeş, Biserica Evanghelică / Sâmbăta de Sus, Poarta Brâncovenească), Caraş-Severin (Eftimie Murgu, Moara Îndărătnica de la Părete / Prigor, Moara de Tuluji din Ibulcina), Cluj (Săliştea Nouă, Biserica Ortodoxă de Lemn), Hunedoara (Baru Mare, Biserica Pârveştilor / Costeşti, Cetate Dacică / Răduleşti, Biserica Ortodoxă de Lemn / Strei, Biserica Adormirea Maicii Domnului / Streisângeorgiu, Biserica Sf. Gheorghe / Vălari, Biserica Ortodoxă de Lemn), Maramureş (Breb, Biserica Sfinţii Arh. Mihail şi Gavril), Mureş (Apold, Haltă C.F.R. / Cuştelnic, Biserica Ortodoxă de Lemn / Filitelnic, Zid de Incintă Fortificată / Şaeş, Haltă), Sălaj (Borza, Biserica de Lemn / Brusturi, Biserica de Lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” / Șoimuşeni, Biserica Ortodoxă de Lemn), Sibiu (Alţâna, Biserica Evanghelică Fortificată / Apoş, Biserica Evanghelică / Copşa Mare, Turnul Incintei Bisericii Evanghelice / Gherdeal, Biserica Sf. Nicolae / Velţ, Biserica Evanghelică) şi Timiş (Banloc, Turn de Pază / Crivina de Sus, Biserica de Lemn / Dragomireşti, Biserica de Lemn / Jupâneşti, Biserica Cuvioasa Paraschiva).
Ambulanţa pentru Monumente se bucură de sprijinul Alteţei Sale Regale prinţul Charles de Wales. Proiectul are parte de susţinerea unor parteneri deja tradiţionali: Temad Co. SRL, Deposib Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia (prin conf. univ. dr. Ileana Burnichioiu şi dr. Călin şuteu) şi Atelierul Monumenta Transsylvaniae Târgu-Mureş (pictori restauratori: Lóránd Kiss şi Zsolt Sólyom). În cazul Bisericii Pârveştilor din Baru Mare, implicarea majoră a fost locală. Primăria a finanţat cu 5500 de Euro pentru draniţă, laţi şi schela de la turn, Parohia Ortodoxă Baru Mare (prin preotul Adinel Popovici), primăria şi comunitatea au oferit masa, iar cazarea a fost asigurată de Universitatea Babeş-Bolyai şi de primărie. La finalul lucrărilor, Euroelectrica a suportat toate costurile cu montarea unui nou paratrăznet.
Ca planuri de viitor, după experienţa acumulată în ultimii ani, Asociaţia Monumentum şi-a adăugat un nou scop, pe lângă obiectivele iniţiale: crearea unei reţele de ambulanţe pentru monumente sub coordonarea altor organizaţii partenere. Potrivit specialiştilor asociaţiei, odată cu iniţierea şi derularea intervenţiilor, s-a putut testa nivelul de implicare a tinerilor aflaţi în diferite stagii de formare, a comunităţilor şi autorităţilor locale, a partenerilor specialişti, a direcţiilor judeţene de cultură şi disponibilitatea lor de a conlucra pentru păstrarea valorilor de patrimoniu. Modelul oferit de proiectul asociaţiei ar putea fi adaptat condiţiilor din fiecare zonă sau judeţ unde este nevoie să se acţioneze pentru inventarierea, evaluarea, monitorizarea şi punerea în siguranţă a unor monumente aflate în stare de precolaps.
Cei care au răspuns acestei noi iniţiative sunt Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, care împreună cu asociaţia ACTUM şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi au lansat pe 10 februarie 2020 proiectul Ambulanţa pentru Monumente – Moldova Nord, care, conform organizatorilor, îşi propune salvarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare din judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava, cu sprijinul financiar al Dedeman SRL, în calitate de partener principal. Acum aşteptăm şi alte zone ale României dragi să se implice.
Pentru implicarea sa extraordinară de pionierat Ambulanţa pentru Monumente a primit în anul 2019 Premiul 1 Artă şi cultură la Gala Societăţii Civile, cea care promovează spiritul civic.
Dar ce face, de fapt Ambulanţa pentru Monumente? În fapt, restituim monumentul comunităţii, restituim sentimentul de mândrie, de apartenenţă, de statornicie. Facem istoria vie – ea trăieşte astfel şi prin noi toţi, cei care ne asumăm şi protejăm pentru viitor moştenirea culturală. (Adrian Puiuleţ, masterand, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, voluntar cu vechime al Ambulanţei pentru Monumente).
… Iată cum lacrimile monumentelor uitate, altădată pe obraz uscate, fac să răsară flori de suflet… (George V. GRIGORE)
Surse: ambulanta-pentru-monumente.ro; biserici.org; tarahategului.ro; glasul-hd.ro; bzi.ro; kirchen-rumanien.org; guide-romania.ro; travelguideromania.com; basilica.ro; propatrimoniu.org; turnulsfatului.ro; tuiasi.ro,
aradon. romagazinsalajean.ro; adevarul.ro, sibiunews.net; galasocietatiicivile.ro, bunadimineataiasi.ro; actualdecluj.ro;
Foto: Facebook; Călin şuteu, Eugen Vaida, Ileana Burnichioiu