Comisia Europeană a publicat pe 21 decembrie, modele orientative menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale de redresare şi rezilienţă care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. Totodată, pentru a facilita şi mai mult punerea în aplicare a programului InvestEU, precum şi a fondurilor UE şi a fondurilor naţionale alocate redresării, Comisia consultă statele membre cu privire la o eventuală extindere a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare. În fine, Comisia efectuează un sondaj în rândul tuturor statelor membre pentru a colecta opiniile acestora cu privire la punerea în aplicare a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.
Orientările Comisiei privind ajutoarele de stat referitoare la planurile naţionale de redresare şi rezilienţă
În contextul punerii în aplicare a planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, controlul ajutoarelor de stat va contribui la asigurarea faptului că cheltuielile publice ale statelor membre nu elimină cheltuielile private, la evitarea supracompensării şi la garantarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.
Pentru a remedia în aval eventualele probleme legate de ajutoarele de stat, Comisia va purta din timp discuţii cu statele membre cu privire la investiţiile avute în vedere în planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă. Comisia este pregătită să examineze, împreună cu autorităţile naţionale, posibilele dimensiuni de ajutor de stat ale planurilor lor de redresare şi să le acorde întreaga asistenţa necesară pentru a elabora scheme de investiţii care să fie conforme cu normele privind ajutoarele de stat.
Multe măsuri care ar putea fi propuse de statele membre, cum ar fi anumite investiţii în infrastructură şi sprijinul direct acordat cetăţenilor, nu fac obiectul controlului ajutoarelor de stat, deoarece nu sunt selective sau nu se referă la activităţi economice. Este probabil ca alte măsuri să intre sub incidenţa Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare şi, prin urmare, să nu fie necesar să fie notificate Comisiei şi să poată fi puse în aplicare imediat de către statele membre.
În ceea ce priveşte măsurile care constituie ajutoare de stat şi care necesită aprobare individuală, Comisia le va trata cu prioritate. În orice caz, Comisia se angajează să finalizeze evaluarea în termen de şase săptămâni de la primirea notificării complete din partea statului membru.
Comisia a publicat unsprezece modele orientative privind ajutoarele de stat. Statele membre pot utiliza căsuţa poştală electronică şi linia telefonică de urgenţă special create de Comisie pentru a răspunde la întrebările referitoare la modelele orientative. De asemenea, Comisia a transmis statelor membre spre consultare o eventuală extindere suplimentară a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, pentru a se asigura o punere în aplicare eficientă a programului InvestEU, a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi a altor fonduri ale UE şi a fondurilor naţionale destinate redresării şi realizării obiectivelor digitale şi obiectivelor verzi ale UE.