Ştim cu toţii acvariul de la Constanţa de pe faleză, pe care l-am vizitat alături de învăţători sau părinţi. Pe lângă clădirea Cazinoului, Muzeul Marinei, Muzeul mozaicului roman, Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, Statuia lui Ovidiu – poetul roman exilat aici, Complexul statuar dedicat poetului Mihai Eminescu, Statuia Victoriei, mai era de vizitat şi Acvariul, pe care nu îl ratam niciodată, fiind pasionat de acvaristică. Fiinţele acelea exotice ce trăiau într-un alt mediu şi aveau diferite forme şi comportamente mă atrăgeau… Aşa că, pentru o perioadă, am avut şi casa ocupată de diferite acvarii şi bazine cu peşti… Timpul acela a trecut, iar acum mă bucur de acvariul prietenului şi vecinului Florin, care mi-l lasă în grijă când pleacă în concediu sau în câte o excursie peste hotare.
Marile acvarii, care în străinătate aduc profituri de zeci de milioane de euro şi atrag sute de mii de turişti, reprezintă o raritate la noi. În toată ţara sunt doar şapte acvarii, deşi avem deschidere la Dunăre şi Marea Neagră, iar oamenii sunt curioşi să afle mai multe despre lumea de sub ape. Pe cursul Dunării, lung de 1000 de kilometri, există doar trei acvarii: la Drobeta Turnu-Severin, Galaţi şi Tulcea. Li se mai adaugă unul la Constanţa, pe malul mării, şi încă trei, la Ploieşti, Focşani şi Bârlad. Ruşinos dar adevărat, capitala Bucureşti nu are încă un astfel de acvariu, deşi promisiuni au tot existat. În Vaslui există un acva-terariu de mici dimensiuni, cu opt bazine.
Acvariul de la Constanţa este amenajat într-o clădire istorică de pe faleza Cazinoului şi renovat în urmă cu câţiva ani. În medie, acvariul din Constanţa este vizitat de 1000 de turişti pe zi. Însă numărul lor se dublează în perioada sezonului estival.
Că acvariile pot deveni obiective profitabile o dovedeşte Complexul Oceanografic din Valencia, cel mai mare din Europa, care adăposteşte 45.000 de specii marine. În 15 ani de existenţă, marele acvariu a fost vizitat de 19 milioane de oameni, care au plătit în total peste o jumătate de miliard de euro.
La Tulcea s-a făcut cea mai mare investiţie din ţară în materie: patru milioane şi jumătate de euro, bani europeni. Aflu că acvariul din Tulcea, de pe malul Dunării, ar fi cel mai mare din România. Spaţiul de lângă Dunăre, care astăzi poartă numele de Tulcea, a fost populat încă din anii 2.900 î.Hr.. (acum 5000 de ani). Oraşul a fost atestat documentar destul de târziu, undeva prin anii 1500. Poziţia lui faţă de Marea Neagră îl face să fie un oraş port, comercial. Este însă un oraş mic, cu o densitate de până la 800 de locuitori pe kilometru pătrat, care a reuşit să se dezvolte în ultimii ani. Accentul este pus pe turism. Din punct de vedere cultural, în oraşul Tulcea s-au născut personalităţi, precum: Panait Cerna, Grigore Moisil, Ivan Patzaichin, Leo Divinial.
Situat în apropierea falezei oraşului, Centrul Muzeal – Ecoturistic „Delta Dunării” formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană şi alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al oraşului Tulcea. Conceput ca o instituţie de cultură complexă – muzeu şi acvariu public – Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Judeţean Tulcea şi al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin „Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006”. Este secţie componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea şi a fost inaugurat oficial la 14 aprilie 2009. Centrul cuprinde o expoziţie permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în „Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, un acvariu public şi diverse expoziţii temporare. Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării şi Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum şi altor arii protejate de importanţă naţională din Podişul Dobrogei, cum ar fi Parcul Naţional „Munţii Măcinului”, expoziţia permanentă permite descoperirea diversităţii biologice ridicate a celor două unităţi geografice prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări şi 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze şi relaţii ecologice. Tot aici aveţi posibilitatea de a cunoaşte păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel naţional şi european, speciile dispărute din spaţiul deltaic şi dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar şi aspecte din viaţa lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.
Acvariul este dotat cu instalaţii moderne şi are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezintă o colecţie formată din 24 de specii de peşti indigeni întâlniţi în Delta Dunării şi Marea Neagră, 23 de specii de peşti de recif, opt specii de nevertebrate marine şi şase specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de peşti şi nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, şi chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spaţiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveţi posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute in mijlocul unui recif, înconjuraţi de peşti şi corali, cu forme şi culori impresionante, ce vă vor încânta privirile. Aceleaşi senzaţii le puteţi trăi şi parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoţiţi de sturioni, consideraţi a fi printre cei mai primitivi peşti ce mai trăiesc azi pe glob, şi anghile, cunoscute datorită particularităţii reproducerii lor biologice.
Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” este un loc preferat de localnici şi turişti pentru recreere şi socializare, atât datorită activităţilor pe care le desfăşoară cât şi pentru facilităţile create vizitatorilor: spaţiu de joacă destinat copiilor, infotecă cu computere conectate la internet şi programe interactive, wireless, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt special amenajate rampa de acces, liftul interior şi un grup sanitar adecvat. La ieşirea din Centru, vizitatorii au posibilitatea să achiziţioneze diverse suveniruri. Acvariul reuşeşte să scoată, cât de cât, din anonimat oraşul de dincolo de Dunăre. „Acvariul Tulcea” din România este unul dintre cele mai mari acvarii, atât de la noi din ţară, cât şi din întreaga Europă. Dacă aveţi drum în partea aceea a ţării, nu ar trebui să rataţi „Acvariul Tulcea”. Este, într-adevăr, mai mare decât cel de la Constanţa.
„Acvariul Tulcea” este alcătuit din aproximativ 300 de acvarii. Se poate viziona de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Acvariul Tulcea se află vizavi de Muzeul de Artă Populară, mai exact pe strada 14 Noiembrie, numărul 1. Cei care sunt interesaţi să meargă la „Acvariul Tulcea” şi vin din zone îndepărtate ale ţării au mai multe posibilităţi de a ajunge. Municipiul Tulcea se află la 90 de kilometri de Brăila, la 280 de kilometri de Bucureşti, la 120-130 de kilometri de Constanţa, la aproximativ 300 de kilometri de Vaslui. Însă cea mai simplă modalitate de a ajunge la Tulcea este cea prin Brăila. Podul suspendat nou construit şi dat în folosinţă ne „apropie” destul de mult de destinaţia căutată.
Pe meleagurile dobrogene mai există numeroase atracţii turistice ce încă nu sunt fructificate, precum lacurile Razim, Sinoe, Taşaul, Babadag sau Techirghiol. Toate aceste lacuri sărate ar putea fi „ajutate”, amenajate şi transformate în staţiuni balneoclimaterice de succes. Dacă Canalul „Dunăre – Marea Neagră”, „Autostrada Soarelui” şi „Podul suspendat de la Brăila – Galaţi” ne apropie de însorita Dobroge, terminarea „canalului Bucureşti – Dunăre” poate deschide o nouă cale de ape mult mai tentantă pentru mici croaziere către această zonă. (George V. GRIGORE)
Surse: nevertebrate.ro; acvarist.ro; acvariidevis.ro; calatoriaperfecta.ro; roacvarii.com; turistulliber.ro; icemtl.ro; info-delta.ro; cimec.ro; atratur.ro; planiada.ro