• În urma votului publicului (online, https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2021/) Alexandra VICOL a fost aleasă Cea mai bună actriţă în rol principal.
• Alexandra VICOL - prima nominalizare la Premiile UNITER din istoria Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani.
• Ana Sorina CORNEANU – nominalizată, pentru piesa Stockholm, la categoria Cea mai bună piesă românească a anului 2020.
Trofeele își așteptau câștigătorii, emoțiile se amplificau, publicul se pregătea pentru întâlnirea cu artiștii preferați. Totul era pregătit pentru seara zilei de 19 iulie când sărbătoarea Teatrului românesc, ceremonia acordării Premiilor UNITER, urma să se dezvăluie pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București, începând cu ora 21.00 (transmisă pe TVR1, TVR Internațional, TVR Moldova, Radio România Cultural și online pe www.uniter.ro, www.tvr.ro și preluat de pagina UNITER https://www.facebook.com/UNITER oficial. Amfitrionul Galei: Ion Caramitru, regia spectacolului: Bobi Pricop, scenografia: Irina Moscu.
Dar până să înceapă totul, noi am aplaudat și am încurajat-o pe actrița Alexandra VICOL, aflată în competiţia pentru Trofeul UNITER la categoria Cea mai bună actriță în rol principal. Fundă este rolul principal din spectacolul Portugalia a lui Zoltan Egressy, pus în scenă de regizorul Vladimir Anton la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, rol care a propulsat-o pe Alexandra Vicol printre cele mai bune actrițe ale anului 2020, alături de Eliza Noemi Judeu (Teatrul Municipal George Bacovia Bacău) și Emoke Kata (Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca). I-am ţinut pumnii şi Anei Sorina CORNEANU – nominalizată, pentru piesa Stockholm, la categoria Cea mai bună piesă românească a anului 2020, după ce, anul trecut a câştigat.
Chiar dacă nu a obținut premiul, această nominalizare reprezintă o premieră pentru Teatrul Mihai Eminescu, Alexandra Vicol fiind singura actriță din istoria teatrului care obține o astfel de nominalizare la Premiile UNITER. A fost emoționant și neașteptat de frumos. M-am bucurat foarte mult să fiu acolo cu toată lumea bună a teatrului. Eu m-am bucurat de experiență. Premiul dacă era să fie ar fi fost un bonus la tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, dat fiind faptul că am fost nominalizată și că am putut să particip la această gală. Pentru mine este mai mult decât onorant. Seara a decurs foarte frumos: intrarea pe covorul roșu, interviul, pozele de la panou, iar apoi Gala propriu-zisă.
Şi chiar dacă nu a obţinut premiul UNITER, publicul (în urma votului online, https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2021/) a ales-o pe Alexandra Vicol drept Cea mai bună actriţă în rol principal!
Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Aceasta se desfășoară anual, încă din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.
Cel mai frumos sfârșit de săptămână e la teatru!– asta ne spunea acum un timp Alexandra Vicol, actriţă la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Încă de când era studentă la Facultatea de Arte a Universității Spiru Haret, clasa profesorilor Mircea Constantinescu, George Grigore, Ioana Visalon, îmi spunea că își dorește tare mult să își ia licența și să se întoarcă la Botoșani, la scena care a făcut-o să se descopere ca actriță. Poate părea ciudat pentru cineva care a cunoscut viața culturală efervescentă a capitalei să își dorească o reîntoarcere spre provincie, spre o zonă care poate părea mult mai liniștită și totuși… Dacă în București ne putem gândi la un număr al spectatorilor posibili de peste un milion, într-un teatru de provincie se montează mult mai multe piese într-o stagiune, „rulându-se” un număr de spectatori mult mai mic. Astfel actorii au șansa să joace mai multe caractere, mai multe roluri. Actorii „de provincie” sunt mai „antrenați” și datorită lipsei unei reale concurențe, pentru că majoritatea absolvenților de teatru își doresc Capitala. Acasă la ei, actorii „de provincie” sunt vedetele orașului. Toată lumea îi cunoaște și îi recunoaște; toată lumea îi apreciază. Poate acesta este și farmecul reîntoarcerii. Poate există și o iubire, un dor care cheamă… Alexandra Ioana Vicol s-a născut pe 27 ianuarie 1990 în Botoșani și a învăţat în perioada 2005 – 2009 la Colegiul Național Mihai Eminescu (profil Științe sociale), timp în care joacă teatru la Atelier, creat pe lângă Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. În anul 2009 a venit la București pentru a-și împlini visul de a deveni actriță. A urmat Facultatea de Arte, specializarea Artele Spectacolului – Actorie, din cadrul Universității Spiru Haret. Iat-o acum pe scânteietoarea scenă a Teatrului Național din București, nominalizată la un mare premiu UNITER!
Dacă la cea de a XXVIII-a ediție a Galei UNITER, premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2019 mergea la Ana Sorina Corneanu, absolventa Facultăţii de Arte din cadrul Universității Spiru Haret, pentru piesa Hai să vorbim despre viață!, nominalizată, şi la această ediţie, cu piesa Stockholm, iar Premiul British Council era acordat Companiei de teatru Giuvlipen, pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice – premiul fiind ridicat de Mihaela Drăgan, absolventă a Facultăţii de Arte a Universităţii Spiru Haret, actriță, dar și promotorul acestui proiect cultural, iată că nu a durat prea mult până când un nou absolvent de la Facultatea de Arte a Universității Spiru Haret să își arate adevărata valoare și adevăratul talent.
O întrebam cândva pe Alexandra Vicol: Cum crezi că va fi viitorul pentru tine? Ce îți dorești cel mai mult? Sunt extrem de recunoscătoare şi îi mulţumesc Lui Dumnezeu pentru că visul meu e împlinit. Îmi doresc sănătate şi să joc. Să joc cât mai mult şi în spectacole cât mai interesante. Peste ani mă văd tot în acest teatru, jucând cu aceeaşi bucurie.
Sincere felicitări, Alexandra Vicol! Când doriți să evadați din capitală, mergeți la Botoșani și după ce vedeți orașul, vedeți și teatrul de aici, dar și spectacolele. Veți descoperi inimi și spirite tinere îndrăgostite de artă cu adevărat. Nu o să vă pară rău! (George V. GRIGORE)