Prin lumea picturii bucureştene, în luna noiembrie 2022, a trecut un zvon. Se pregăteşte un mare eveniment în eleganta clădire a Academiei de Studii Economice din Piaţa Romană, numărul 6: prima expoziţie personală semnată de Aida STUPARU, din Craiova.
Am pus în funcţie instrumentele investigaţiei jurnalistice şi am descoperit personalitatea aparte, talentul special cu care este dotată Aida Stuparu. Apoi, i-am trimis nişte întrebări legate de modul în care s-a apropiat de pictură, cum au fost făcuţi primii paşi în această lume seducătoare, cum a continuat şi aşa mai departe. Iată ce am primit:
,,O să vă răspund pe scurt la toate întrebările. Sunt Aida Stuparu, născută la 12 februarie la Craiova; de profesie sunt inginer. Pasiune: pictura. În copilărie, mi-a fost interzis de către părinţi să pictez, deoarece au considerat că este o pierdere de timp şi nu ar fi o meserie care să aducă o siguranţă financiară. Ca urmare, singurul lucru pe care îl auzeam era: „Pune mâna pe carte şi lasă prostiile, că nu te face pictura om.” Aşteptam să adoarmă ca să pictez, să desenez sau să-mi fac planşa pentru ora de desen.
Acest minunat talent mi l-a descoperit cunoscutul pictor craiovean Gheorghe Ciuchete, pe atunci profesor la Palatul Copiilor, în clasele primare, ulterior, în marea mea dorinţă de a-mi urma chemarea şi de a fi elevă la Liceul de Artă Craiova, în vacanţele de vară, mergeam în atelierele liceului unde era profesor Ştefan Brădiceanu, un profesor şi un pictor craiovean iubit de generaţii întregi de elevi, ulterior, fiind deja studentă la Facultatea de inginerie aeronautică din Craiova, am avut onoarea să-l cunosc şi pe regretatul Victor Pârlac, profesor la Şcoala Populară de Arte din Craiova. Din păcate, facultatea acoperindu-mi în totalitate timpul, m-a determinat să renunţ pentru o perioadă.
Cu toate interdicţiile impuse de părinţi, m-am intersectat mereu cu acest drum şi chiar dacă o făceam fără ca ei să ştie, nu am renunţat niciodată la marea mea pasiune. Ca urmare, în momentul când am devenit independentă, am avut şansa să întâlnesc câţiva oameni care m-au încurajat să perseverez că există talent nativ. Am participat la diverse expoziţii de grup de la Craiova, Alba Iulia, Filiaşi, Băileşti în cadrul programului naţional „Aducem culoare ţării”, 2013-2014, expoziţii de grup, ca „Valenţe estetice”, prezentă în câteva expoziţii de grup organizate la Casa Traian Demetrescu din Craiova, Biblioteca Aman din Craiova, şi am participat în tabere naţionale organizate de Asociaţia Artiştilor Plastici de la Cluj, la Mărişel, Mediaş, Bazna, Rimetea. Am fost prezentă în cadrul Taberei internaţionale de la Cavnic, organizată de Elisabeta Art de la Cavnic. Am participat în tabăra de pictură internaţională organizată de doamna creator de modă Ilinca Butucea la Craiova numită „Mişcare sufletească de toamnă la Craiova”. O altă prezenţă într-o tabără naţională alături de artişti consacraţi a fost în anul 2021 organizată la Dubova Mehedinţi. Dorinţa mea este de avea timp să mă pot ocupa de pictură aşa cum aş vrea. Din păcate, jobul şi viaţa cotidiană îmi ocupă mai tot timpul. Lumea artei o percep doar printr-un singur cuvânt: LIBERTATE. Fiecare să aibă dreptul să se exprime aşa cum simte şi îşi doreşte, fără tipare şi fără reguli.”
O existenţă dedicată picturii. Concluzia? Am descoperit, încântat, un pictor adevărat. Dacă priveşti cu atenţie lucrările pe care le semnează, vezi că sunt realizate de un om extrem de dotat, nu numai cu talent, dar şi cu determinarea de a parcurge sistematic toate etapele care duc la perfecţionare permanentă, în final, la notorietate. Îi urăm mare succes, pe care îl şi merită! Să mai fie multe expoziţii personale. Vom încerca să ţinem pasul cu evenimentele! Numai bine şi frumos tuturor!
Aristotel BUNESCU,
https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/