Anul 2020 a fost un an dificil, cu frustrări, pandemie, dar şi bucurii o mie. Ca să rimeze. Putem să facem o analiză a fiecărui domeniu. În artele vizuale, doamna Adina Moldova Titrea primeşte titlul de revelaţia anului.
Stimată doamnă, am urmărit câteva dintre numeroasele dumneavoastră demersuri în lumea artelor vizuale. Vă felicit din toată inima pentru tot, mai ales că a trebuit să faceţi faţă unor condiţii neprietenoase. Cel mai recent eveniment, expoziţia Poem de sărbătoare…
Am dorit să marchez sfârşitul anului printr-o expoziţie care să ne aducă bucurie şi relaxare, dar să şi surprindă în acelaşi timp. Galeria Occidentului, aflată în plin centrul Bucureştilor, este într-o clădire de patrimoniu, un loc plin de rafinament şi bun gust, în care lucrările artiştilor: Catrinel Alexe, Mocan Ioana, Voicu Preja, Ana Croitoru, Liliana Tocuţiu, Mădălina Gruber, Dan Marian Geleletu, Mioara Durbacă, Florentina Alina Mihalache, Daniela Bercea, Gabriel Medvedov, Roman Daniela, Oana Gitej, Ramona Boboc, Marin Dobre, Victoria Chioibas Lupu. Adriana Negruti, Adina Titrea Moldova se încadrează perfect. Au fost şi trei invitaţi speciali din Bulgaria: Nadezhda Alexandra, Genady Gavrailov şi Nikolina Pukhlupkova.
Cum caracterizaţi anul 2020?
Nu am vrut să mă opresc din activitate, iar atunci când nu a fost posibil altfel, am desfăşurat evenimentele online, cel mai drag mie fiindu-mi Salonul de artă al copiilor, care s-a transformat, pe parcursul desfăşurării lui, în salon internaţional. Au expus copii din România, Rusia, Bulgaria, Bangladesh, Egipt, Turcia, Germania etc. Expoziţii internaţionale au fost la Balcic, cea de a doua ediţie Magic Balcic, în luna iulie, şi, în septembrie, expoziţia ART TODAY, prima ediţie, desfăşurată la Galeria Eka& Moor din Madrid. Onorantă apariţia numelui meu în revista Art Affairs din India, cu ocazia obţinerii unui premiu în cadrul expoziţiei de artă Covid 19 organizată de Academia Regală de Artă şi Cultură (Gulbarga) din India. În afara de expoziţii am organizat şi o tabără de pictură la Buşteni în luna septembrie, o excursie la Muzeul de artă din Topalu, pe care îl recomand tuturor iubitorilor de artă, iar artiştilor în mod obligatoriu. Şi la toate acestea s-au mai adăugat workshopuri de pictură şi formarea unui grup pe Facebook, extrem de îndrăgit, Inside ART.
Ce vă doriţi, din punct de vedere artistic, în anul 2021?
Anul 2021 se anunţă deja un an bogat în evenimente. Am început pregătirile pentru expoziţia ART TODAY – a doua ediţie – ce va avea loc în perioada 22-31 ianuarie 2021 la Madrid, urmează un şir de expoziţii în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, în luna septembrie la Balcic şi pe perioada verii o expoziţie în Germania. Sunt în continuă căutare de noi spaţii de expunere, mai ales în afara ţării, unde artiştii români sunt extrem de bine primiţi şi apreciaţi.
Este momentul să vă prezentaţi, pentru cei care vă cunosc mai puţin, în calitate de pictor.
Pictez de când mă ştiu, am lucrat mereu cu seriozitate şi o fac aproape în fiecare zi, mai nou fiind cursant la Academia de artă din Florenţa. Este mult de muncă şi sper să fac faţă tuturor provocărilor care se vor ivi. Talentul îl moştenesc de la mama mea, un om sensibil, cuminte şi tăcut. Deşi medic de profesie, mama desena şi picta adesea, amintire ce o păzesc cu sfinţenie peste ani. Se pare că sunt un bun organizator, iar seriozitatea este mereu o carte de vizită. Fiind la rândul meu artist, sunt cumva de ambele părţi ale baricadei şi îmi place să cred ca sunt artişti care găsesc în mine un sprijin, un sfătuitor şi un confesor pentru neliniştile şi frământările lor. Îmi doresc să pot rămâne mulţi ani înainte cu aceeaşi forţă şi putere de muncă pentru a putea dărui din preaplinul inimii mele. Doresc să adresez mulţumiri colaboratorilor mei, Alina Birnea, Andreea Christodorescu (Galeria Occidentului), Dragoş Priguza (Paque Bistro & More), Vicente Herero Hecca (Galeria Eka& Moor – Madrid), doamnei director Elena Radostina al Galeriei de artă din Balcic şi drei galerist Nikolina Pokhlupkova, precum şi toate urările de bine artiştilor care au participat la frumoasele evenimente din acest an, şi nu în ultimul rând, dumneavoastră, Aristotel Bunescu, pentru sprijin si apreciere. Mulţumesc mult!
Care a fost cel mai frumos moment din 2020, artistic vorbind?
Toate momentele au fost frumoase, pentru că fiecare a fost diferit. Mi-am propus ca, atunci când două evenimente vor semăna între ele, să mă retrag. Totuşi, cel care mi-a dat cele mai mari bucurii a fost expoziţia organizată pentru artiştii pensionari Pictez de o viaţă, pe care am dorit-o un omagiu şi o recunoaştere a meritelor artiştilor care ne-au încântat de a lungul multor zeci de ani.
Îi dorim doamnei Adina Moldova Titrea numai bine, în propria familie şi în marea familie a artiştilor!
(Aristotel BUNESCU; https://agentiadepresaculturalasisportiva.wordpress.com/)